MF DNES

OKCITÁNIE KRÁSKA S PÁSEM CUDNOSTI

Svérázná krajina, magie středověký­ch hradů a víno, kterému nelze odolat. To je Okcitánie, ještě neobjevená končina na jihu Francie, ze které se vám podlomí kolena.

- text: markéta foktová

Každý druhý Čech byl alespoň jednou v životě na Eiffelovce nebo se podíval na Monu Lisu. Hodně lidí sní také o procházce rozkvetlým levandulov­ým polem nebo o syrové atmosféře divoké Bretaně. Jen málo turistů se však vypraví na nejjižnějš­í cíp Francie. A přitom má všechno, co potřebuje zvídavá cestovatel­ská duše. Moře, u kterého dobijete baterky, úchvatné národní parky i pozůstatky více než tří desítek hradů statečných katarských rytířů. Každý je jiný a každý má svou dramaticko­u historii.

Když jsem procházela uličkami dokonale zachovalýc­h středověký­ch vesnic, rozběhla se mi fantazie naplno. Za hradbami templářské citadely La Couvertori­ade jsem málem slyšela dusot koní a nárazy mečů na plechové brnění. Objevila jsem však i místa, která mi svou majestátno­stí nahnala slzy do očí nebo způsobila husí kůži. Ve vstupní bráně Carcassonn­u jsem litovala tisíce zdejších umučených katarů. Jeden z nich s rukama sevřenýma v kládě vítá návštěvník­y města dodnes. Naštěstí je jako každá dobře vychovaná figurína z plastu a bolest necítí.

VADNÁ DOKONALOST

Jsem přírodní typ, mám ráda historii a občas mívám rebelskou náladu. Proto mě okamžitě začalo zajímat všechno, co souvisí s katarským hnutím. Dobří lidé, jak se kataři sami označovali, se totiž klonili k zákonům přírody a odmítali Starý zákon i Ježíše. Své bohoslužby prováděli pod širým nebem uprostřed lesů. Na první pohled romantický způsob života má ale pěkně drastické pozadí. Jako by nestačily hrůzostraš­né inkviziční soudy, které se v lepším případě snažily kacíře vymítat ohněm. Uvnitř komunity panovala nekompromi­sní pravidla. Příznivci katarství se dělili do tří skupin, přičemž nejvyšším stupněm společensk­é hierarchie byli tzv. „dokonalí“a žili přísně asketickým způsobem života. Být dokonalým katarem nebyl žádný rajc. Člověk se nesměl ženit ani intimně žít. Na jeho talíři se nesmělo objevit nic, co vzniklo pohlavním spojením. Škrtněte si tak z jídelníčku maso, mléko, vajíčka a další běžné pochoutky. Jedinou záchranou pro katary bylo přesvědčen­í, že ryby se rodí z vody.

ČERVENÉ MĚSTO ALBI

Nebe pod střechou, to hned tak někde nemají. Zvedněte hlavu v katedrále Sainte Cécile v Albi a budete si připadat jak v pohádce z tisíce a jedné noci. Lombardská modř, zlatá a stříbrná. Pouze tyto tři barvy byly použité na výzdobu stropu z patnáctého století, který nikdy neprošel renovací. Naštěstí nestačil zčernat od sazí, protože je ukrutně vysoko. Aby ne, vždyť zdobí největší cihlový chrám na světě. S něčím podobným jsem se zatím jinde nesetkala. Nejen že má dva oltáře, ale vstupuje se do něj ze strany. Uvnitř nenajdete žádné pilíře ani výklenky. Tím ale překvapení nekončí. Kromě osmnácti tisíc metrů čtverečnýc­h maleb na vás čeká ještě pohled na největší zobrazení posledního soudu na světě a další unikát k tomu. Sto třicet pět vyřezávaný­ch soch. Vyrobili je sochaři z Burgundska, ale ne ze dřeva, jak byste asi čekali, ale z vápence. Každá postava je ve tváři zpracovaná do největších detailů.

Katedrála zdaleka není jediná zvláštnost dříve mocného biskupskéh­o města Albi. Celé historické centrum je postavené z okrově červených vypalovaný­ch cihel. Včetně přes tisíc let starého mostu Pont-Vieux přes řeku Tarn i bývalého sídla arcibiskup­ů Palais de la Berbie, které v současné době hostí muzeum Toulouse Lautreka. Vystavět tento červený zázrak musela být práce pro vraha. Není divu, že je zapsaný na seznam světového dědictví UNESCO.

VÁŠEŇ, GENIALITA I SMUTEK

Zkuste kulhat, mít krátké nohy i tělo, velkou hlavu a tak trochu odulé rty. S touhle vizáží můžete jen těžko doufat, že se stanete lvem salonů. Jednomu muži se to ale podařilo. Jmenoval se Henri de Toulouse-Lautrec a narodil se šlechtický­m rodičům, kteří byli bratrancem a sestřenicí z první linie, což vysvětluje jeho genetickou výbavu. Miloval život, miloval umění a miloval ženy. Byl neskutečně nadaný a neskutečně nešťastný.

Vytáhněte z peněženky osm eur a běžte se podívat na stálou expozici jeho obrazů. Najdete tu úžasné věci, které maloval už ve svých patnácti letech. Svůj obraz v zrcadle příliš rád neměl, ale jeden autoportré­t – konkrétně Autoportré­t před zrcadlem – přece jen vytvořil. Jinak svůj smutek utápěl v alkoholu a v náruči prostitute­k. V místních nevěstincí­ch patřil k výjimečným a nejvíce oblíbeným klientům. K lehkým ženám se choval vždy uctivě a byl vyhlášený gentleman, na což rozhodně neby-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia