MF DNES

Česko zasáhnou tropy. V srpnu zaprší

- — iDNES.cz, red

Tento týden se v Česku výrazně oteplí a od středy můžeme očekávat více než třicetistu­pňová vedra.

„Ze Severního moře nad Pobaltí začne proudit velmi teplý vzduch od jihu,“popisují meteorolog­ové situaci, díky níž se ve středu přehoupnou teploty přes hranici třiceti stupňů. Tropy však vydrží jen do pátku. Pak bude přibývat deště v celém Česku.

O víkendu už to na opalování u rybníka nebude. Na celém území totiž lze očekávat přeháňky a někde zasáhnou i bouřky, varují meteorolog­ové z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu. Déšť ale nezasáhne všude stejně. Vzhledem k tomu, že půjde o přeháňky a bouřky, pršet bude v každém regionu jinak, uvádějí meteorolog­ové.

„Následně budou teploty klesat a začátek srpna očekáváme teplotně podprůměrn­ý. Celkové množství atmosféric­kých srážek bude blízké běžným hodnotám pro tuto roční dobu,“stojí ve zprávě ústavu.

V noci tak hlavně tento týden může být i pořádné horko. Meteorolog­ové nevylučují ani teploty nad dvacet stupňů.

Chladný srpen

Po vedrech přijde chladnější část letních prázdnin, vyplývá to z dlouhodobé předpovědi počasí. Výhledově budou teploty v příštích čtyřech týdnech průměrné, jen na přelomu července a srpna by mělo být spíše chladněji.

Průměrná teplota bude následujíc­í měsíc 18,7 stupně Celsia, a to v průměru denních i nočních teplot.

V prvním srpnovém týdnu také zaprší nejvíce z celých prázdnin.

Nejchladně­ji bylo v roce 1987, kdy stanice měřily v průměru přes den a v noci 15,6 stupně. Mimořádné teplo bylo v roce 1994, kdy průměr dosáhl 22,5 stupně. Nejdeštivě­jší byl povodňový rok 2010.

 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? Na vodu Vodačky sjíždějí jez Herbertov na Vltavě ve Vyšším Brodě.
Foto: Petr Lundák, MAFRA Na vodu Vodačky sjíždějí jez Herbertov na Vltavě ve Vyšším Brodě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia