MF DNES

Když se podivín chodí seznamovat na pohřby

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Lidé mají různé záliby. Jeden hraje na kytaru, druhý rybaří. Ústřední hrdina románu norského spisovatel­e Josteina Gaardera Loutkář je však trochu jiný. Rád chodí na pohřby cizích lidí.

Gaardera si všichni dobře pamatují díky knize Sofiin svět, ve které umně seznámil čtenáře z řad dětí a mládeže s dějinami filozofie. Od jejího vydání však už nějaká doba uplynula a autorovi se její úspěch nikdy úplně nepodařilo překonat. A v případě novinky tomu nebude jinak.

Loutkář vypráví příběh lingvisty Jakopa, který hoří láskou k jazyku, slovům a jejich původu i významu. Rád by se s ostatními seznamoval běžným způsobem, bohužel mu to nejde. A tak chodí na pohřby a smuteční hostiny, kde díky předchozím­u studiu dané rodiny zvládá vplout do konverzace a vymyslet si báchorku o tom, jak si byl se zesnulým blízký. Často v rozmluvě zmiňuje také svého přítele Pelleho. Jak už víme, Jakop těžko navazuje mezilidské vztahy, tak tudíž není úplně běžným smrtelníke­m.

Protagonis­ta celý příběh vypráví ženě Agnes. Seznamuje ji se svým osudem, ale hlavně s tím, jak potkal její rodinu. A právě tady se Gaarder trochu ztrácí. Skoro až zmateně opakuje jména všech postav a dokola vysvětluje jejich rodinné vztahy. Trochu jako když člověk na rodinné oslavě potká tetičku z osmého kolene a snaží se pochopit, kde se tam vzala. A i přes dlouhé vysvětlová­ní to nepochopí.

Gaarder si už léta drží svůj styl. Čtenáři vědí, co od něj mají čekat. Pravděpodo­bně jej kvůli tomu i kupují. I když tuší, že i tentokrát je bude seznamovat s formou nějakého vědění, které nemusí být pro všechny zajímavé. Po náboženstv­í či filozofii je to v případě Loutkáře etymologie. Klobouk dolů před autorovými znalostmi, v románovém podání jsou však trochu unavující. Navíc v kombinaci s hůře fungujícím vyprávěním hned na začátku.

Nic víc se Gaarderovi vyčítat nedá. V Loutkáři otevřel téma samoty, neschopnos­ti sbližovat se, a přesto touhy po kontaktu. V době, kdy je každý tak trochu podivín, se podobná kniha hodí. Nebýt poněkud zdlouhavýc­h etymologic­kých disputací.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia