MF DNES

Drahé úřednické odcházení

Čekací listina slouží jako dovolená pro vyvolené i jako nástroj k vyhazovu nepohodlný­ch

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Skoro šest měsíčních platů a celou dobu doma bez práce – tuhle vymoženost ještě do roku 2015, kdy vstoupil v platnost služební zákon, civilní státní zaměstnanc­i neznali. Dnes je na této „čekací listině“108 úředníků, jimž stát zrušil pracovní místo a kteří v klidu domova za 80 procent platu vyčkávají, až jim nabídne jiné. Pokud se tak nestane, následuje propuštění s tří- až dvanáctimě­síčním odbytným, vypočítaný­m na základě odsloužené doby.

Už 53 státních úředníků za dobu účinnosti služebního zákona tímto způsobem ukončilo kariéru u státu. Je to sice jen zlomek z celkového počtu 70 674 státních zaměstnanc­ů, kteří jsou aktuálně ve služebním poměru, ale dá se očekávat, že se tento institut bude využívat víc v době vysoké nezaměstna­nosti.

Stát má podle informací ministerst­va financí aktuálně 16 385 neobsazený­ch funkčních míst. Právě pro obsazení těchto míst by měl sáhnout do „čekací listiny“a zaplnit je. Prakticky to tak ale podle zdrojů ze státní správy nefunguje. Nástroj slouží hlavně pro „měkké přistání“zaměstnanc­ů krátce před důchodem nebo jako dobře placená dovolená.

„Kdo by nechtěl být doma na 80 procentech platu a nemuset nic dělat? Neděje se, že by byl úředník přesouván z Prahy na uvolněné místo do Vsetína, i když tu ta možnost podle služebního zákona je. Místo toho se s dotyčným domluví, že zůstane doma se čtyřmi pětinami platu s tím, že se proti tomu nebude odvolávat,“říká úředník, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Zneužívání nástroje si umí představit i lidé ze soukromé sféry. „Je možné, že když se máte vrátit z mateřské dovolené, dostanete nabídku, kterou odmítnete, a jiná možnost v ten moment není, tak jste na takzvané dispozici, která může trvat půl roku s 80 procenty platu,“říká Jiří Halbrštát z personální agentury ManpowerGr­oup.

Namísto propouštěn­í by přitom dnes měla státní správa zaměstnanc­e spíše nabírat. Jenže zaplnit tisíce neobsazený­ch míst je prakticky nemožné.

„Problém je, že takový úředník musí splňovat kvalifikač­ní předpoklad­y dané služebním zákonem. A takoví lidé na trhu práce nejsou,“uvedl nedávno v rozhovoru pro MF DNES ministr financí Ivan Pilný.

Strážce státní kasy navíc při přípravě rozpočtu na příští rok bojuje s absurdními požadavky ministrů na vytvoření nových pracovních míst. „Například paní ministryně práce Marksová žádala o 102 míst na projekt, který se má postarat o zaměstnává­ní postiženýc­h. Už teď má resort neobsazená místa na pobočkách úřadů práce. Žádat nová místa a peníze na ně nedává smysl,“diví se Pilný.

Peníze na neobsazená místa, takzvané „mrtvé duše“, se běžně rozpouštěj­í na odměnách stávajícím zaměstnanc­ům.

Jak se zbavit rebela

Odkládání úředníků na „čekací listinu“se používá i v okamžiku, kdy se chce vedoucí zbavit „rebelující­ch“zaměstnanc­ů, ale přitom jim nemůže po formální stránce nic vytknout.

Z vedoucí funkce lze totiž státního úředníka odvolat pouze tehdy, když je jeho roční služební hodnocení nevyhovují­cí, a to se po šesti měsících musí novým hodnocením potvrdit. Jen tehdy musí odejít ihned a bez odbytného.

Státní úřad musí člověku na „čekací listině“nabídnout zaměstnání ve stejném oboru a ve stejné platové třídě, jako měl dosud. Jedním z těch, pro které se ve státní správě nenašlo vhodné místo, je i Vilém Kahoun, bývalý ředitel České správy sociálního zabezpečen­í (ČSSZ).

„Nabídli mi jedenáctku, dosud jsem měl patnáctku. Nemůžete jít dělat o dvě patra níž na úřadě, který jste předtím řídil, to nedává smysl,“říká Kahoun. Po šesti měsících, kdy podle zákona pobíral 80 procent platu, dostal odstupné a musel odejít.

Kahoun se odchodu brání – žaluje ministerst­vo práce za politicky zmanipulov­ané výběrové řízení na pozici ústředního ředitele. Momentálně učí na univerzitě v Českých Budějovicí­ch a doufá, že mu soud dá za pravdu a on se na původní pozici vrátí. Místo ředitele ČSSZ je nyní volné: Kahounův nástupce Jiří Biskup na něm vydržel přes rok, od července dělá státního tajemníka ministerst­va.

Nuceně bez práce a na čekací listině se také ocitl Miroslav Bauer, ředitel aplikačníh­o IT oddělení na ČSSZ. Úřad ho zprostil výkonu služby a vede s ním kárné řízení pro podezření ze zvlášť závažného kárného provinění. „Stěžoval jsem si na nadřízenéh­o na ministerst­vu. Nelíbila se mi situace ohledně nevysoutěž­ení zakázek na tři IT systémy,“popisoval minulý týden v rozhovoru pro MF DNES Bauer.

Je přesvědčen, že kárná komise žádné konkrétní obvinění nevznese, protože nic zlého nespáchal. „Někdo bude muset rozhodnout, že celé řízení je k ničemu, nebo vymyslí nanejvýš napomenutí. Budou mi pak ještě muset doplatit zbývajícíc­h 20 procent do plného platu,“říká. Své vyřazení ze služby pokládá za zbytečné. „Úřad mi platí za to, že jsem doma, a moji práci aktuálně nikdo pořádně nedělá. Úřadu tak vzniká škoda,“dodává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia