MF DNES

Strany 22 a 23

Poutavé semifinále, očekávaný výsledek. Federer – Berdych 3:0. V Americe mají naše děti volnost, říká Petr Korda

-

Karel Knap reportér MF DNES na Wimbledonu

omáš Berdych chtěl jenom vyhrát tenisový zápas, ale mohl si připadat jako zloděj v chrámu. Stál proti němu všeobecně obdivovaný až zbožňovaný velekněz wimbledons­kého centrkurtu Roger Federer, který usiloval o účast v jedenáctém wimbledons­kém finále. idol zaskvěl dalším malým tenisovým zázrakem.

Berdych jim podívanou rozhodně nepokazil. Naopak nutil nadčlověka za sítí k nejvyššímu možnému nasazení. A taky on, byť ho většina diváků viděla v roli zlosyna, jenž se chystá pokazit vznešené plány kladnému hrdinovi, slyšel mnohokrát aplaus po svém vytříbeném úderu.

Jako například po skvostné přestřelce v úvodu třetí sady, z níž unikl díky lobu vylovenému skoro z první řady hlediště a následnému kurážnému přechodu do útoku.

Pro Federera střetnutí s ním nebylo pokojnou mší. Hecoval se, lamentoval, vyčinil i míčku, který mu při přípravě na podání nevychovan­ě odskočil. Jednou nahlas vynadal sám sobě, což si snad nikdo jiný na světě nemůže dovolit.

„Vstoupit na tento dvorec je výsadou, jsem vděčný pořadatelů­m, že mě na něj tak často posílají,“řekl.

Berdych též miluje hlavní stadion v All England Clubu. Jeho důstojnost a rozlehlost. Napjaté, zdvořilé a hluboké ticho před zahájením výměny, dokonale způsobilé k uspávání nemluvňat. I ryčný potlesk tenisově vzdělaného publika.

V úvodu se propadl do ztráty 2:4, nicméně vzápětí skóre otočil na 5:4. Následoval­a dlouhatáns­ká série podržených servisů.

Český vyzývatel ji málem přetrhl v šestém gamu třetího setu, kdy modla s bílou čelenkou ztrácela 15-40 a její suverenita se zachvěla.

Pak se ovšem na Berdychovu stranu snesly hromy a blesky. Eso. Eso. Přímý bod z podání. Eso. 3:3.

A vzápětí brejk. Pokus o svatokráde­ž se nepodařil, ačkoliv na zelené jeviště z tribun vyšlehly i pobídky: „Come on, Berdych!“

Tenhle kus se líbil, diváci ne úplně oddaní Federerovi by se nehněvali, kdyby se protáhl. Ti pravověrní ovšem dál šeptali i křičeli povzbudivá slůvka v angličtině, němčině i francouzšt­ině. Po dvou hodinách a 18 minutách byli vyslyšeni.

Federer si před poslední výměnou stran o pár vteřin déle poseděl na křesílku. Ještě pár loků vody... Na scéně ho vítal rachot, v němž by zanikl snad i start tryskáče.

Za minutu a půl zazněl nebeský chór znovu. Game, set and match... Federer. K rekordnímu osmému wimbledons­kému titulu už potřebuje jen v neděli zdolat Chorvata Marina Čiliče.

Poražený, leč nikoliv pokořený Berdych v mezinárodn­í části tiskovky čelil osmi otázkám na Federerovu výjimečnos­t. V té české pak vyjádřil potěšení ze svého wimbledons­kého počínání. Obhájil loňské semifinále i mamutí porci bodů. Byl spokojený s podáním, pevným zdravím, koncentrac­í a výkony bez propadů. V minulých měsících se soužil, v Londýně okřál.

Na žebříčku zůstane patnáctý. V dalších týdnech by ovšem rád vykročil vzhůru. Jeho příští cíl?

„Návrat do desítky!“

 ?? Foto: AP ??
Foto: AP
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia