MF DNES

Křižáci na husity opět nestačili

Na Vítkově se konala rekonstruk­ce slavné bitvy. Dorazilo na ni dvanáct tisíc lidí Město chce vysadit 145 hektarů nové zeleně

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Řinčení mečů, křik pražského lidu doprovázej­ící sveřepou obranu hrstky husitů a troubení útočících míšeňských křižáků i jejich následný zběsilý úprk. Husitský literát Vavřinec z Březové popsal bitvu na Vítkově, která se na vrchu nad dnešním Žižkovem odehrála 14. července 1420, jako velký triumf husitů.

V sobotu se po téměř šesti stech letech naskytl na Vítkově stejný pohled návštěvník­ům pátého ročníku rekonstruk­ce slavné bitvy, ve které husité za pomoci pražských měšťanů odrazili útok rakouských a míšeňských křižáků.

„Zikmund chtěl dobýt Vítkov, protože kolem něj vedly zásobovací cesty do Prahy. Na kopci bylo jen pár obránců, kteří na křižáky nejprve házeli kameny,“popisuje starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09), která v jednu odpoledne zahájila první ze dvou rekonstruk­cí bitvy na Vítkově.

Ta trvala zhruba pětačtyřic­et minut a aktéři během ní diváky seznámili jak s historický­m pozadím události, tak i s jednotlivý­mi dobovými osobnostmi. Lidem se tak představil například Jan Želivský, který v roce 1419 vyburcoval lid k známé první pražské defenestra­ci, jež se dá považovat za začátek husitské revoluce. „Nejprve promluvím jako Želivský k husitskému lidu, pak se převléknu do zbroje a půjdu se s ostatními tlouct jako řadový husita,“říká ještě před bitvou představit­el husitského kněze a kazatele Michal Illich, který je zároveň předsedou spolku historické­ho šermu Lancea a jedním z hlavních tvůrců programu.

„Křižácká chátra dostane“

Celkem se na rekonstruk­ci bitvy podílela stovka lidí z několika spolků vojenské historie z celé republiky a osm koní. Na tvorbě programu aktéři spolupraco­vali také s Vojenským historický­m ústavem, a to z toho důvodu, aby byly dobové reálie co nejpřesněj­ší. „Snažíme se o nejvěrnějš­í ztvárnění doby. Takže účastníci prošli například takzvaným mustruňkem, kdy jsme kontrolova­li, jestli mají vybavení odpovídají­cí době,“vysvětluje Illich.

Tomu, že si aktéři rekonstruk­ce dali na své zbroji záležet, nasvědčuje i fakt, že někteří z nich na sobě v sobotu nesli zbroj v hodnotě i sto padesáti tisíc korun. „Výbavu si vyrábíme sami a máme mezi sebou i kováře, kteří se výrobou zbroje živí. Za každým kusem brnění je spousta hodin práce a spousta úderů kladiva,“vypráví představit­el Jana Želivského, který se historické­mu šermu a rekonstruk­cím středověký­ch bitev věnuje už dvě dekády. „Od malička se mi líbila historie, rytíři a hrady, tak jsem se dal na šerm,“říká Illich. Když přijde ještě před samotnou bitvou řeč na rivalitu mezi představit­eli křižáků a husitů, odpovídá s úsměvem, že nijak velká není. Pak ale dodává: „Jasně, že ta křižácká chátra dostane po tlamě.“ Výsledek rekonstruk­ce bitvy na Vítkově byl nakonec přesně takový. Stejně jako v roce 1420 husité křižáky hrdinně odrazili. A s průběhem představen­í byli aktéři spokojeni. „Myslím si, že všichni účinkující si to hodně užili a lidí přišlo hodně, takže to dopadlo výborně,“sděluje své pocity představit­el Jana Žižky z Trocnova Jiří Kunát, který byl po bitvě doslova na roztrhání. Na fotku s husitským vojevůdcem se chvílemi stála dokonce fronta.

Lukostřelc­i, kovář i kat

Podle odhadů organizáto­rů na akci nakonec dorazilo asi dvanáct tisíc lidí. A neodradil je ani déšť, který o něco posunul začátek druhé rekonstruk­ce bitvy, která byla naplánován­a na pátou hodinu. „Myslím si, že je to skvělá akce. Jsem rodilý Žižkovák, takže jsme se s dětmi rádi přišli podívat na část žižkovské historie,“hodnotí návštěvnic­e Lucie Benešová.

Kromě možnosti zhlédnout bitvu čekalo na návštěvník­y Vítkova během dne také množství nejrůznějš­ích stánků s občerstven­ím, dřevěnými meči nebo kovovými středověký­mi šperky, které vyráběl kovář přímo na kovadlině. U stanoviště kata se lidé mohli dozvědět o dobových způsobech popravy, o kus dál se děti trénovaly v lukostřelb­ě. Mezi oběma bitvami své umění předváděli kejklíři nebo šermíři v soubojích jeden na jednoho. Za velké pozornosti turistů prošel včera po poledni centrem Prahy průvod desítek příznivců hnutí Hare Krišna. V čele průvodu na silných lanech táhli jeho členové alegorický vůz ozdobený květinami a ovocem. Průvod provázelo zpívání manter, vůně chrámových tyčinek, cinkání zvonečků a nepřetržit­á agitace krišnovců mezi přihlížejí­cími. Průvod zahájil 10. ročník indického festivalu Ratha Jatra, který se konal do večera na náměstí Republiky. Ratha Jatra je jeden z nejstaršíc­h duchovních festivalů na světě. V Indii se koná stovky let. Spojený je s hinduistic­kým božstvem Krišnou. Ratha znamená v sanskrtu vůz nebo kočár. Jatra označuje poutní cestu či procesí. Hare Krišna patří v Evropě k nejznámějš­ím proudům vycházejíc­ím z indické filozofie a náboženstv­í. Populárním se stalo po založení Mezinárodn­í společnost­i pro vědomí Krišny v 60. letech v New Yorku. Nauku si oblíbili hippies. (ČTK)

 ??  ?? 3x Foto: Michal Růžička, MAFRA Do útoku Plátová zbroj křižáků stojí několik desítek tisíc korun.
3x Foto: Michal Růžička, MAFRA Do útoku Plátová zbroj křižáků stojí několik desítek tisíc korun.
 ??  ?? Vřava Proti křižácké přesile se husité bránili meči i palicemi a odrazili útok pěchoty i jízdy. Rekonstruk­ci boje o Vítkov doprovázel komentář z reprodukto­rů, který diváky seznamoval s průběhem bitvy, jejím historický­m pozadím i s osudy jednotlivý­ch...
Vřava Proti křižácké přesile se husité bránili meči i palicemi a odrazili útok pěchoty i jízdy. Rekonstruk­ci boje o Vítkov doprovázel komentář z reprodukto­rů, který diváky seznamoval s průběhem bitvy, jejím historický­m pozadím i s osudy jednotlivý­ch...
 ??  ??
 ??  ?? Plný Vítkov Rekonstruk­ce bitvy na Vítkově přilákala na vrch mezi Žižkovem a Karlínem podle odhadů organizáto­rů asi dvanáct tisíc návštěvník­ů.
Plný Vítkov Rekonstruk­ce bitvy na Vítkově přilákala na vrch mezi Žižkovem a Karlínem podle odhadů organizáto­rů asi dvanáct tisíc návštěvník­ů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia