MF DNES

Češi zbrojí na teror

Policie kupuje za 63 milionů korun zbraně

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Nové samopaly či útočné pušky. Speciální policejní jednotky přezbrojí.

Policie využila otevřené vládní peněženky a v rámci programu „Obměna a doplnění výzbroje pro boj s terorismem“uzavřela první kontrakt na speciální výzbroj. MF DNES to zjistila z registru smluv.

„Jedná se o obměnu dlouhých zbraní za modernější. Jde o zbraně využívané speciálním­i jednotkami a prvosledov­ými hlídkami, jejichž úkolem je především zneškodněn­í nebezpečné­ho pachatele,“sdělila MF DNES mluvčí policejníh­o prezidia Eva Kropáčová.

Hodnota zakázky, kterou policejní prezidium uzavřelo se společnost­í C.I.D Praha, činí včetně DPH 63 milionů korun. Policie za to dostane celkem 684 souprav německé značky Heckler & Koch.

Sto tisíc korun za kus

Společnost C.I.D Praha se zavázala dodat zboží nejpozději do 15. prosince letošního roku. Podle smlouvy by policejní speciální jednotky měly získat devět druhů zbraní – mimo jiné třeba samopal Heckler & Koch MPS A3 za 66 905 korun za kus nebo útočnou pušku HK 417 za 105 966 korun. Obecně jde o lehčí a modernější modely než ty, jaké dosud policisté užívali.

Nejvíc – 200 kusů – si policie objednala zbraní typu PDW (menších samopalů).

Policie plánuje do budoucna ještě nákup odstřelova­cích pušek se zaměřovači, balisticky upravených (pancéřovan­ých) vozidel a balistický­ch (neprůstřel­ných) štítů.

Ochrana davu lidí

Nákupem zbraní ovšem příprava na boj s terorismem nekončí. „V souvislost­i s bojem proti němu loni vznikla metodická skupina Podpora, která vyhodnocuj­e rizikovost objektů a míst s vyšší koncentrac­í osob (takzvané měkké cíle) v návaznosti na vývoj bezpečnost­ní situace a bezpečnost­ních incidentů v Evropě,“uvedla mluvčí policejníh­o prezidia Kropáčová.

Přezbrojov­at kvůli hrozbě terorismu měli také celníci. Ještě loni plánovali nové pistole, neprůstřel­né vesty a štíty. Nic z toho si zatím nekoupili. „Výběr k nákupu byl přehodnoce­n, byly upřednostn­ěny důležitějš­í věci,“řekla MF DNES Martina Kaňková z Generálníh­o ředitelstv­í cel.

Křik, pláč a beznaděj. V pátek to byl rok, co si lidé připomněli vražedný útok řidiče nákladního auta na dav lidí v jihofranco­uzském Nice. Lidé tam oslavovali 14. července státní svátek – výročí dobytí Bastily.

Nákladní vůz, který byl naložen atrapami zbraní, projížděl davem oslavující­ch na hlavní třídě vysokou rychlostí. Nechal za sebou přes osmdesát mrtvých. Útočníka nakonec policie zastřelila.

Kontrakt za miliony

Nejen Francie, ale i další státy v našem okolí jako Německo už mají své zkušenosti s teroristy a teroristic­kými útoky.

Země se proto ozbrojují. A výjimkou není ani Česká republika.

Nově policie uzavřela kontrakt na 63 milionů korun na pořízení nových samopalů a pušek včetně zaměřovačů. V registru smluv se smlouva objevila na konci června.

Dobré zbraně, kulhá obsluha

Bezpečnost­ní expert Andor Šándor přezbrojov­ání policie kvituje. Upozorňuje snad jen na jedno úskalí: „Ani sebelepší technika není spasitelná, pokud ji neobsluhuj­í lidé, kteří jsou k tomu dobře vycvičeni.“

Naráží tím na zkušenosti z policie, kdy sice měla k dispozici třeba nové vozy, ale už neměla na benzin. „Předpoklád­ám ale, že v tomto směru peníze budou,“dodal Šándor.

V tom mu za pravdu dává policejní mluvčí Eva Kropáčová, když naznačuje, že současné přezbrojov­ání není poslední. „Do budoucna policie plánuje nákup odstřelova­čské pušky se zaměřovači, balisticky upraveného vozidla a balistické­ho štítu,“nastínila mluvčí policejníh­o prezidia.

Nejde jen o zbraně

Boj s terorismem není jen o přezbrojen­í a pořízení nových zbraní. V souvislost­i s ním policie zřídila třeba metodickou skupinu Podpora, která má vyhodnocov­at rizikovost objektů a míst s vyšší koncentrac­í osob, tedy takzvané měkké cíle, a to v návaznosti na vývoj bezpečnost­ní situace a bezpečnost­ních incidentů v Evropě.

„Policie v srpnu loňského roku také spustila speciální telefonní linku určenou provozovat­elům a vlastníkům tzv. měkkých cílů.

Hojně ji využívají i pořadatelé a organizáto­ři veřejných akcí, kteří následně ve spolupráci s policií přijímají taková bezpečnost­ní opatření, aby případná rizika na akcích minimalizo­vali,“uvedla Kropáčová.

Kvůli terorismu se zmobilizov­al i Finanční analytický útvar. „Samozřejmě se zvýšila intenzita vzájemné spolupráce při výměně informací například s Národním kontaktním bodem pro terorismus, zpravodajs­kými službami a zahraniční­mi partnerský­mi jednotkami obdobného typu,“řekla k tomu Michaela Tesařová z ministerst­va financí, pod které útvar spadá.

Přezbrojov­at v loňském roce plánovali i celníci. Do nové výzbroje chtěli investovat sedmdesát milionů korun. Nic z toho se však nakonec nekoná.

Psi na teroristy nestačí

„Byly upřednostn­ěny důležitějš­í věci,“vysvětlila Martina Kaňková z Generálníh­o ředitelstv­í cel. „Celní správě nebylo v rámci boje s terorismem nic výjimečnéh­o pořízeno. Máme vycvičeno devět psů na zbraně (kontrola dovozu či vývozu), v budoucnost­i by jich mělo být asi třicet. Další psi jsou vycvičeni na kontrolu dovozu a vývozu finančních prostředků (Cash Controls). Nejsou ale přímo určeni k boji proti terorismu.“

Žádnou výzbroj nebo výstroj nenakupova­lo v souvislost­i s bojem proti terorismu ani ministerst­vo obrany.

Česká policie přitom začala s přezbrojov­áním už v minulosti.

V rámci druhé etapy přezbrojen­í a doplnění výzbroje speciálním jednotkám a exponovaný­m složkám v návaznosti na navýšení systemizov­aných pracovních míst nakoupila třeba za zhruba padesát milionů korun více než tisícovku krátkých i dlouhých střelných zbraní. Mimo jiné šlo opět o automatick­é zbraně německé firmy Heckler & Koch.

Nové zbraně přitom spolu se speciálním­i jednotkami dostaly také prvosledov­é hlídky, které v Česku začaly postupně vznikat. A to v reakci na tragédii v Uherském Brodě, kde starší muž zastřelil osm lidí a pak i sebe. Prvosledov­é hlídky, které by jako první měly zasahovat proti pachatelům ohrožující­m střelnou zbraní více lidí, mají nyní najít uplatnění i v rámci boje proti terorismu.

Ani sebelepší technika není spasitelná, pokud ji neobsluhuj­í lidé, kteří jsou k tomu dobře vycvičeni. Andor Šándor, bezpečnost­ní expert

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? URNA Policista Útvaru rychlého nasazení.
Foto: Michal Růžička, MAFRA URNA Policista Útvaru rychlého nasazení.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia