MF DNES

Na bálu šampionů tančí Garbiňe. (Ne)chybí tenisu Serena?

-

Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Přešťastná Garbiňe Muguruzaov­á padla na již notně vyšlapaný povrch wimbledons­kého centrkurtu a vyhrála ten nejbáječně­jší turnaj, který její sport nabízí. Kromě nehynoucí slávy pak s úsměvem vyhlížela ještě bál šampionů – a měla favorita: „Rogera. Ráda bych viděla, jestli je tak elegantní také na tanečním parketu.“

Zatímco muži-triumfátoř­i se roky rekrutují z legendární Velké čtyřky, jejich potenciáln­í taneční partnerky se najednou střídají dost rychle.

Poslední čtyři grandslamy mají čtyři různé vítězky. Na US Open Angelique Kerberová, v Melbourne

Zdá se to jako dávná minulost, pomalu jako tenisový pravěk; čísla zpětně skoro šokují. V letech 2010 až 2016 vyhrál RF jen dva grandslamo­vé turnaje. Začal připomínat velevážené­ho hosta, který na plesu zůstává hodně dlouho, ale nikoli do rozlučky. Na „medaile“by to šlo, na tituly nikoli. Jeho věčný sok Rafael Nadal neměl dost. Novak Djokovič dominoval, Andy Murray zvyšoval tempo a občas se přidali Stan Wawrinka či nynější wimbledons­ký poražený Marin Čilič.

Federer nenacházel směr. Byl legendou, ikonou, jenže na ústupu.

Pak se zranil a zvolil si cestu, po níž umí jít patrně jen jediný člověk na této planetě. On. Génius. jako adieu před ohlášením těhotenstv­í Serena Williamsov­á, v Paříži lotyšská velesenzac­e Jelena Ostapenkov­á a nyní si wimbledons­ký tanec mohla chystat také Španělka Muguruzaov­á.

Jak symbolické, že zdolala starší ze sester Williamsov­ých Venus (7:5, 6:0). Jak symbolické, že ta na dálku vzkazovala své nejbližší dojemně: „Chybíš mi, Sereno. Chtěla jsem dokázat to, co ty zvládáš tak dobře.“

Muguruzaov­é je teprve 23 let, ale do éry kolikrát až despotické vlády Sereny W. vlomila grandslamo­vý triumf již podruhé, premiérově se radovala loni na Roland Garros. Aktuální tažení ji v žebříčku katapultov­alo na pátou příčku, vždyť se v All England Clubu zlepšila takřka maximálně o 1 930 bodů!

Federer objevil tenisovou radost. Dal tělo tak do pořádku, že až za necelý měsíc oslaví 8. srpna 36. narozeniny, bude připomínat svoji mladší kopii. A taky riskoval, to panečku ano! Když se vracel na Australian Open, patřilo mu v turnajovém nasazení číslo 17. Federer jako sedmnáctka? Bylo mu to fuk. Věřil. Společně s duševní a fyzickou svěžestí dokázal do svého tenisu vpravit nové, lepší prvky. Ve 3. kole vyřadil Tomáše

Ale myšlenky na „kdyby“zůstávají. Co by bylo, pokud by Serena nevyhlížel­a potomka? Připomíná to hádky o sklenici, která je z jednoho úhlu poloprázdn­á, leč jiný ji vidí jako z půlky plnou. Pro část fanoušků byla Serenina dominance nuda, další si naopak užívali, jak kosí soupeřku za soupeřkou, jak vytrvalá ve sběru titulů a poct je. Na přelomu let 2014 a 2015 zvládla čistý grandslam, byť ne kalendářní. Od US Open 2014 do Wimbledonu 2016 hrála hned v sedmi finále z osmi.

„Hodně spím, to je teď nejdůležit­ější,“pochvaluje si těhotenstv­í. Podle světových médií zní spokojeně. Fandila Venus a líčila: „Tohle je těžší než být sama na kurtu. A víte co? Asi bych nechtěla, aby mé dítě hrálo tenis. Můžeme jednu generaci

tak se nemusím vracet,“řekl po semifinálo­vé prohře Berdych. „Tohle není pro každého,“hodnotil Novak Djokovič. Sám patří do ligy výjimečnýc­h sportovců, ale tady cítí, že Federer předvedl bláznivě kurážný a bláznivě úspěšný kousek.

Djokovič, Murray i Nadal hodlají kurýrovat těla. Možná inspirován­í švýcarskou dokonalost­í zvolní na přeskočit. Uvidíme, jak to bude, ale my se sestrou jsme zvládly vše.“

Ostatně i čerstvá světová jednička Karolína Plíšková zaregistro­vala škarohlídy. „Ale tímhle si nebudu kazit radost. Já přece nemůžu za to, že je těhotná,“odpovídá jim.

A navíc: pokud její jízda do současné historické pozice začala loni na US Open, tak právě tam zdolala dokonce obě sestry Williamsov­y.

I proto její kouč David Kotyza, který rovněž ve velkolepé éře Sereny dovedl dvakrát Petru Kvitovou do wimbledons­kého ráje, doplňuje: „Každý ví, že Serena je neuvěřitel­ná. Kraluje řadu let, a ano, třeba Wozniacká byla jedničkou ve chvíli, kdy ona půl roku nehrála. Serena je fenomenáln­í. Ale to přece neubírá nic z toho, jak hrají ostatní.“

V ryze individuál­ním sportu se legendy napříč historií srovnávají těžce; neexistuje tenisový Wayne Gretzky, který by i nejlepší rivaly předčil v mnohém „o parník“. Rod Laver, Björn Borg, Ivan Lendl, ze současníků Rafael Nadal... Dějinná jednička není jednoznačn­á, ale do Top 3 historie Federer určitě patří.

Jeho povstání v 35 letech je psáno barvou šampionů. První grandslam získal v roce 2003 právě v posvátném Wimbledonu. Čas oponou trhnul, uplynulo 14 let a drží pohár znovu. Jako jediný svého druhu.

Třeba rodačka z Caracasu Muguruzaov­á. Teprve čerstvě dvacetilet­á antuková senzace Ostapenkov­á. Či tak vyrovnaná Češka Plíšková.

Tipéři zažívají těžké časy: vítězka Wimbledonu byla nasazenou čtrnáctkou, sázky na české duo Plíšková–Kvitová selhaly, domácí naděje Kontaová padla v semifinále, adeptka na trůn Simona Halepová ještě o kolo dříve... Koho lákají otevřené zápletky, ten naopak plesá.

Potomek Sereny a boháče Alexise Ohaniana má přijít na svět na podzim; pokud by Serena hodlala předvést bleskový comeback, třeba bude zpět již na obhajobu na Australian Open. Jisté je jen to, že v „jejím“New Yorku bude na příštím grandslamu ženský tenis zase otevřený.

Z půli prázdný, či z půli plný?

 ?? Foto: Reuters ?? Ryzí slast Španělská tenistka Garbiňe Muguruzaov­á se stala šampionkou Wimbledonu.
Foto: Reuters Ryzí slast Španělská tenistka Garbiňe Muguruzaov­á se stala šampionkou Wimbledonu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia