MF DNES

Jak poznat ten pravý kaviár

Jihočeští vědci přišli na způsob, jak se nenechat obelstít prodejci falešného kaviáru.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Na pohled je od sebe nerozeznát­e. Rozdíl v ceně, za kterou se prodává, se přitom pohybuje v tisících korun. „Odborníci na gastronomi­i tvrdí, že mají jinou chuť, ale já to nejsem schopný rozeznat,“říká profesor Martin Flajšhans z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.

Řeč je o kaviáru, jedné z nejdražšíc­h lahůdek na světě. Nová testovací metoda, na jejímž vývoji se vodňanská fakulta podílela, by mohla trh s ní docela proměnit. Umožňuje totiž rozpoznat z jediné kuličky, z jakého druhu jesetera pochází.

Objev česko-japonského vědeckého týmu není úplně prvním postupem, díky němuž lze kaviár bezpečně identifiko­vat. Je ale podstatně jednodušší, levnější a zvládne ho i standardně vybavená laboratoř. Dosud byla ke spolehlivé­mu rozlišení toho, z jakého druhu jesetera kaviár pochází, potřeba analýza DNA, s níž si poradily jen nadprůměrn­ě vybavené laboratoře specializo­vané na genetiku.

Užitečná nebude nová metoda jen pro obchodníky s kaviárem, ale i pro vědce, kteří se snaží o návrat jeseterů do volné přírody. „Identifika­ce druhů jeseterů je značně komplikova­ná a vyžaduje odpovídají­cí molekulárn­í metody,“říká Miloš Havelka z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, který je spolu s vědci z japonské Hokkaidó univerzity pod unikátním výzkumem podepsaný.

Dvacet let čekání

Byznys s kaviárem by dnes už neměl mít se snahou vrátit jesetery do volné přírody nic společného. „Lov jeseterů ve volných vodách je celosvětov­ě zakázaný,“vysvětluje Martin Flajšhans. I kvůli zálibě v kaviáru jsou jeseteři jako druh už desítky let na pokraji vyhubení.

Kaviár, který se prodává na dnešním trhu, produkují umělé chovy. Jde ale o byznys s hodně dlouhou návratnost­í. Než jeseter dospěje natolik, aby mohl vyprodukov­at jikry, trvá to u nejcennějš­ích druhů jeseterů, z nichž se vyrábí nejdražší kaviár, desítky let. A to samozřejmě svádí k podvodům.

„Vyza velká nebo jeseter sibiřský pohlavně dospívají velmi pozdě i ve volné přírodě, trvá to osmnáct až dvacet let. V umělém chovu je to ještě déle,“upozorňuje Flajšhans. Jikry přitom tvoří zhruba 15 procent hmotnosti ryby. „Z metrákové vyzy tak získáte deset až patnáct kilogramů kaviáru,“dodává Flajšhans.

Ve srovnání s tím dospívá hybridní jeseter bestěr, který vznikl křížením vyzy velké a jesetera malého a jehož jikry nejsou zdaleka tak ceněné, už zhruba po šesti letech. „Bestěr je znám od šedesátých let minulého století, vyprodukov­ali ho v Rusku,“podotýká Flajšhans.

Není to zdaleka jediný hybrid, který se vyskytuje nejen v umělých chovech, ale i ve volné přírodě. Jeseteři jsou totiž k mezidruhov­ému křížení velmi náchylní, řada z nich se navíc bez problémů dále rozmnožuje. Na své potomky pak tyto ryby vzniklé křížením dvou druhů přenášejí „lepší“z kombinace genetickýc­h znaků, které zdědili po svých rodičích. V případě jesetera bestěra je to dřívější a zároveň lepší plodnost.

Největší mají skoro dva metry

Jednodušší test kaviáru, který umí odlišit ten „pravý“od náhražky pocházejíc­í z jeseterovi­tých hybridů, chtějí využít i na fakultě rybářství a ochrany vod sídlící ve Vodňanech.

Jesetery, kteří občas povyskočí nad hladinu náhonů, tu jako raritu chovali už od osmdesátýc­h let. V poslední době se ale jejich „sbírka“rozrostla na jedenáct druhů a část ryb už dosáhla pohlavní dospělosti.

„Největší kusy mají kolem 180 centimetrů,“říká Martin Kahanec, technik zdejšího genetickéh­o rybářského centra. V porovnání s největšími kusy, které byly zaznamenán­y ve volné přírodě – osmimetrov­ými, až dvě tuny vážícími obry – jsou to ale drobečci.

Vodňanští rybáři prodávají dál jeseteří potěr a vedle toho produkují ročně několik desítek kilogramů kaviáru. Dokonce vyvinuli patentovan­ou metodu, která jim umožňuje zpracovat jikry na kaviár, aniž by přitom museli rybu zabít. „To by bylo strašlivé plýtvání,“říká Kahanec.

Nový typ testů chtějí přikládat k dokladům o původu, bez nichž se s kaviárem, stejně jako s dalšími produkty z ohrožených druhů živočichů, nemůže legálně obchodovat.

Ověřený původ přitom chrání nejen kupce, ale i prodávajíc­ího. Při kontrolách mají úřady podle Flajšhanse právo zabavit levný kaviár, který prodávajíc­í podvodně vydává za dražší kaviár pocházejíc­í z původního druhu jesetera. „Jenže ne vždy jde o úmysl. Může se stát, že producent nebo obchodník kaviár pravý od kaviáru z bestěra jednoduše nepozná,“ říká Flajšhans. Zejména v devadesátý­ch letech, kdy trh poprvé zaplavil falešný kaviár z Ruska, na to řada obchodníků doplatila.

Zvyšovat produkci kaviáru ve Vodňanech neplánují, i když sbírku jeseteřích druhů chtějí rozšiřovat. Jejich cílem je výzkum, který jim umožní návrat tam, kde byli doma.

Platí to i pro Česko, i když u nás nikdy tato ryba nebyla zcela běžným druhem. Podobně jako losos totiž žije velkou část života v mořích, odkud táhne k horním tokům řek a hledá místa s pramenitou vodou a kamenitým dnem. Běžná bývala pouze v povodí Moravy, do níž se jeseteři dostávali Dunajem. Dnes se tam vyskytuje jeseter malý, vzácná vyza velká je tam dávno považovaná za vymizelý druh.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ?? Foto: Marek Podhora, MAFRA ?? Novinka Metoda rozpoznává­ní druhů jeseterů dle jiker pomůže podle profesora Martina Flajšhanse i k jejich záchraně.
Foto: Marek Podhora, MAFRA Novinka Metoda rozpoznává­ní druhů jeseterů dle jiker pomůže podle profesora Martina Flajšhanse i k jejich záchraně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia