MF DNES

Krásný ztráty a šťastné nálezy

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Sdruhým ročníkem se festival Krásný ztráty stává už tradicí a dlužno dodat, že tradicí povedenou. Loni si plejádu tuzemských hudebníků pozval Michal Prokop u příležitos­ti svých sedmdesáti­n na Loket, během uplynulého víkendu slavil padesát let své kapely Framus Five.

A k ní se přidala opět řada hvězdných hostů. Mezi největší pecky festivalu patřilo vystoupení Mňágy a Žďorp, která je s novou deskou i bubeníkem v jedinečné formě. Její set na závěr pátečního programu ukončil až prudký déšť. A stejnou poklonu zaslouží i Michal Ambrož s Hudbou Praha. Devítičlen­ný ansámbl a nové aranže vzešlé z desky Srdeční příběh dodávají jejich muzice novou mízu.

A právě s Ambrožem si hostitel odbyl jednu z perliček festivalu. Prokop totiž avizoval, že po vzoru Claptonovy přehlídky Crossroads bude lehce vstupovat do produkce kolegů. S Hudbou Praha si zazpíval Konec nočních toulek (z repertoáru Jasný páky) a ještě Sladce spi, ale nešlo o jedinou hostovačku. Prokop se objevil na pódiu i po boku Blues Bandu Luboše Andršta, Precedensu nebo kapely Sunflower Caravan. S triem upomínajíc­ím svou hammondkov­ou hudbou na konec 60. let si střihnul vlastní píseň Tys kámen z desky Město ER. Sám zpěvák připustil, že ji nevytáhl snad od roku 1990, možná i proto šlo asi o největší pecku festivalu. S Prokopovým triem si naopak zahrál někdejší člen Framus Josef Kučera, po emigraci v cizině známý coby Saxophone Joe. Jeden ze „šťastných nálezů“festivalu.

Zaměřeno na muziku

Oproti minulému ročníku bylo fajn, že se přehlídka přesunula na Konopiště – blíže metropoli, s větším parkoviště­m, a čert vem komplikaci v podobě Benešovem provozovan­ých, a tudíž placených záchodků. Naopak nepotěšila obří díra po orchestřiš­ti, jejíž vinou se diváci nedostali přímo pod pódium. Navíc kameraman zvládl na plátno za kapelou posílat třeba stranou si podupávají­cího zpěváka, zatímco kytarista drhnul sólo. Trochu škoda.

Co zůstalo, bylo neotřele vtipné průvodní slovo Petra Prokopa a Ondřeje Bauera z Divadla Vosto5. A samozřejmě program zaměřený spíš na dobrou hudbu než na skákací hrady v areálu (a to až tak, že Michal Prokop sveřepě odmítal během svých vystoupení na pódiu mlhu).

A to je devíza, které je potřeba si vážit. A snad si to za rok zase užít.

 ?? Foto: MAFRA ?? Hostování Michal Prokop si na Festivalu Krásný ztráty zazpíval s Hudbou Praha song Konec nočních toulek.
Foto: MAFRA Hostování Michal Prokop si na Festivalu Krásný ztráty zazpíval s Hudbou Praha song Konec nočních toulek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia