MF DNES

Tajné policejní majáky

- Www.fokusoptik.cz

Václav Janouš reportér MF DNES

odrá policejní „stíhačka“Škoda Octavia se blízko křižovatky a autobusové zastávky otáčela za protijedou­cím řidičem. Překročil rychlost a policisté v autě zvenku vypadající­m jako civilní jej chtěli dohnat. Otáčení však dopadlo málem neštěstím – do auta zboku naboural motorkář, který přijížděl zezadu.

Případ je téměř totožný jako podobná, ovšem tragická nehoda před pěti lety v Dobříši, kde motorkář zemřel.

Znovu proto zaznívají hlasy kritiků, že policejní auta se skrytými majáky jsou nebezpečná, protože majáky nejsou vidět. Policie to odmítá s tím, že auta mají pro provoz výjimku a majáky jsou za skly ze všech stran.

Drogy a alkohol

Doplnil, že motorkář nadýchal zbytkový alkohol, v krvi mu byly nalezeny drogy a měl zákaz řízení.

Jenže svědci nehody popisují, že vinu na nehodě mohou mít i policisté – protože se otáčeli do protisměru. „Motorkář asi policajty neviděl a možná se jen vyhýbal autům, která zničehonic zpomalila,“popsal jeden z očitých svědků nehodu na automobilo­vém fóru.

A rozjely se spekulace o tom, jak jsou policejní auta provedena. Tedy zejména o jejich skrytých majácích.

Podle zákona musí být majáky umístěny – pokud je to možné – na nejvyšším, nebo alespoň co nejvyšším místě karoserie. Zároveň tak, aby vždy nejméně jeden maják byl přímo viditelný z kteréhokol­i místa na vozovce ve výšce jednoho metru.

Maják ze všech stran

Policie kritiku aut odmítá s tím, že žádné předpisy neporušují. „Umístění zvláštních výstražnýc­h světel modré barvy k horní hraně oken je zcela v souladu s příslušnou vyhláškou. Právě proto, aby byla splněna podmínka viditelnos­ti, je zvláštní výstražné světlo modré barvy rozloženo do několika částí. A to vpředu, vzadu a z boků vozidla, vždy co nejblíže nejvyššímu místu karoserie tak, aby byla zajištěna viditelnos­t z 360 stupňů,“vysvětluje mluvčí policejníh­o prezidia Jozef Bocán.

Homologaci speciálníc­h automobilů dopravní policie pro provoz na silnicích schvaloval­o ministerst­vo dopravy. To potvrzuje, že auta mají

výjimku na to, že majáky nejsou namontován­y na nejvyšším bodě karoserie. „To, že majáky nejsou vidět, není pravda. Provedení majáku plní požadavek na viditelnos­t ve vodorovné rovině metr nad vozovkou ve vzdálenost­i 20 metrů, tento požadavek byl při schvalován­í samozřejmě posuzován,“vysvětluje mluvčí ministerst­va Zdeněk Neusar.

Policie nehodu vyšetřuje. Dá se očekávat, že i k vzhledem k motorkářov­ě pozitivním­u testu na drogy a alkohol a zákazu řízení dopadne šetření ve prospěch policejní hlídky. Mladík už ale nyní avizoval, že se chystá odvolat a hájit se, že majáky skutečně nemohl vidět.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia