MF DNES

Primátorka si polepší o 15 tisíc měsíčně. Navrhuje to vláda

-

Okřídlený lev z Klárova by mohl „přelétnout“do Letňan a tam se ukázat vedle monumentů komunistic­ké éry.

I to by mohlo být důsledkem katalogiza­ce umění v ulicích, do které se pustil magistrát. „Od městských částí jsme si vyžádali soupis všech uměleckých děl, která mají svěřená z našeho majetku,“říká předsedkyn­ě magistrátn­ího výboru pro kulturu Eliška Kaplický Fuchsová (ANO).

Radnice napočítaly na čtyři a půl tisíce děl. V podobném seznamu, který má Praha z roku 1999, je přitom evidováno pouze 350 plastik, pomníků, kašen a pamětních desek.

Praha teď bude do konce roku pořizovat podrobnou fotodokume­ntaci všech soch i jejich okolí a vytvoří databázi děl ve veřejném prostoru. Poškozená díla nechá opravit, ale zřejmě jen pokud o ně bude zájem.

„Praha je v podstatě zahlcena něčím, co lze uměním nazvat jen těžko, pak tu je řada děl, která jsou buď poškozena, anebo jsou pozůstatky minulého režimu, socialisti­ckého realismu,“říká primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Město si prý musí vybrat, která díla mají veřejný prostor dotvářet a která ne.

Park nechtěného umění

Pro tu druhou skupinu má na okraji města vzniknout jakýsi „park padlých monumentů“. Vzorem by pro Prahu mohl být třeba budapešťsk­ý Szoborpark, který skrývá desítky soch Lenina, Marxe, ale třeba i Bély Kuna, který stál v čele Maďarské republiky rad. Stejnou expozici Fallen Monument Park má i Moskva.

„Pokud již dnes dílo postrádá pro současné vnímání lidí symboliku, bude hodnotnějš­í jej ukotvit v parku v historický­ch souvislost­ech,” říká Fuchsová. Nemusí podle ní jít jen o postavy a busty, ale i o sochy, které zdobí řadu sídlišť a jejichž ztvárnění je velmi volné a dnes již prý bez zjevného významu.

Jednou z lokalit, kterou pro park město zvažuje, jsou Letňany. A to proto, že jsou dostatečně vzdálené od turisty přetíženéh­o centra a zároveň stále dostupné metrem.

O několik tisíc korun se od příštího roku zvedne plat vedoucím představit­elům hlavního města i jednotlivý­ch městských částí. Vyplývá to z návrhu nařízení vlády připravené­ho ministerst­vem vnitra.

Podle něj mají platy starostů a primátorů vzrůst v roce 2018 o 8,5 procenta. V případě krajských hejtmanů a pražského primátora jde dokonce o téměř šestnáctip­rocentní nárůst.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) by tak měla v roce 2018 vydělávat 120 447 korun, tedy o 14 505 korun více než letos. A například starosta Prahy 6 Ondřej Kolář si v roce 2018 přilepší o 6 124 korun na 78 405 korun měsíčně.

Ministersk­ý návrh vznikl kvůli novele zákona o obcích, kterou začátkem letošního roku schválili zákonodárc­i. Předpis sjednocuje výpočet měsíčních odměn členů zastupitel­stev nebo výpočet odchodného pro starosty a hejtmany. Odstraňuje i nerovnováh­u v odměňování zástupců obcí a krajů. Nyní mají starostové stejné peníze, ke kterým

navíc oproti současnému stavu bude příští rok pobírat primátorka. do 300 obyvatel. Určilo ji jako 1,3násobek průměrné mzdy v nepodnikat­elské sféře za rok 2016, která činila 28 076 korun. Na základě koeficient­ů odměny postupně stoupají v závislosti na počtu obyvatel.

Navýšení platů se bude týkat také místostaro­stů městských částí nebo náměstků primátorky. Ti by podle vládního návrhu měli příští rok vydělávat zhruba osmaosmdes­át procent odměny svých šéfů. U členů rad se jedná zhruba o osmdesát procent.

Platy radních se v průběhu let v Praze zvedají. Během roku 2015 například v případě primátorky Krnáčové stoupla měsíční hrubá mzda z 97 tisíc korun na 101 tisíc. V loňském roce si polepšila o další čtyři tisíce. Náměstkům vzrostl plat z 90 na 93,9 tisíce korun. V případě radních se plat zvedl z 83 tisíc na skoro 87 tisíc korun. (ČTK, baj)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia