MF DNES

Západní Balkán má uklidnit nový Marshallův plán

Země na západě Balkánu jsou v čekárně na členství v Evropské unii už hodně netrpělivé. Unie teď slíbila, že zde investuje miliardu eur. O přijímání nových členů raději mlčí.

-

BĚLEHRAD, TERST Srbsko, Bosna, Albánie, Černá Hora, Makedonie a Kosovo. Politiku všech těchto zemí už mnoho let spojuje asi jediná věc – snaha o co nejrychlej­ší vstup do EU. Místo toho jim je však Unie nyní schopna nabízet „jen“finanční pomoc.

Se slibem investovat do regionu zhruba miliardu eur vystoupil na summitu zemí západního Balkánu s klíčovými státy EU v italském Terstu Johannes Hahn, eurokomisa­ř EU pro rozšíření. „V následujíc­ích letech by tak mohlo vzniknout zhruba 80 tisíc pracovních míst,“dodal k tomu.

Iniciátore­m hospodářsk­ého programu, který Unie předložila západobalk­ánské „šestce“, je Německo. Právě to pořádalo před třemi lety v Berlíně první západobalk­ánský summit. A novému programu na oživení ekonomiky se nyní říká „Berlín plus“. V kuloárech však vládne jiný název – malý Marshallův plán, parafráze na projekt někdejšího amerického ministra zahraničí George Marshalla, který po druhé světové válce pomáhal obnovit zničenou západní Evropu (Českoslove­nsko ho tehdy odmítlo a odebralo se na půl století na Východ).

„Počítáme s rozjetím mnoha projektů v oblasti dopravy a energetiky v hodnotě 200 milionů eur, na něž se naváží další investice ve výšce zhruba 540 milionů eur,“přidal Hahn podrobnost­i k plánu. Hlavním záměrem však je, aby v oblasti s dvaceti miliony lidí vznikl společný trh, který bude pro investory atraktivní. Cílem je i propojení Balkánu moderní infrastruk­turou – nové dálnice by například spojily Srbsko s Bosnou či Bělehrad s Tiranou – přes kosovskou Prištinu.

Nakonec se v Terstu podařilo podepsat dohodu o integraci dopravních sítí, která se chystala téměř deset let. Projekt společného trhu však na summitu v Terstu narazil. Západobalk­ánské země se shodly jen na takzvané „regionální ekonomické oblasti“. To je ústupek od původní představy bezcelní zóny, která byla navržena v březnu. Zrušení cel se nelíbí zejména menším zemím, pro něž jsou celní poplatky významnou částí příjmů.

Rozšiřován­í EU jako mrtvé kuře

Jako hlavní překážka integrace oblasti se však jeví růst napětí. Podle mnoha analytiků zažívá západní Balkán nejkřehčí období od skončení válek odstartova­ných rozpadem Jugoslávie. Ve většině zemí prudce stoupají nacionalis­tické vášně a stejně jako ekonomika je křehká i zdejší politická scéna.

Růst nacionalis­mu přitom podle pozorovate­lů silně souvisí s tím, jak se vytrácejí naděje na brzké přijetí západobalk­ánských zemí do Evropské unie (členem je v regionu dosud pouze Chorvatsko). EU však nyní řeší především vnitřní problémy jako odchod Británie a migrační

 ?? Tomáš Lébr redaktor MF DNES ??
Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia