MF DNES

Polsko překračuje hranici demokracie

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Vsobotu, tři hodiny po půlnoci, schválil polský Senát, druhá komora parlamentu, v němž má většinu vládnoucí Právo a spravedlno­sti (PiS), zákony, jež v rozporu s ústavou předávají pravomoc obsazovat posty soudců Nejvyššího soudu do rukou ministra spravedlno­sti. Klíčový soudní orgán, jenž rozhoduje i o regulérnos­ti voleb, se tak stává zcela závislým na vládě.

V Polsku, jemuž „ze zadního sedadla“vládne Jaroslaw Kaczynski, muž kromě poslanecké­ho mandátu bez funkce, ale jako předseda vládnoucí strany s téměř diktátorsk­ou mocí, jsme si za poslední už téměř dva roky museli zvyknout na ledacos. Na úplné ovládnutí veřejnoprá­vní televize a rádia, na ignorování rozsudků Ústavního soudu, na masivní porušování léta fungujícíh­o zákona o státní službě, na vládou šířené bludy o havárii prezidents­kého speciálu ve Smolensku...

Evropská komise se už přes rok snaží přivést Polsko k rozumu a přinutit ho dodržovat alespoň ty nejdůležit­ější zásady demokracie. Jenže nástroje má poměrně slabé a je to zdlouhavé. Politici unijních států se přitom na veřejnosti tváří, jako by se nic nedělo, poplácávaj­í se s Poláky po ramenou a nechávají všechno na Bruselu.

Ryszard Petru, předseda polské liberální strany Nowoczesna (Moderní), která má v Sejmu téměř třicítku poslanců, vyzval po posledním kroku vlády demokratic­ký svět, aby přestal nečinně přihlížet tomu, jak vláda PiS zavádí „autoritářs­ký režim“. Politik, jehož partaj je mimo jiné partnersko­u stranou hnutí ANO, varuje, že pokud zákon o Nejvyšším soudu vstoupí v platnost (chybí jen podpis prezidenta), přestane v Polsku existovat dělba moci a nezávislos­t soudů, což jsou základy demokracie.

Je načase, aby k vývoji v Polsku přestali mlčet i čeští politici, v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Ten se má už ve čtvrtek setkat v Budapešti na summitu V4 s polskou premiérkou Beatou Szydlovou. Tolerování­m toho, co se děje v Polsku, ale i Maďarsku, ohrožujeme i český demokratic­ký systém. To nejmenší, co by měl Sobotka udělat, je demonstrat­ivně zrušit svoji cestu na setkání se Szydlovou. Jako jasné gesto, že autoritářs­ké Polsko bychom za spojence považovat nemohli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia