MF DNES

Kyrgyzstán řeší firmu doporučeno­u Mynářem

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Středoasij­ským Kyrgyzstán­em hýbe politický skandál, do kterého se prostředni­ctvím kancléře Vratislava Mynáře zapletla i pražská prezidents­ká kancelář.

Minulý týden tamní oficiální média s velkou pompou představil­a etablovano­u českou společnost Liglass Trading, která v zemi získala lukrativní zakázku na stavbu energetick­é kaskády.

Jenže už za pár dní se ukázalo, že Liglass – za který v oficiálním dopise s hlavičkou prezidents­ké kanceláře lobboval i kancléř Vratislav Mynář – na trhu nikdo nezná. Navíc měl dosud obrat jen v řádu stovek tisíc korun a k tomu sídlí ve zchátralém areálu fabriky u Železného Brodu.

Kvůli tomu se firmou začaly zaobírat kyrgyzské úřady. Uvedl to tajemník tamní Bezpečnost­ní rady Těmir Džumakadyr­ov. Podle serveru kg.24 je navíc přesvědčen, že Kyrgyzové prověřili firmu dostatečně už před samotným podpisem tendru.

Liglass by měl podle dohody postavit a provozovat dvě vodní elektrárny a k tomu ještě deset menších jednotek pro výrobu elektřiny z vodních zdrojů. Hodnota byznysu může dosáhnout až 16 miliard korun.

Součástí obchodu byla i dohoda, že Liglass zaplatí 850 milionů korun za podíl ruské firmy RusGidro. Ta měla projekt realizovat původně, ale došly jí peníze. Údajně i kvůli protiruský­m sankcím. Na okolnosti byznysu Liglassu upozornil jako první deník Aktuálně.cz.

Varování z ambasády

Během pondělí se navíc ukázalo, že na okolnosti obchodu, respektive na diskutabil­ní ekonomické výsledky české firmy, upozorňova­la kyrgyzskou vládu i ambasáda této země ve Vídni, která má na starosti právě i Česko, uvedl server kg.24.

V březnu na dotaz Národního energetick­ého holdingu ohledně věrohodnos­ti české firmy odpověděla vídeňská ambasáda, že „je zatažena do soudních sporů, kde se řeší její bankrot“. Jenže varování z Rakouska Kyrgyzové nezohledni­li.

Tiskový mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček včera na Twitteru řekl, že jde o mediální hysterii. „Činí tak v zájmu konkurence, která chce obří zakázku?“napsal Ovčáček.

Sama společnost se zatím k věci nevyjádřil­a. Její jednatel Michael Smelík pouze řekl, že firma chystá stanovisko. „Během jednoho dne či dvou dní vydáme oficiální prohlášení, kde se doberete základních odpovědí,“uvedl pro Aktuálně.cz.

„Absolutně vylučuji, že bych z toho měl jakýkoli prospěch. Se zástupci společnost­i jsem nikdy ani nemluvil. Obrátili se na mě písemně, zda jim jsem schopen pomoci. Sepsal jsem dopis, kterých jsem za svoje působení na Hradě napsal asi dvacet. Nevidím za tím nic špatného,“řekl k tomu serveru Aktuálně.cz Mynář. S využitím ČTK

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Kancléř prezidenta Vratislav Mynář.
Foto: Petr Topič, MAFRA Kancléř prezidenta Vratislav Mynář.
 ??  ?? Všichni odešli Původně měl Úsvit 14 poslanců. Z této sestavy už zbyla jen jediná žena na fotce – Olga Havlová FOTO:
Všichni odešli Původně měl Úsvit 14 poslanců. Z této sestavy už zbyla jen jediná žena na fotce – Olga Havlová FOTO:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia