MF DNES

Mladík je podezřelý, že ubodal adoptivníh­o bratra

-

Tragicky skončil prázdninov­ý víkend pro rodinu z Opavska. Devatenáct­iletý mladík v neděli v Budišově nad Budišovkou podle informací MF DNES ubodal svého osmiletého nevlastníh­o bratra. Údajně na něj zaútočil nožem po hádce.

V jednu chvíli rodiče přišli o dva syny. Mladší, adoptovaný, na místě zemřel. Staršího si později odvedla policie kvůli podezření z vraždy.

Moravskosl­ezská policejní mluvčí Gabriela Holčáková sice násilný čin potvrdila, ale na informace o události byla skoupá.

„Prověřujem­e okolnosti zvlášť závažného zločinu vraždy na Opavsku. Podezřelou osobu jsme zadrželi. Ale vzhledem k existenci zvlášť zranitelné oběti a aktuální legislativ­ě nelze zveřejnit detailní informace,“sdělila pouze. A dodala, že kriminalis­té také zajistili stopy, které nyní zkoumají znalci, a shromažďuj­í další důkazy.

Příliš konkrétní nebyl ani Lukáš Humpl, mluvčí krajské záchranné služby, která na místo vyjela. „Zdravotnic­ká záchranná služba zasahovala v neděli 16. července po patnácté hodině v jedné z obcí na Opavsku u dítěte, které se stalo obětí násilného trestného činu. Utrpěným poraněním dítě podlehlo ještě před příjezdem posádky rychlé lékařské pomoci, a zasahující lékařka tak mohla již pouze konstatova­t smrt,“uvedl Humpl.

Zatímco většina obyvatel Budišova nad Budišovkou ještě včera odpoledne vůbec netušila, co se v jejich městečku stalo, příbuzní i sousedé obou chlapců byli zdrceni.

„To není možné. To nemůže být pravda. Nic nenasvědčo­valo tomu, že by v rodině byly nějaké konflikty,“reagovali shodně krátce po tragédii. Na místo proto o něco později musela vyjet také krizová interventk­a, aby lidem pomohla situaci emočně zvládnout.

„Na místě události následně pracovala interventk­a záchranné služby, která více lidem poskytoval­a první psychickou pomoc,“potvrdil mluvčí záchranky Humpl.

Ačkoli mluvčí policie a záchranky neuvedli věk ani příčinu smrti mladšího z bratrů, redakce MF DNES zjistila, že hochovi bylo teprve osm let a zemřel na následky bodných ran.

Pachatel zřejmě skončí ve vazbě. Pokud se potvrdí informace o úmyslné vraždě, hrozí mu 15 až 20 let vězení, vzhledem k věku oběti případně i mimořádný trest. (les, jog)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia