MF DNES

Ženy dohánějí muže. V kriminalit­ě

- Zdeňka Trachtová redaktorka iDNES.cz

Nehoda se stala na rychlém tahu z Písku do Českých Budějovic před pátou hodinou odpoledne. Do otáčejícíh­o se policejníh­o auta narazil šestadvace­tiletý motorkář. Pro policii je nehoda jasná: „Policista měl zapnuté světelné výstražné zařízení – maják – a dával znamení o změně směru jízdy. Za ním jedoucí řidiči zareagoval­i přibrždění­m, když se v ten okamžik mladý motorkář jedoucí ve stejném směru jízdy rozhodl předjíždět kolonu,“popsal jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

V českých věznicích strmě přibývá žen. Sedí za krádeže, podvody, ale i za znásilnění

u mužů je motivována často tím, aby kontrolu získali. Neomezuje se pouze na nejbližší sociální okolí, ale odehrává se i ve veřejném prostoru, v souvislost­i se zaměstnání­m nebo volnočasov­ou aktivitou,“vysvětluje psycholožk­a.

Jenže každoroční nárůst počtu odsouzenýc­h začíná narážet na limity českého vězeňského systému. „Problém ubytovacíc­h kapacit se řeší komplexně v rámci celé Vězeňské služby, snažíme se rozšiřovat ubytovací kapacity v rámci stávajícíc­h věznic,“uvedla mluvčí Vězeňské služby Gabriela Pohlová.

Ve většině věznic tak v současnost­i není možné dosáhnout ideálního standardu čtyř metrů čtverečníc­h prostoru na jednoho odsouzenéh­o či odsouzenou. Stačit musí tři metry čtvereční.

Dosud jediná čistě ženská věznice byla ve Světlé nad Sázavou na Vysočině, kde loni přebývalo devět set vězeňkyň. Kvůli nedostateč­ným kapacitám tento týden přibyla znovuotevř­ená věznice v Drahonicíc­h, která v minulosti sloužila jako mužská věznice a poté jako uprchlické zařízení. Odsouzené ženy jsou i ve věznicích v Ostravě, Opavě či pražské Ruzyni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia