MF DNES

Italský boj s EU o migranty: dá jim všem evropská víza?

Po hrozbě uzavření přístavů nyní Itálie, která se cítí zrazená EU v migrační krizi, diskutuje o jiném kroku, který by měl Unii „probrat“. Chce dát migrantům víza podle direktivy z časů balkánskýc­h válek.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Vysocí italští činitelé prozradili britskému listu The Times, že vláda diskutoval­a o možnosti vydat dočasná víza platná v celé EU takřka všem 200 tisícům migrantů, kteří se nyní tísní v italských zadržovací­ch táborech. „Diskusi o plánu potvrdili náměstek ministra zahraničí Mario Giro a senátor za vládnoucí Demokratic­kou stranu Luigi Manconi,“ informoval britský list. „To by bylo rozhodnutí výbušné jako jaderná nálož,“ohodnotil to šéf analytiků Evropské rady pro mezinárodn­í politiku Mattia Toaldo. „Italové podle všeho ztratili jakoukoli naději, že jim Unie pomůže, a můžou si říci: ‚Když nejste ochotni z toho udělat společný problém, uděláme to my‘,“dodal Toaldo.

Itálie má nyní dost důvodů cítit se ve zvládání migrační krize opuštěná. Zatímco drtivá většina běženců mířících do Evropy dnes připlouvá k italským břehům (z letošních zhruba 110 tisíc jich zde skončilo přes 93 tisíc, o 21 procent víc než ve stejném období loni), neprosadil se ani jeden z větších plánů, jak zemi od přílivu migrantů ulevit. Plán přemístit je do celé Unie podle kvót nejen narazil na odpor ve střední Evropě, ale stejně se ukázal nefunkční a nedostačuj­ící. A naposledy se EU postavila odmítavě k přesunu lodí s migranty k břehům jiných zemí, od Španělska až po Německo.

Itálie přitom už před několika týdny oznámila, že všechna její centra

● Zákaz se týká také lodí a motorů, které jsou přes evropské území do Libye jen převáženy. Dotknout by se naopak neměl civilního obyvatelst­va, například rybářů.

pro migranty jsou přeplněná – počítalo se s tím, že pojmou nejvýše 180 000 lidí, dnes už jich je tam zhruba 200 000. Centrům rozmístěný­m po celé zemi hlavně na venkově, nyní italská média často říkají „skladiště lidí“.

Nový plán, jak problém s migranty v Itálii vyřešit, spočívá podle listu The Times v oživení málo známé direktivy Bruselu z roku 2001, jejímž cílem bylo v závěru takzvaných balkánskýc­h válek (po rozpadu Jugoslávie) umožnit vstup do Unie lidem, kteří se během nich ocitli bez domova.

Podle této direktivy mohli mít běženci právo bydlet, pracovat a pohybovat se po celém schengensk­ém prostoru EU, a to až dva roky. Součástí opatření bylo i právo na spojování rodin. Ze systému byli vyloučeni jen ti, kteří prokazatel­ně představov­ali bezpečnost­ní riziko či spáchali kriminální činy.

Faktem je, že odsouhlase­ná direktiva tehdy nakonec nebyla uplatněna. Podle názoru politologů by dnes vyžadovala schválení všemi členy EU. Další argument proti ní se týká toho, kolik ze žadatelů o azyl v italských střediscíc­h je skutečnými uprchlíky. OSN nedávno odhadla, že na 70 procent připluvšíc­h do Itálie jsou ve skutečnost­i ekonomičtí migranti, i když některé humanitárn­í organizace to vidí naopak.

Italové však mají podle listu The Times v ruce také jinou možnost, kterou už dokonce jednou využili. V době, kdy byl premiérem Silvio Berlusconi, byl přijat takzvaný zákon Bossi-Fini, díky kterému dostaly v roce 2011 „humanitárn­í“víza tisíce Tunisanů, kteří připluli do Itálie na začátku takzvaného arabského jara. A víza tehdy v Unii fungovala.

Podle pozorovate­lů by italská „válka víz“především tvrdě dopadla na fungování schengensk­ého prostoru. Dá se čekat, že by jako první byly zablokován­y hranice Itálie s Francií a Rakouskem.

Tam ostatně už dnes panují daleko přísnější kontroly než před migrační krizí. Například rakouské ministerst­vo obrany oznámilo, že zvažuje i možnou blokádu Brennerské­ho průsmyku na hranici s Itálií. Rakouský ministr obrany Peter Doskozil řekl deníku Kronen Zeitung, že na hranici s Itálií může poslat i obrněné vozy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia