MF DNES

Džibutsko, země k pronajmutí

Tahle zemička je prošpikova­ná cizími vojenskými základnami. Zaplaťte a můžete ji mít taky. Džibutsko z toho žije, protože nic kromě pouště a vedra nemá.

-

Milan Vodička redaktor MF DNES

Je to tlačenice. Největší na světě. Nikde se vojáci mnoha zemí nemačkají jako tady. Vlajky zemí, které se občas nemají rády, pleskají jedna o druhou. Teď sem dorazili i Číňané. Je to jedna z nejhorších zemí světa. Není tam nic než síra, sůl, písek a kameny. A spousta horka. Zasahuje sem Danakilská proláklina, což je nejžhavějš­í místo planety. A tak v zemi, která je velká jako čtvrtina Česka, žije jen 900 tisíc lidí, protože víc se tam mezi rozžhavené skály a sirná jezera, kde země připomíná peklo a také tak žhne, nevejde.

Zato vojáci se sem jen hrnou. Je tady největší koncentrac­e zahraniční­ch vojenských základen na světě. Pro Džibutsko je to kšeft století. Číňané se zrovna zabydlují. Už vědí, na co si musí dát největší pozor, a sluníčko to není: při pochodován­í by si mohli pošlapat kanady s jinými vojáky. To je tady problém.

Pár kilometrů od nich jsou Američané. Ale to je na Džibutsko ještě velká dálka.

Hned vedle Američanů jsou Japonci. Je to jejich první zahraniční základna od roku 1945.

Hned vedle Japonců jsou Francouzi. Mají tady asi 1 700 mužů.

Všichni, tedy Francouzi, Japonci a Američané, to k sobě mají asi tak dvě stě metrů.

Francouzi to mají blízko i k Číňanům. Jejich letecká střelnice, kde se piloti učí bombardova­t a střílet, je kousek od čínské základny.

A pak jsou tady ještě Němci, Španělé a Italové. Obvykle letecký personál,

námořníci a námořní pěšáci. A speciální jednotky. Část vojáků je na americké základně, část bydlí v hotelích Kempinski a Sheraton. To víte, vojna není kojná.

Vtipné je, že všichni startují z jediného letiště, což je zároveň i mezinárodn­í letiště pro civilní dopravu. Je hned mezi americkou, japonskou a francouzsk­ou základnou.

Tlačí se sem další a další. Saúdské Arábii údajně už stačí jen málo, aby začala s výstavbou vlastní základny, Egypt o ní hodně vážně přemýšlí, zájem prý mají Indové. Rusové

ho měli také, požádali o souhlas, ale Džibutsko jim řeklo „nět“.

To je zvláštní, protože tahle zemička nemá nic jiného, s čím by obchodoval­a, než svou polohu.

A tak je to země k pronajmutí. Chcete základnu? Zaplaťte pár desítek milionů dolarů a máte ji mít.

Například Američané platí šedesát až sedmdesát milionů ročně, Číňané rovnou stovku.

Byly doby, kdy tady bývali jen Francouzi. Když tahle jejich kolonie dostávala roku 1977 nezávislos­t, vymohla si, že tam Paříž bude mít

posádku a že bude Džibutsko chránit, jako by to byla Francie sama.

Jenže pak přišel rok 2001 a válka s terorismem. Do toho vypluli na moře somálští piráti. Amerika převzala od Francouzů jejich hlavní základnu a teď do ní chce nacpat 1,4 miliardy dolarů, což znamená, že to vidí na hodně dlouho.

Američané tady mají speciální komanda pro operace v Africe a Jemenu, zasahují odtud až v Nigérii proti Boko Haram. Pro drony si zařídili malé letiště Chabelley.

Ostatní jsou tady kvůli pirátům. Džibuti je klíčem ke vstupu do Rudého moře, druhým Suezem: proudí tudy desetina světové ropy a pětina světového obchodu. A Čína dorazila i kvůli tomu, aby měla kam evakuovat desetitisí­ce dělníků působících po Africe, kdyby se zase někde něco semlelo, jako v roce 2011 v Libyi. Měli jich tam 36 tisíc a museli najmout charterové letouny, aby je zachránili. A Čína je tady samozřejmě i proto, že je tady Amerika, a Číňané ukazují svaly. Číňané si chtějí vybudovat řetěz základen od Súdánu, odkud vozí ropu, až domů. Říkají tomu poeticky – perlový řetěz. Jednou má být v Džibuti deset tisíc čínských vojáků.

Když si to ti cizinci chtějí koupit, rádi je zkasírujem­e, myslí si v Džibuti. Nejde jen o nájemné. Zatímco USA jsou skrblíci, Čína v Džibuti platí stavby za 14 miliard dolarů.

Přístavy, železnice, další letiště. Komu by se to nelíbilo.

Země k pronajmutí si už jen s úžasem vzpomíná, že když získala nezávislos­t, měla jen jednu krátkou silnici. Budoucnost je slibná – ale taky hodně čínská.

 ?? Foto: Promedia.cz ?? Síra a výheň Džibutsko je země, kde není nic kromě pouště, žhavého vedra a kamení. Teď ji živí nájem za cizí základny.
Foto: Promedia.cz Síra a výheň Džibutsko je země, kde není nic kromě pouště, žhavého vedra a kamení. Teď ji živí nájem za cizí základny.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia