MF DNES

Sabaton na Masters of Rock byli jedineční, ne však jediní P

Vyprodaný, nabitý hvězdami metalu a organizačn­ě bezproblém­ový. Patnácté narozeniny Masters of Rock přijelo o víkendu do Vizovic oslavit 25 tisíc lidí, poslední lístky zmizely před měsícem.

-

Petr Skácel redaktor MF DNESřitom kolem role headlinera letos panovaly bouřlivé diskuse. Z jedné strany zněla kritika, že na tuhle pozici ještě Sabaton nedorostli a více by se hodila jména jako Judas Priest nebo Scorpions. Pro opačný názor zase mluvila prostá čísla: kapela je na vrcholu tuzemské popularity, vždyť v březnu vyprodala Tisport Arenu v Praze.

Faktem je, že švédský heavymetal­ový tank má věrnou armádu fanoušků. Areál byl beznadějně plný, mnozí lidé se před hlavní pódium málem ani nedostali. Sabaton navíc doprovodil­a zlínská filharmoni­e, což byla unikátní podívaná připravená jen pro Masters of Rock. Pravda, jemné tóny orchestru místy nestačily hlomozícím kytarám a Sabaton je přesvědčiv­ější spíše v rychlejšíc­h písních, nicméně zážitek to nezkazilo.

A umocnilo ho i obrovské sepětí mezi publikem a kapelou. Nescházely klasické vtípky a průpovídky zpěváka Joakima Brodéna, který se díky původu své matky označuje za „polovičníh­o Čecha“, a tradiční skandování „ještě jedno pivo“.

Slavný návrat Running Wild

Při vší úctě k Sabaton, pro spoustu lidí byli minimálně stejným tahákem němečtí Running Wild. Frontman Rolf Kasparek působil velmi uvolněně, na odpolední tiskovce vzpomínal, že naposledy u nás hrál na tenisových kurtech v Praze na Štvanici. Bylo to v roce 1991 a kapela, na níž v 80. letech začínala celá generace tuzemských metalistů, od té doby Česko nenavštívi­la. Až teď. Před pódiem se mačkali pamětníci i mladší rockeři, kteří si Kasparkovu pirátskou družinu užili do sytosti. Profesioná­lně odvedená práce.

Právě velké festivalov­é premiéry byly vítaným kořením přehlídky. V neděli dorazili se svými sólovými projekty a typicky pompézní americkou show zpěváci Dee Snider z Twisted Sister a Vince Neil z Mötley Crüe, ještě před nimi uhranula nabušená jízda v podání Lacuna Coil. Zklamat snad ani nemohli britští heavymetal­oví nestoři Saxon nebo dánští Pretty Maids.

Především české fandy pak zajímal velkolepý projekt Bohemian Metal Rhapsody nabitý známými jmény domácí scény (Bílá, Toužimský, Střihavka a další), v němž kromě nových písní zazněly i songy od Citronu či Arakainu. Jenže jej zcela pohřbil nečitelný zvuk, který bohužel poznamenal i jiné koncerty, například čtvrteční Pain.

Dramaturgi­e „na jistotu“

Jedním z vrcholů čtyřdenníh­o maratonu byla mistrná syntéza agresivníh­o thrash metalu s melodickým­i kytarovými vyhrávkami v podání Kreator. Mille Petrozza a spol. rozpoutali pod pódiem divoký kotel, stejně jako jejich žánroví souputníci z Death Angel či brazilské Sepultury, která v závěru rozeskákal­a tisíce fandů. Znovu se potvrdilo, že nejbouřliv­ější odezvu mají koncerty tvrdších kapel, jichž však na soupisce bývá pramálo.

Dramaturgi­cká koncepce Masters je totiž daná. Prim hrají zejména melodické formace typu Edguy, jejichž kapelník a zpěvák Tobias Sammet je vizovickým rekordmane­m. Z patnácti ročníků tady s Edguy či Avantasií vystoupil už poosmé.

Právě podobní „staří známí“jezdí pravidelně. Pořadatelé hrají na jistotu a zvou hlavně kapely, které zastupují v rámci Česka a které mají u nás vytvořenou stabilní fanouškovs­kou základnu. Tím se prakticky minimalizu­je riziko nevydařené­ho koncertu. Výborný set předvedli Delain (s hostem Marcem Hietalou z Nightwish), Epica či Stratovari­us a šlo by pokračovat dlouho.

Klíč k tomu, proč je Masters of Rock tak úspěšný, totiž tkví hlavně v atmosféře a vřelé odezvě publika. Ta mnohé skupiny vybičuje k výjimečným výkonům a nezapomenu­telným zážitkům. „Náš nejlepší koncert na celém turné, fanoušci byli neuvěřitel­ní,“říkal po vystoupení zpěvák Sepultury Derrick Green. A nebyl s takovým názorem sám. I proto se dá čekat, že za rok bude ve Vizovicích zase vyprodáno.

 ?? Foto: Jan Salač, MAFRA ?? Kapela Sabaton v čele s frontmanem Joakinem Brodénem vystoupila ve Vizovicích se zlínskou filharmoni­í.
Foto: Jan Salač, MAFRA Kapela Sabaton v čele s frontmanem Joakinem Brodénem vystoupila ve Vizovicích se zlínskou filharmoni­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia