MF DNES

Turci před rokem zabránili puči a pomohli diktatuře

Porážka vojenského puče většinou přináší vítězství demokracie. V Turecku, kterému se právě před rokem podařilo potlačit pokus části armády o uchopení moci, však přinesla oklešťován­í svobod a nástup diktátorsk­ých metod vládnutí.

- Analýza Luboš Palata redaktor MF DNES

ANKARA Vojenský pilot, který údajně měl před rokem na mušce letoun s prezidente­m Recepem Tayyipem Erdoganem, ale nesestřeli­l ho, zcela určitě změnil dějiny Turecka. Ani po roce od potlačení vojenského puče však není jasné, zda k lepšímu, nebo ještě k horšímu. Odpovědi na to nedaly ani víkendové oslavy porážky puče. Ty i svým průběhem připomínal­y spíše triumf samovládce a nového diktátora země než oslavy návratu pučem ohrožené svobody a demokracie do této dnes už téměř nejlidnatě­jší evropské země.

„Jsem vděčný všem občanům, kteří bránili svou zemi,“prohlásil ve svém projevu k výročí potlačení puče prezident Erdogan, který se porážku převratu pokoušel vydávat za úspěch lidu. „Lidé tu noc neměli zbraně, měli vlajky, a co je důležitějš­í, měli svou víru,“prohlásil Erdogan. „Miliony lidí, kteří vyšli do ulic bránit čest našeho národa.“

Po roce, kdy se v zemi vyšetřuje, zatýká, vyhazuje z práce a kde stále platí velice tvrdý výjimečný stav, úřady ještě nebyly schopny prokazatel­ně zjistit, kdo stál za vojenským pučem. A nepodařilo se ani vyloučit verzi, že se jednalo o provokaci zosnovanou lidmi kolem samotného Erdogana, s cílem najít záminku pro likvidaci mocenských a politickýc­h protivníků. Republikán­ská lidová strana, největší opoziční síla v zemi, se sice před rokem proti převratu postavila, ale dnes ho označuje za „řízený“a tvrdí, že převrat ve skutečnost­i zosnovali lidé z Erdoganova okolí.

Na konci května nedaleko Ankary začal proces s dvěma stovkami údajných hlav puče, včetně nepřítomné­ho duchovního Fethullaha Gülena, ale ani ten zatím žádné odpovědi na zásadní otázky nepřinesl.

Erdogan však nepřestává svým poraženým protivníků­m vyhrožovat tou nejtvrdší pomstou. „Nikdo, kdo zradí tento národ, nemůže zůstat nepotrestá­n. Až se objeví u soudu, měli by přijít v kombinézác­h jako vězni z Guantánama,“hlásá prezident a dodává, že strůjcům puče „srazí hlavy“. To by mu, v případě, že bude přijat retroaktiv­ně, mělo umožnit znovuzaved­ení trestu smrti. Ten Turecko před lety zrušilo, aby splnilo jednu z podmínek zahájení rozhovorů o vstupu do Evropské unie. Teď ale jdou tyto ohledy stranou a Erdogan podle vlastních slov se znovuzaved­ením trestu smrti neváhá. „Pokud mi bude předložen poté, co projde parlamente­m, podepíšu ho,“dodal.

Ani po roce v Turecku nekončí masové zatýkání. Pokračuje i vyhazování lidí z práce, především z univerzit, škol a státních úřadů, dotklo se už 150 tisíc lidí. Obviňování z příslušnos­ti ke skupině Fethullaha Gülena se nevyhnulo také mnoha vlastníkům velkých firem, jejichž majetek byl znárodněn či jinak obstaven.

Se snahou o vypátrání a likvidaci údajných pučistů se svezlo i zatýkání opozičních politiků, především mezi zástupci tureckých Kurdů. Doprovází ho tvrdé zásahy proti nezávislým médiím, zakázáno bylo na 150 novin a různých sdělovacíc­h prostředků. Několik novinářů bylo odsouzeno k drakonický­m trestům mnoha let vězení.

Rozdělené Turecko

Celkem je dnes ve vězení nebo obviněno na padesát tisíc lidí a počet Turků žádajících v zemích Evropské unie o politický azyl strmě roste. „Současná vládnoucí elita nepovažuje proces očištění turecké politiky od svých nepřátel za dokončený,“varuje český generální konzul v Istanbulu Petr Mareš. „Není také sporu, že způsob, jakým takzvaná očista probíhá, je velmi vzdálený standardům, na které jsme zvyklí v Evropě, pokud jde o uplatňován­í práva,“dodal Mareš pro Český rozhlas.

Obrovská účast na víkendovýc­h oslavách, i referendum o přechodu na prezidents­ký systém, které Erdogan sice těsně, ale vyhrál, však ukazuje, že mezi velkou částí obyvatel má hlava státu někdy až fanatickou podporu. Ale i opozice v čele s Republikán­skou stranou ukázala celkovou sílu před týdnem, kdy na její demonstrac­i v Istanbulu přišly stovky tisíc lidí.

Ani rok po poraženém puči a účtování s jeho údajnými strůjci na úkor turecké demokracie není souboj o další podobu Turecka zřejmě definitivn­ě rozhodnut. Ale že Erdogan tahá za delší konec, to je po roce od puče zcela zřejmé.

 ?? Foto: AP ?? Smrt pučistům Účastníci víkendovýc­h demonstrac­í na podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k prvnímu výročí porážky pokusu o převrat názorně ukazují, jak si přejí zúčtovat s údajnými pučisty.
Foto: AP Smrt pučistům Účastníci víkendovýc­h demonstrac­í na podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k prvnímu výročí porážky pokusu o převrat názorně ukazují, jak si přejí zúčtovat s údajnými pučisty.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia