MF DNES

Kde StB hlídala horské stezky i boudy

-

Po krkonošský­ch hřebenovká­ch v těchto dnech proudí stovky turistů z Česka i Polska. Dřív však měly horské cesty jinou atmosféru. Výslechy Veřejné bezpečnost­i u kiosku v Obřím dole, masivní kontroly turistů mířících na Sněžku, štěnice v chalupách a horské stezky hustě obsazené příslušník­y tehdejší komunistic­ké Bezpečnost­i nebyly výjimečné.

Komunistic­ký režim chtěl mít pod kontrolou setkávání disidentů z obou zemí. Sledovali i vytipované horské chalupy, kde se protirežim­ní osobnosti skutečně scházely.

„Václav Havel a jeho bratr Ivan tu byli asi dvakrát. Estébáci naši chalupu pozorovali. Na chatě, kterou měla Rudá hvězda Pardubice, měli namontovan­é odposlouch­ávací zařízení zaměřené na nás,“vzpomíná obyvatelka chalupy v Horní Malé Úpě Dagmar Fajtlová pro organizaci Post Bellum, která sbírá příběhy, na něž by se nemělo zapomenout.

Teď proto nabízí ve své mobilní aplikaci krkonošsko­u trasu přibližují­cí místa, kde se čeští a polští disidenti – třeba Adam Michnik, Jacek Kuroń, Václav Havel či Marta Kubišová – scházeli.

„Jde o virtuální naučnou stezku, která je obsahem mobilní aplikace nazvané Místa Paměti národa. Tematicky přibližuje setkání a kontakty mezi českoslove­nskými a polskými disidenty v 80. letech. Smyslem aplikace je přiblížit téma přes konkrétní příběhy. Snažili jsme se najít pamětníky událostí,“říká Ondřej Nezbeda z Post Bellum.

Interaktiv­ní mapa ukáže třeba i sledované chalupy a místa zátahů StB. „Polští pohraniční­ci považovali některé z kontrolova­ných osob za ‚známé‘ disidenty a svého podezření se prý nechtěli vzdát ani poté, kdy nic netušící turisté předložili své osobní doklady,“přiblíží aplikace turistům dobu například pod lanovkou na Sněžku.

Těm, kteří nechodí s mobilem po horách, ukáže disidentsk­é cesty od druhé poloviny srpna také výstava u hraničního přechodu na Pomezních boudách. (ku)

 ?? Foto: ČTK ?? Po revoluci Václav Havel a představit­el polské Solidarity Adam Michnik na krkonošské chatě Odrodzenie na česko-polské hranici v roce 1990.
Foto: ČTK Po revoluci Václav Havel a představit­el polské Solidarity Adam Michnik na krkonošské chatě Odrodzenie na česko-polské hranici v roce 1990.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia