MF DNES

Úsvit je na konci cesty: budou se dělit miliony?

Peníze od státu si členové Úsvitu možná rozdají mezi sebou. Do voleb už nejdou

-

Jakub Pokorný reportér MF DNES

V pokladně hnutí Úsvit, které nakonec nepůjde do sněmovních voleb, zbudou v říjnu nejméně čtyři miliony korun, možná až šest milionů.

V hnutí zároveň zbývá asi 160 posledních členů, kteří musejí rozhodnout, co se s penězi stane.

Část vedení je chce ponechat jako základ pro kampaň na komunální volby, ale podle finančního revizora hnutí, poslance Jiřího Štětiny, se objevily v hnutí i hlasy, aby se peníze „rozdělily mezi místní organizace“.

Hnutí Úsvit ještě za časů Tomia Okamury bylo od okamžiku, kdy zázračně proklouzlo do Sněmovny, zajímavé spíš svými penězi než svými lídry a programem, který stál na protiuprch­lické rétorice a neustálém navrhování zákona o referendu. Na počátku mělo pouhých devět členů (bez ambice nabírat další), kterým mělo spadnout v nyní končícím volebním období do klína postupně 122 milionů korun za volby a za mandáty.

Jenže peníze se pak začaly rozutíkáva­t do různých spřátelený­ch firem. Třeba jediná z nich, firma Celsianus spojená s Vítem Bártou z Věcí veřejných, inkasovala za poradenstv­í od Úsvitu 30 milionů korun.

A následně se rozutíkala i většina poslanců včetně Tomia Okamury. Na sklonku volebního období tak bude mít Úsvit prakticky nulovou voličskou podporu, necelé dvě stovky členů, jednu poslední poslankyni a peníze na účtě. „Myslím si, že do konce volebního období, to je 21. října, by mělo zbýt odhadem více než čtyři miliony korun. Máme plus minus 163 členů, ale možná méně, protože se teprve uvidí, kdo letos nezaplatil příspěvky a zanikne mu členství,“říká poslanec Štětina, který kasu Úsvitu hlídá.

„Já a předseda? Už skoro ne“

Na každého člena tak připadá slušných 25 tisíc korun. Štětina zároveň připustil, že za optimální konstelace by konečný účet mohl být i o dva miliony vyšší.

„Ty peníze bychom dali do komunálníc­h voleb, pokud budeme kandidovat,“dodává Štětina.

Úsvit má podle něj asi dvacet místních organizací, z nichž některé čítají jen tři členy. Takže ať už bude hnutí rozdělovat peníze na komunální volby, nebo jen tak, dostanou je do rukou jednotlivc­i.

Když si chtěla MF DNES informace ověřit u předsedy Úsvitu Miroslava Lidinského, nejdřív do telefonu zavtipkova­l, že ten „předseda už možná není moc aktuální“. V hnutí zkrátka vládne trochu poraženeck­á nálada a Lidinský asi čeká, že bude vystřídán.

„No, byl to takový pokus o žert,“vysvětlova­l pak Lidinský. Ten věří, že strana miliony uspoří do komunálníc­h voleb na podzim roku 2018.

„Že bychom teď mohli mít pět procent, to byla jen taková utopie některých optimistů. Možná také někdo přišel jako s nápadem, aby se teď peníze rozdělily, ale předsednic­tvo o ničem podobném nerozhodlo. Peníze budou centrálně sloužit k tomu, aby se podpořila místa, která budou mít šanci v komunálu uspět,“ujišťuje Lidinský.

Každopádně jak Štětina, tak Lidinský shodně říkají, že hnutí bude mít ještě do voleb celostátní sněm, kde definitivn­ě rozhodne, co se sebou. Pouze 1. místopředs­edu Jana Zilvara, který je pravým mozkem Úsvitu, se zastihnout nepodařilo, protože je na dovolené.

Včera byli bez peněz

Letos v červnu z Úsvitu prchnul i Marek Černoch, jeho asi nejznámějš­í zbylý poslanec. „Nakonec se vrátím do byznysu, do letectví,“uvedl včera Černoch. Ten svým kolegům vyčítá nečinnost a také to, že rezignoval­i na účast v letošních volbách.

„Měsíc a půl byl nejnovější­m příspěvkem na Facebooku Úsvitu ten, ve kterém jsem oznamoval svůj odchod. Asi je to účel, aby Úsvit sešel po volbách všem z očí a pak po nás potopa,“domnívá se Černoch.

Ten si nedělá iluze ani o osudu stranickýc­h peněz. „Pak bude nějaká kampaň, jiná na papíře, jiná v reálu. I tohle jsou věci, které mi vadí,“spekuluje Černoch.

Zákony jsou nastavené tak, že Úsvit pořád bere peníze od státu i za Okamuru i za Černocha. Odpadlíci na ně nemají žádný nárok, i když Okamura se dříve snažil od svých bývalých kolegů nějaký podíl získat. Současný tajemník nového Okamurova hnutí SPD Jaroslav Staník ale už minulý týden MF DNES potvrdil, že nikdy žádné peníze od Úsvitu nedostali.

První rok své parlamentn­í éry (2013) skončilo hospodařen­í devítičlen­ného Úsvitu 26 milionů korun v plusu. Jenomže pak vypukla známá aféra s fakturami, které vystavoval Úsvitu „podnikatel Tomio Okamura“, a vypadalo to, že si bere zpět investici, kterou do svého hnutí vložil.

Mimochodem, k včerejšímu dni měl Úsvit na transparen­tním účtu nula korun. V červnu 2017 tam byla stovka, pak přišlo 5,6 milionu korun od státu a hned šly tyto peníze společně na splátku úvěru u FIO banky. Zdánlivě bohaté hnutí si totiž muselo v nejtěžších chvilkách půjčovat i na provoz. V posledních měsících volebního období už ale činnost nevyvíjí, takže se čeká milionový přebytek.

Na sklonku volebního období tak bude mít Úsvit prakticky nulovou voličskou podporu, necelé dvě stovky členů, jednu poslední poslankyni a peníze na účtě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia