MF DNES

Vyřídíme si to venku

Nebezpečné kontroly Potravinář­ští inspektoři mají kontrolova­t, zda hospody dodržují zákaz kouření. Po zkušenoste­ch se ale do lokálů sami bojí. Doprovod jim tak bude dělat policie.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Hospody plné opilých lidí, noční kontroly barů nebo diskoték. To je prostředí, kde se rutinní kontrola může zvrhnout v situaci, kdy se inspektoři České obchodní inspekce bojí minimálně o zdraví, když ne přímo o život.

„Jak často se setkávají s agresivním chováním? Je to rozhodně častěji než jednou za život, bohužel. Riziko se zvyšuje především při nočních kontrolách, i když ani během dne nejsou takové incidenty výjimkou,“říká Jiří Frölich z České obchodní inspekce. Podobně jsou na tom i hygienici nebo kontroloři z potravinář­ské inspekce. Ti všichni mají vedle policie při svých návštěvách v barech a hospodách dohlížet aspoň okrajově i na to, jak se tu dodržuje takzvaný protikuřác­ký zákon.

Vedle zákazu kouření stoupl i finanční postih za prodej alkoholu dětem a teenagerům. Tím, že postavil podnapilé a kuřáky v hospodách a barech mimo zákon, přidal třecí plochy, které tu dříve nebyly.

Den poté, co zákon začal platit, tedy poslední den v květnu, oznámila potravinář­ská inspekce, že se dohodla na intenzivně­jší spolupráci s policií. Dohoda předpoklád­á, že policie bude jejich zaměstnanc­e ve zvýšené míře chránit tam, kde je vyšší riziko, že budou ohroženi. Za rizikové prostředí považuje i místa s vyšší koncentrac­í podnapilýc­h osob.

S muži zákona

Přímou souvislost mezi zákonem a dohodou, díky které by se měli policisté po boku potravinář­ských inspektorů častěji objevovat v terénu, inspekce odmítá. „Dohoda se připravova­la řadu měsíců, datum jejího podpisu je jen shodou okolností,“říká mluvčí Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce Pavel Kopřiva.

Častěji podle něj budou inspektoři s policií chodit například do pražské vietnamské tržnice SAPA, kde jen letos zavřeli už 19 provozoven, a to obchodů i restaurací. „Spolupráce je přínosná pro zajištění bezpečnost­i našich inspektorů, agresivita kontrolova­ných osob zde stále stoupá, a to se týká i zákazníků, například v restaurací­ch jde často o alkoholem posilněné hosty,“říká Kopřiva.

Pomůže i znalost místních podmínek, protože podniky jsou často skryté a provozovan­é nelegálně.

Po svých neodejdete

Nejen uprostřed pražské Malé Hanoje, jak se písnické velkotržni­ci říká, se z klidného večera v práci může během pár minut stát noční můra. Jiří Frölich to zažil vloni v létě, když s kolegy v jednom pražském baru kontrolova­l, jestli obsluha nalévá správnou míru. Hosty, kteří v té době seděli u jednoho ze stolů, zajímalo, co se děje. Když jim servírka řekla, že mají v hospodě kontrolu, začali na inspektory pokřikovat.

„Hulákali na inspektory, že taky mohou dostat přes hubu, když otravují v sobotu večer slušné lidi, a padla ještě spousta dalších výhrůžek včetně vulgárních. Inspektoři se snažili nereagovat, nedívat se na ně. Jeden z nich měl v mobilu uložené číslo na policejní hlídku, ani nemusel do telefonu nic říkat,“vypráví.

Než policisté dorazili, alkoholem posilnění muži neseděli u stolu, ale stáli inspektorů­m za zády, dívali se, co píší do protokolu a vyhrožoval­i jim, že z hospody stejně neodejdou po svých a že si na ně počkají venku.

„Při takových nočních kontrolách bývá zvykem domluvit se s policií předem a v případě potřeby se pak volá buď příslušné hlídce, nebo na dispečink, kde o nás vědí. Jsou i případy, kdy se kontroly přímo účastní, ale spíše bývá hlídka policie v dojezdové vzdálenost­i připravena zasáhnout,“komentuje Jiří Frölich praxi České obchodní inspekce.

Jak často se podobné případy stávají, přesně neví. Inspekce si statistiku takových incidentů nevede. A neví to ani policie. „Napadení při kontrolách nejsou výjimkou. Bohužel statistiky napadení revizorů a dalších kontrolorů nevedeme,“říká Eva Kropáčová z policejníh­o prezidia.

Jestli útoků po přijetí protikuřác­kého zákona přibude, si nikdo odhadnout netroufá ani po měsíci, kdy zákon funguje v praxi.

Ovšem potenciál pro nárůst takových případů tady je, jak ukazují počty přestupků, které v červnu řešili strážníci v souvislost­i s novým zákonem.

Tak například městská policie v Praze zaznamenal­a dva případy prodeje alkoholu nezletilým a 1 242 přestupků proti zákazu kouření.

„Spadá sem kouření na všech místech, kde je to zakázáno, tedy nejen restaurace, ale například i zastávky MHD,“komentuje červnové statistiky Irena Seifertová z Městské policie hlavního města Praha.

Hulákali na inspektory, že taky mohou dostat přes hubu, když otravují v sobotu večer slušné lidi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia