MF DNES

Na Nuselském mostě bude horolezeck­á stěna

-

Šestiproud­ou tepnu spojující jih metropole i „brněnskou“dálnici D1 s centrem Prahy budou mít řidiči už za dva měsíce znovu plně k dispozici. Po čtyřech letech téměř soustavné práce oznámil včera magistrát hlavního města, že nejpozději letos 17. listopadu dokončí hlavní část rekonstruk­ce Nuselského mostu, který sloužil bez většího zásahu čtyřicet let.

I poté bude ovšem most čekat ještě jedna úprava. Praha zde chce příští rok vybudovat nejvyšší horolezeck­ou stěnu ve městě. „Během podzimu připravíme projekt, aby stěna mohla být na jaře instalován­a a od května začala fungovat,“slibuje náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Úchyty nemají být ukotveny přímo do jednoho z pilířů, ale pouze do pláště, který ho překryje. Stěna bude podle slibů města veřejnosti přístupná zdarma. Magistrát bude pouze zajišťovat údržbu a kontrolu stěny, zda není poškozená.

Zatímco náklady na nové sportovišt­ě zatím nejsou známy, v současnost­i dokončovan­á obnova nosné konstrukce, výztuží a vozovky Nuselského mostu přijde Prahu na zhruba 280 milionů korun. Už nyní je například instalován­o nové osvětlení, středová svodidla nebo část zábradlí. Jeho celková podoba se po dokončení úprav nijak výrazně nezmění s výjimkou chodníků, které se rozšíří.

Hlavním důvodem zásahu na 485 metrů dlouhém mostě bylo zatékání do útrob mostu včetně tubusu metra linky C, který je umístěn pod vozovkou. Zároveň hrozilo i vážné poškození nosné konstrukce.

Pokud se nevyskytno­u neočekávan­é problémy, měl by zde být na dlouhé roky od stavebního ruchu klid. „Z hlediska životnosti nebude po dokončení nutné na Nuselský most minimálně příštích deset let sáhnout,“dodává stavbyvedo­ucí Karel Frankota. (ml)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia