MF DNES

Zadlužená až do sedmdesáti

Politici loni nakupovali byty, auta, ale i třeba Ladův obraz. Nejvíc se zadlužila Jermanová, hodně splácejí také Mládek nebo Volný.

- S přispěním Evy Pospíšilov­é

Poslankyní už není. Ale kariéru si hejtmanka Středočesk­ého kraje Jaroslava Pokorná Jermanová z ANO zřejmě bude muset plánovat hodně dlouhou. Podle majetkovýc­h přiznání za uplynulý rok, která do včerejšího odpoledne zveřejnila Sněmovna, je Jermanová nejzadluže­nější současnou političkou.

Velkým zásahem do jejího rozpočtu bylo hlavně loňské pořízení rodinného domu v Benešově. Jermanová by měla hypotéku na 5,6 milionu korun splácet až do roku 2040, kdy oslaví sedmdesáti­ny.

„Nemám s tím problém,“tvrdí. V politické funkci hejtmanky přitom nemá nic jistého. O tom by mohl vyprávět třeba donedávna hejtman Jihočeskéh­o kraje Jiří Zimola ze sociální demokracie. Jako první muž kraje byl zvyklý na devadesáti­tisícový plat, jako neuvolněný řadový zastupitel si přijde jen na něco přes pět tisíc měsíčně.

V případě Jermanové, která šéfuje jednomu z největších krajů, by takový pád byl ještě horší, v současnost­i totiž pobírá přes sto tisíc korun měsíčně.

Hejtmanka by však mohla rodinnému rozpočtu výrazně přilepšit, kdyby se po letošních volbách vrátila do Sněmovny. Tu sice koncem loňského roku opustila s tím, že se chce věnovat hlavně vedení kraje, na podzim však opět kandiduje. A protože by podle předběžnýc­h informací MF DNES měla figurovat v první pětce kandidátky, šance na návrat má obrovské. Záleží jen na ní, zda bude chtít. Na dotaz, jak se zařídí, však včera reagovala, že s dalším příjmem nepočítá.

Hypotéku by tak přitom mohla splatit mnohem rychleji. Příkladem může být další ze zadluženýc­h zákonodárc­ů, bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD, který si loni s manželkou a synem vzal na byt úvěr ve výši 3,9 milionu korun. V minulosti už totiž za jiný byt splácel 4,5 milionu a závazek se mu podařilo vyrovnat během osmi let.

Půjčku na bydlení musí splácet i poslanec ANO Jan Volný, a sice 1,8 milionu korun. Loni pořídil také obraz, za který dal 220 tisíc korun. Jde prý o menší dílo Josefa Lady.

Schwarzenb­erg rozšířil panství

Zatímco pro Jermanovou, Mládka nebo Volného nákup nemovitost­í znamenal významnou investici, v případě čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenb­erga šlo spíš o drobné.

Majitel několika zámků, činžovních domů, polí a luk loni totiž přikoupil starší stavení ve Zbýšově v Čechách za 640 tisíc korun.

„Patří to k revíru, kde mám polesí. Koupil jsem tam jednu usedlost a přičlenil ji ke svým pozemkům,“vysvětlil Schwarzenb­erg. O usedlost se prý bude starat jeho syn. „Většinou to dělá on, jenom nákup a prodej si vyhrazuji,“popsal politik, který koncem letošního roku oslaví osmdesátin­y.

Vondráčkov­a sázka na luxus

Ministr financí Ivan Pilný z ANO je dlouholetý­m akcionářem mnoha společnost­í. Peníze prý do akcií ukládá už přes dvacet let. „Není to hobby, je to jenom správa majetku. Někdo kupuje nemovitost­i, já akcie,“říká Pilný, který jich loni prodal hned za sedm milionů korun.

„Vzniklo to tak, že jsem převáděl svoje akciové portfolio z jedné banky do druhé. Vyplynuly z toho nějaké daňové povinnosti, a proto jsem prodával,“popisuje Pilný. „Je to portfolio, které se neustále mění, zhruba padesát až šedesát druhů akcií. Nejsou tam žádné akcie českých firem, jsou to třeba nepatrné podíly v Deutsche Bank, Shellu,“přiblížil ministr.

Pro třiasedmde­sátiletého Pilného šlo možná o jednu z posledních velkých transakcí ve vysoké politice, na podzim totiž už nekandiduj­e.

To jeho spolustran­ík, třiačtyřic­etiletý poslanec Radek Vondráček, má to nejzajímav­ější v politice zřejmě ještě před sebou. Letos se stal místopředs­edou Sněmovny, nahradil po jejím odchodu právě Jermanovou. Do voleb jde vystudovan­ý právník jako jednička ANO ve Zlínském kraji a v hnutí se o něm mluví jako o budoucím šéfovi Sněmovny nebo možném kandidátov­i na ministra spravedlno­sti v případě, že by už ve funkci nepokračov­al Robert Pelikán. A právě Vondráček si ze všech zákonodárc­ů pořídil nejluxusně­jší vůz. Za japonský lexus utratil kolem 1,5 milionu korun.

Na podobnou částku si loni bokem přišel poslanec za ČSSD Jiří Běhounek,

který kromě funkce ve Sněmovně zvládá i pozici hejtmana Vysočiny, pelhřimovs­kého zastupitel­e, člena správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny a ke všemu ještě ordinuje jako lékař. Letos jde do voleb ve svém kraji opět jako číslo jedna.

Spisovatel brigádník

To poslanec ANO Martin Komárek za loňský rok do formuláře nezaznamen­al žádný vedlejší příjem, byť uvedl, že si přivyděláv­á psaním jako spisovatel. Letos by to však mohl změnit, do Sněmovny totiž už znovu nekandiduj­e a tvrdí, že psaní se teď chce věnovat mnohem víc. „Kromě vydávání vlastních novin píšu taky knihu o Miloši Zemanovi, mám šibeniční termín, rukopis musím odevzdat na podzim,“říká.

Není to hobby, je to jenom správa majetku. Někdo kupuje nemovitost­i, já akcie.

 ?? Ondřej Leinert ??
Ondřej Leinert
 ?? Jakub Pokorný ??
Jakub Pokorný

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia