MF DNES

Hudba, lodě, politika

Babiš pojede na ostravské Colours, Zaorálek stihne i dračí lodě.

-

Ondřej Leinert reportér MF DNES

olební lídr sociálních demokratů pádlující v dračí lodi? Za časů Bohuslava Sobotky těžko představit­elný výjev, letos klidně realita. „Lubomír Zaorálek se nabídl, že nás přijede podpořit,“těší jedničku ČSSD v Olomouckém kraji Romana Váňu. „V srpnu bude v Kojetíně festival dračích lodí, pan ministr tam možná bude i pádlovat,“usmívá se.

Je jedním z krajských lídrů ČSSD, který se přes léto může těšit na Zaorálkovu pomoc. Nepsané pravidlo mezi tuzemskými politiky sice zní, že přes léto lidi na politiku nemají náladu, ale blížící se volby do Sněmovny, kdy na ostrou kampaň bude během září a října jen měsíc a půl, mění zažité pořádky. A nejen to.

Zaorálek i Babiš: Na Colours!

v jeho případě o opičení rozhodně nejde. Na Colours chodí prý tradičně, protože jsou v jeho domovské Ostravě. A na rozdíl od Babiše, který z festivalu zveřejňuje jen vysmáté fotky mezi lidmi, Zaorálek bude mít na Colours i odborný program.

„Ve středu bych měl vystupovat na diskusním panelu, podobně jako jsem se účastnil před rokem debaty o zahraniční politice a současné mezinárodn­í situaci. Nyní je to na téma Česko mezi Východem a Západem,“říká Zaorálek.

I na veselé fotky s návštěvník­y festivalu ale nakonec zřejmě dojde. V pátek se totiž Zaorálek na festival vrátí a jeho program už bude volnější. Podobně jako příští týden, kdy vyrazí do Liberce na festival Benátská. Zaorálek nabádá všechny krajské lídry ČSSD, aby byli co nejvíc vidět mezi lidmi. Někteří z nich však připouštěj­í, že vždycky to není taková legrace.

Radši se držet vzadu

„Když jste známí a umíte to s lidmi jako Zaorálek nebo Babiš, tak je to samozřejmě dobře. Ale každý u nás na to není, aby na nějakých slavnostec­h obcházel mezi stánky a zastavoval tam lidi, u některých to může být spíš kontraprod­uktivní,“přiznává vlivný člen ČSSD.

Svoje by o tom ostatně mohli vyprávět i v ANO. „Někteří krajští lídři měli pocit, že když k nim přijede pan Babiš, tak už nemusí dělat vůbec nic a stačí, když zůstanou stát v pozadí,“popisoval po loňských krajských volbách jeden z Babišových spolupraco­vníků.

Letní akce do svého harmonogra­mu zařadili i představit­elé TOP 09. Například nejnovější posila strany, Rockeři, skejťáci i jedlíci knedlíků poslankyně Kristýna Zelienková, která před čtyřmi lety kandidoval­a do Sněmovny za hnutí ANO a letos je jedničkou TOP 09 ve Zlínském kraji, nebude chybět na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

„V Hradišti jsem mezi svými, bude to taková dovolená,“těší se.

Podobně líčí svůj program jihomoravs­ká jednička lidovců Jiří Mihola: meruňkobra­ní v Židlochovi­cích, mezinárodn­í festival dechovky nebo pouť v Oslavanech, vyjmenováv­á jen akce za poslední dny. A viditelně si to užívá. „Sešli jsme se zde tři mušketýři – jihomoravš­tí poslanci Jiří Mihola, Jaroslav Klaška a Josef Uhlík,“nadepsal na Facebooku k příspěvku z vydařené pouti.

Zatímco Zaorálek s Babišem se možná potkají v Ostravě, Mihola se zase ve stejný čas jako předseda TOP 09 Miroslav Kalousek pochlubil fotkami z bohoslužby na Velehradě. A i on myslel na širší skupinu svých příznivců. Polední snímky od velehradsk­é baziliky totiž ještě odpoledne doplnil momentkou od kolotočů. „Po duchovním zážitku jsme to zašli roztočit na velehradsk­ou pouť. Hustý,“poznamenal k fotce.

Stranou od letního křepčení zůstane naopak čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenb­erg. „Už jsem jezdil jak čečetka, teď si dám trochu volna, abych načerpal síly na září a říjen,“říká jednička strany v Praze.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA, Facebook ?? Lídři kandidátek se na sociálních sítích pyšní snímky z festivalů a akcí. Zatímco šéf TOP 09 a jednička ve Středočesk­ém kraji Miroslav Kalousek zavítal mezi rockery na festival Masters of Rock do valašských Vizovic, premiér Bohuslav Sobotka zvolil méně...
Foto: Dan Materna, MAFRA, Facebook Lídři kandidátek se na sociálních sítích pyšní snímky z festivalů a akcí. Zatímco šéf TOP 09 a jednička ve Středočesk­ém kraji Miroslav Kalousek zavítal mezi rockery na festival Masters of Rock do valašských Vizovic, premiér Bohuslav Sobotka zvolil méně...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia