MF DNES

EU kárá Česko: Řekněte, co s jaderným odpadem

-

Členské státy Evropské unie měly do srpna 2015 oznámit, jak plánují naložit s vyhořelým palivem z jaderných elektráren a dalším radioaktiv­ním odpadem. Nyní došla Evropské komisi s Českem a dalšími čtyřmi státy trpělivost. Hříšníci dostali ultimátum, aby dodali chybějící podklady nejpozději do dvou měsíců. „Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru EU,“uvedla Komise v přehledu porušení právních předpisů.

Strategick­ý dokument je přitom prakticky už čtyři roky hotový. Návrh aktualizac­e koncepce nakládání s radioaktiv­ními odpady a vyhořelým jaderným palivem je datován k listopadu 2014, kdy jej vzala na vědomí vláda, a dala tak pokyn ke startu procesu posouzení vlivu na životní prostředí.

„Potom se nedělo dlouho nic a až v prosinci 2015 začalo zjišťovací řízení. Další rok a půl trvalo, než udělali dokumentac­i,“kritizuje za liknavost ministerst­vo průmyslu Edvard Sequens ze sdružení Calla. Podle něj návrh od té doby zastaral. Obsahuje též některé termíny v letech 2014 a 2015, které již není možné stihnout. A pracuje také například s Pracovní skupinou pro dialog o hlubinném úložišti. Ta však už prakticky přestala existovat.

Náměstkyně ministerst­va průmyslu pro energetiku Lenka Kovačovská odmítá, že by za zpoždění mohlo ministerst­vo. „Proces SEA (posouzení vlivu na životní prostředí) je s ohledem na citlivost problemati­ky poměrně komplikova­ný a zdlouhavý, kdy samotná délka není v kontrole ministerst­va průmyslu a obchodu,“reagovala Kovačovská. Podle ní věc brzdí i nutnost zahrnout do diskuse okolní země a vše přeložit do angličtiny a němčiny.

Klíčové projednání s veřejností proběhlo koncem června, a jakmile resort obdrží stanovisko ministerst­va životního prostředí, pošle podle Lenky Kovačovské koncepci k definitivn­ímu schválení vládě. (brz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia