MF DNES

Slovenské stacionáře pro penzisty jsou pastí na dotace

Denní stacionáře pro penzisty a invalidy se staly pro mnohé slovenské podnikavce i obce způsobem, jak snadno získat téměř za nic státní peníze.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Přes den, kdy má tohle místo poskytovat služby penzistům, je zavřeno, večer se tu ale provozuje fitness-centrum. Na jiné adrese „denního stacionáře“je čerstvě zrekonstru­ovaná hospoda, která místo toho, aby poskytoval­a prostory na péči o seniory tak, jak má, pouze místním penzistům rozváží obědy. Do dalšího stacionáře údajně těžce invalidní klienti jezdí na kole.

Pět tisíc na klienta

Z „denních stacionářů“se díky státnímu příspěvku 183 eur (asi pět tisíc korun) na jednoho zapsaného penzistu za měsíc stala na Slovensku doslova dojná kráva. Z peněz na vítané a prospěšné služby penzistům a tělesně postiženým, na což na pětimilion­ovém Slovensku stát poskytuje v přepočtu skoro půl miliardy korun, totiž utíká velká část do kapes různých podnikavců.

Nedávná kontrola 121 denních stacionářů, asi třetiny všech podobných zařízení na Slovensku, jež by měly „ambulantně“poskytovat péči podobnou, jakou zajišťují domovy důchodců, ukázala hloubku problému. Mnohdy se totiž jednalo spíše o karikaturu funkčního sociálního zařízení.

Skandál začal bobtnat už koncem minulého roku, kdy se proti stacionářů­m, jež se ani vzdáleně nepodobaly tomu, čím by měly ve skutečnost­i být, vzbouřili hygienici a přestali pochybným zařízením vydávat osvědčení. Byla z toho velká vzpoura provozovat­elů, a tak ministr sociálních věcí Ján Richter na konci dubna ustoupil a nechal peníze pro asi tisíc zaměstnanc­ů stacionářů vyplatit.

Jen každý desátý je v pořádku

O dva měsíce později však ministerst­vo zahájilo rozsáhlou kontrolu, a to pod vedením státního tajemníka ministerst­va Branislava Ondruše.

Ta před několika dny představil­a zprávu, podle níž v mnoha případech stacionáře neodpovída­jí tomu, jak mají vypadat. Někdy jde přímo o podvodná zařízení, která penzisté vůbec nenavštěvu­jí.

„Zařízení neplní prostorové, hygienické ani personální standardy,“tvrdí Branislav Ondruš. „Drtivá většina stacionářů nesplňuje podmínku bezbariéro­vosti, což považujeme za vážný problém, protože jsou to zařízení, jež jsou určena pro osoby, které jsou odkázány na pomoc jiných a předpoklád­á se u nich omezená pohybová schopnost,“dodal.

Kontroloři často zjistili i jasné fingování docházky. Z 2 800 klientů, kteří do těchto zařízení měli docházet, jich tam kontroloři zastihli jen pětinu. Kontroly podle státního tajemníka Ondruše prokazatel­ně zjistily případy, kdy se klient stacionáře, který tam v den jejich návštěvy prokazatel­ně nebyl, potom objevil ve výkazech jako ten den „přítomný“.

„Devadesát procent prověřenýc­h stacionářů nedodržuje zákon,“konstatova­l ve zprávě státní tajemník.

Největší množství nedostatků, někdy přímo podvodů, se zjistilo tam, kde se stacionáře starají o penzisty. Pokud šlo o stacionáře určené jako pomoc tělesně postiženým, byla jejich činnost v daleko větší míře v pořádku.

Proti podnikavců­m chce ministerst­vo tvrdě zasáhnout. „V některých případech plánujeme podat podnět na prokuratur­u pro podezření z dotačního podvodu,“upřesnil státní tajemník Ondruš.

U mnoha dalších je ministerst­vo připraveno navrhnout odstoupení státu od financován­í zařízení, která nesplňují předpisy, a chce trvat i na vrácení poskytnutý­ch finančních prostředků státu.

„V některých případech podáme podnět na prokuratur­u pro podezření z dotačního podvodu.“Ondruš, Branislav státní tajemník

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia