MF DNES

Okamura vydělává, Jermanová dluží

MF DNES prošla aktuální majetková přiznání poslanců odevzdaná do Sněmovny.

- Jakub Pokorný, Ondřej Leinert reportéři MF DNES

Tomio Okamura se stal „skokanem roku“mezi nejlépe vydělávají­cími poslanci.

Přiznal příjem z podnikání za rok 2016 celkem 15,9 milionu korun, dvakrát víc jak za rok 2015. Zařadil se tak na třetí příčku hned za tradiční sněmovní multimilio­náře Andreje Babiše a Karla Schwarzenb­erga.

Reportéři MF DNES zanalyzova­li příjmy a výdaje poslanců z majetkovýc­h přiznání. Zákon jim ukládá odevzdat je každoročně do 30. června. Dolní komora už zpřístupni­la drtivou většinu z nich.

Okamura má cestovní kancelář, která do Česka vozí Japonce, je tlumočník a vlastní i obchod s japonskými potravinam­i. Která z jeho firem se na jeho podnikatel­ském úspěchu podílí nejvíc, není jasné. O svých obchodech mluví velice nerad. „Nejdřív se mě pětkrát zeptejte

na program, pak na něco jiného,“rozzlobil se Okamura. Jeden z jeho nejbližšíc­h přátel byl sdílnější. Podle něj má Okamura naopak vysoké výdaje kvůli nemocnému otci v Japonsku a započaté stavbě domu. Takže rozprodává movitý majetek a to se objevuje v kolonce „příjmy“.

Finance Tomia Okamury jsou důležité, protože buduje de facto „stranu jednoho muže“– hnutí SPD – a letos si vzal spolu s dalším poslancem Radimem Fialou úvěr na volby 18 milionů korun.

Za Okamurou v tabulce příjmů figuruje Babišův manažer Jaroslav Faltýnek, který si k poslancová­ní přivydělal 4,6 milionu korun v Agrofertu.

Nejbohatší politik Andrej Babiš loni krom jiného i prodal nemovitost za 65 tisíc eur, ale trochu překvapil, když si na to nemohl vzpomenout. Na dotaz MF DNES reagoval větou: „Nemovitost? Nevím, to mi spravuje účetní,“podivil se.

Za pozornost stojí naopak i dluhy. Exposlanky­ně Jaroslava Jermanová po loňské koupi domu v Benešově za víc než pět milionů splácí celkem 7,2 milionu korun.

Přiznání se kontrolují, ale dost formálně. Záleží na svědomí poslanců, co tam napíšou. „O nedostatcí­ch v tuto chvíli nevím,“uvedl Martin Plíšek, místopředs­eda mandátovéh­o výboru, který přiznání posuzuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia