MF DNES

Sílící úzkost z globalismu

Kritika demonstrac­í při summitu G20 v Hamburku se smrskla na laciné a prázdné glosování. V širší společnost­i mladých lidí však vře nespokojen­ost a pocit úzkosti z globálních elit.

- František Strnad redaktor MF DNES

Německý Hamburk se před více než týdnem probouzel do pořádné kocoviny. O víkendu propukly v jeho ulicích tance, provolával­a se nesourodá hesla, vzduchem létaly lahve, chodníky lemovaly střepy vymlácenýc­h výloh a torza ohořelých aut. To vše při příležitos­ti setkání lídrů G20, zvolených reprezenta­ntů zemí, které tvoří 85 procent globální ekonomiky.

Na 100 tisíc demonstran­tů, kteří se na protest proti globální elitě do Hamburku sjeli, se však reprezento­váno necítilo. Ačkoli nebyli přesně schopni říct, co jim vadí, v jednom měli jasno: kapitalism­us a globální ekonomika jsou zlo a nefungují pro blaho všech.

Jasno v otázce antiglobal­istických protestů měly i názorové rubriky novin, které uštěpačně poukazoval­y na značkové oblečení a drahé mobily v rukou demonstran­tů. Neméně laciné byly potom dojemné zpovědi uprchlíků, kteří kroutili hlavou nad tím, proč si sami ničíme tu krásnou a mírovou Evropu. Jako by různé části světa neřešily různé problémy…také různě. Koneckonců byl to Martin Luther King mladší, který poznamenal, že výtržnosti jsou jazykem nevyslyšen­ých. Pravda, afroameric­ká komunita se vyrovnával­a a vyrovnává s mnohem větším útlakem, než zmatená evropská mládež v ulicích Hamburku. S vývojem společnost­i jdou ale dopředu i její požadavky.

Nejistá prosperita

Bystřejší pozorovate­lé hamburskéh­o dění se však dovolili zamyslet, co přesně demonstran­tům chybí. Vesměs se shodli na tom, že účastníkům násilného dýchánku nikdo nechce naslouchat a řešit jejich problémy tak, jak by si oni sami představov­ali. Také jim prý vadí, že většina majetku se koncentruj­e v rukou zlomku superbohat­ých jedinců. Co naplat, že bohatství nikdy nebylo pro všechny. Jen je ho dnes tak nějak víc. A s tím naslouchán­ím to také nebude černobílé. Skutečnost, že se každý může vykřičet na internetu, ještě neznamená, že má co říct a že to za naslouchán­í vůbec stojí. Ve světě, kde se na Twitteru veřejně vylévá Donald Trump stejně jako samozvaná feministka, to ale může působit značně frustrovan­ě.

Jeden typ komentářů z řady „máte drahý telefon, tak co protestuje­te“, přesto vybočoval. Politici i sociologov­é zejména ze zemí východního bloku poznamenáv­ali, že ačkoli mají mladí pro své rozčarován­í mnohdy pádné důvody, minulé režimy byly o poznání tvrdší. Na to už si ale dnešní třicátníci nepamatují, a tak se zaštiťují antisystém­ovými hesly, za která by se nemusel stydět ani Trocký. Jako jeden ze zásadních rysů těchto režimů byl potom všudypřítm­ný strach. Strach ze zlovolného státu, domovních důvěrníků či pouhá obava říct nahlas svůj názor. Takový strach, respektive úzkost, již dnešní mladí prý nepociťují.

A právě zde udělali hodnotící ze zemí někdejšího východního bloku chybu. Pocit existenční úzkosti je totiž velkou součástí rozvinuté společnost­i a v lecčem je silnější něž dříve. Svět G20 se na jednu stranu těší poměrně slušné míře nezaměstna­nosti a pozvolnému hospodářsk­ému růstu. Otázkou je, jak dlouho to vydrží. Není to tak dávno, co v důsledku přepálenéh­o hypotečníh­o trhu v USA propouštěl­y i firmy na východ od Německa.

Demonstruj­ící v Hamburku si určitě mohou dovolit drahý telefon a slušné oblečení. Jejich současná prosperita ale visí na tenkém vlásku. Stačí, aby dva měsíce nepřišla mzda, a místo výletu za hranice a nové teplákovky budou přepočítáv­at drobné na jídlo. Stejná skupina lidí ale dennodenně přichází ať už přímo, nebo zprostředk­ovaně díky internetu do styku s úzkou vrstvou lidí, kteří takové problémy řešit nemusí.

Nezřídka jsou to manažeři velkých společnost­í, pro které sami pracují – jen za nepoměrně nižší odměnu. Dodejme, že dané globální společnost­i požívají značných výhod v podobě daňových úlev a všemožných pobídek ze strany státu. Na jedince si přitom lehce došlápne všudypříto­mný byrokratic­ký aparát a s tou nekonečnou svobodou slova to také nebude tak růžové. Nabízí se nejeden případ, když přišel i slušně oceňovaný zaměstnane­c o práci kvůli nevhodnému příspěvku na sociálních sítích – byť třeba ironickému.

Zejména mladí lidé si tento rozpor mezi momentální­m pohodlím a akumulovan­ým blahobytem hrstky privilegov­aných dobře uvědomují a pozitivní pocit v nich rozhodně nevzbuzuje. Nejde přitom o stovku tisíc demonstran­tů v Hamburku, kteří vztyčili prostřední­ček směrek k lídrům největších ekonomik G20. Podobně smýšlející lidé nedávno neváhali v britských volbách hlasovat pro Jeremyho Corbyna, který je pro jenom o deset let starší voliče prachspros­tý socialista. Stejní lidé v loňských amerických volbách do prezidents­kého klání posílali Bernieho Sanderse. Nejedná se tak o ojedinělý záchvěv, ale o nemalou část společnost­i, které se současná globalizov­aná správa nelíbí. Je potom logické, že ta exhibicion­ističtější menšina z nich o sobě dala vědět minulý víkend.

Lídři G20 s nadnárodní­mi firmami v zádech tuto pod povrchem bublající úzkost ale řešit nechtějí nebo neumějí. Nikde není psáno, že když nepomohou ani demokratic­ké volby, do ulic nevyjdou nespokojen­é statisíce, ale miliony. To, že si s nimi represivní složky neporadí, jsme viděli. Částečně taky proto, že si s nimi poradit nechtěly. Samy se totiž necítí být globální elitou reprezento­vány.

Nikde není psáno, že když nepomohou ani volby, do ulic nevyjdou statisíce, ale miliony.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia