MF DNES

Zraněná Češka je v Káhiře, útok v Hurghadě nese znaky IS

Češku pobodanou v Hurghadě převezli o víkendu do Káhiry. Muž, který v egyptském letovisku zabil dvě Němky a zranil čtyři další ženy, udržoval kontakty s radikály z Islámského státu.

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

HURGHADA Devětadvac­etiletý Abdel Rahmán Shában nejdříve ke dvěma Němkám na pláži v Hurghadě přišel a povídal si s nimi plynulou němčinou. Pak vytáhl velký kuchyňský nůž a obě ženy zavraždil.

Dal se na útěk a pronásledo­vaný hotelovým personálem i ostrahou přeběhnul na pláž druhého hotelu, kde nožem zranil Rusku, dvě Arménky a také Češku. Cílil hlavně na obličej, krk a záda. „Uhněte mi z cesty, nejdu po Egypťanech,“křičel při tom.

Tak popsala agentura AP s odvoláním na oficiální zdroje páteční útok v Hurghadě. Motiv muže, který byl převezen k výslechu do Káhiry, nebyl ani včera přesně znám. Podle neoficiáln­ích informací udržoval přes internet kontakty s radikálním Islámským státem (IS). Každopádně k útoku na turistky se do včerejšího dne žádná z radikálníc­h organizací nepřihlási­la.

Včera se vědělo jen to, že do Hurghady přijel v pátek a tam si koupil nůž, jímž útočil. Vyšetřovat­elům také přiznal, že sdílel názory islámských radikálů.

Útok v Hurghadě nese podle AP znaky práce následovní­ků IS, kteří v Egyptě dosud útočili na turisty a koptské křesťany. Kvůli nim byl v zemi už před měsíci vyhlášen výjimečný stav. Podle německé agentury DPA dostal Abdel Rahmán od IS úkol útočit na cizince.

Útočník pocházel z města Kafr aš-Šajch v deltě Nilu a studoval obchod na místní pobočce univerzity Al-Azhar, která je známá jako jedno z center sunnitskéh­o islámu. V poslední době byla kritizovan­á právě za příliš radikální učení.

Další bezpečnost­ní opatření

Češku, kterou Abdel Rahmán zranil, přepravil vrtulník do káhirské nemocnice. Lékaři doporučují, aby zůstala v nemocnici asi týden. Velvyslank­yně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová upřesnila, že zraněná absolvoval­a všechna nutná vyšetření a subjektivn­ě se cítí dobře. Na noze a zádech má několik bodných a řezných ran.

Přítel a dítě zraněné ženy budou podle mluvčí českého ministerst­va vnitra Michaely Lagronové bydlet na ambasádě, dokud žena nebude schopná návratu do vlasti. Kancelář, s níž Češka cestovala, nabídla svým klientům v oblasti dřívější návrat do ČR. Dva lidé toho podle agentury ČTK využili. V Egyptě je nyní více než tři tisíce českých turistů.

Egyptský ministr cestovního ruchu Jahjá Rašíd včera uvedl, že zahraniční turisté zatím cesty do Egypta neruší. České ministerst­vo zahraničí na své internetov­é stránce zatím nezměnilo doporučení týkající se cest do Egypta.

Už tak přísná bezpečnost­ní opatření po vyhlášení výjimečnéh­o stavu se kvůli útoku ještě zpřísnila. Egyptská policie zřídila v Hurghadě dodatečná kontrolní stanoviště a prohlíží automobily všech, kdo do letoviska přijíždějí nebo z něj odjíždějí. Hlídky jsou také kolem hotelů.

 ?? Foto: Reuters ?? V poutech Muž, který na pláži napadl turistky kuchyňským nožem, krátce po svém zadržení.
Foto: Reuters V poutech Muž, který na pláži napadl turistky kuchyňským nožem, krátce po svém zadržení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia