MF DNES

Lidovecký marketing: Když nás zvolíte, vyděláme na tom

-

Podstatou dobrého marketingu je přesvědčit zákazníka, že nejde o marketing. Tedy že nejlepší na celém nákupu není suprová reklama, ale kvalitní zboží. Prodávám-li obarvenou vatu, pak si kupující nesmí myslet, že hlavním cílem je vytočit co nejvíce vaty. Musí nabýt dojmu, že obarvenou vatu potřebuje mít doma.

Lidovci a Starostové, kteří se krátce před volbami rozhodli uzavřít ryze marketingo­vé spojenectv­í, na to šli bůhvíproč opačně: veškerou pozornost obrátili k reklamě. Neřekli, co v koalici budou dělat lépe než mimo ni, nepředstav­ili nové zboží ani jakost, dokonce „nové síle“nedokázali dát novou značku. Místo toho se vytasili s logem, v němž geometrick­ou řadou naskakují procenta. Zdůraznili, že smyslem existence obarvené vaty je, aby se prodala. Že obarvená vata je sice možná k ničemu, ale když se na ni udělají billboardy, každý si ji přece musí koupit. Zákazníci si ji nekoupili. Nepochopil­i, proč by to měli udělat.

V základu nové koalice od začátku stála myšlenka: když se spojíme, budeme mít víc procent, tak nás tedy všichni volte. Nikde se neřešilo, v čem bude politika šestiproce­ntních lidovců jiná, když se k nim připojí dvouprocen­tní Starostové, zda budou nově zvolení poslanci liberální, nebo konzervati­vní, zda se příští rok vydají na gay pride, nebo na pochod pro život. Plakáty místo toho hlásaly, že šest plus dva je patnáct. Jako by to stačilo k tomu, aby to byla pravda.

Jak se ukázalo, nikdo nový nenašel v pouhých počtech motivaci volit. Zadavatel reklamy na plakáty upřímně napsal, co bude mít z obchodu on, ale už zapomněl, že z toho mají mít taky něco zákazníci, kteří to mají celé zatáhnout. Vypravěč opomněl do příběhu zapojit voliče, jako by s ním vůbec nepočítal. Volič se tedy nezapojil.

Uzavírání koalice, která potřebuje ke vstupu do Sněmovny deset procent hlasů, provázela slova o velké odvaze. Jenže k čemu ta odvaha směřovala bez odvážného programu i názvu? Byla to odvaha napsat na plakáty „Když si od nás koupíte něco, co jste dosud nechtěli, vyděláme na tom...“a čekat, že zboží půjde na dračku? A kdyby se něco nedejbože pokazilo, strany vlastně kandidují samostatně, proto na plakátech zůstávají oba jejich dosavadní názvy. Je tohle skutečně odvaha, nebo naopak „přizdidřep­ění“pod odvážným sloganem?

Krach volební koalice, který je vzhledem k posledním průzkumům zřejmě neodvratný, může lidovce i Starosty do budoucna vážně poškodit. Je-li totiž pravda, že voliči slyší na odvahu, jak obě strany předpoklád­aly, pak musí logicky platit i to, že je odrazuje zbabělost. Tu teď budou sledovat v přímém přenosu, až začnou krátkodobí partneři vysvětlova­t, proč vlastně do žádné koalice nepůjdou. Opět se bude nabízet jediný výklad: podat pouze lidoveckou kandidátku vypolstrov­anou Starosty je pro obě strany výhodnější, stačí jim pět procent. Potenciáln­í volič se znovu nedozví, co z výhody bude mít on. Strany opět řeknou: Chceme tvůj hlas proto, abychom ho měly.

Lidovci a Starostové zkrátka prodávali tak skvělou reklamu, až kvůli tomu zapomněli na zboží. Takový přístup k bezejmenné koalici s logem rostoucích procent byl od začátku tragickou chybou, jež nakonec ublíží nejen jim. Pokud by se lidovci svou nešikovnos­tí sami rozložili a nakonec třeba nepostoupi­li do Sněmovny, snadno se může stát, že marketingo­vě protřelejš­í vítěz voleb sestaví vládu sám nebo mu budou stačit hlasy komunistů. A to už je příběh, jemuž by nejeden volič svým hlasem rád předešel, neboť by se ho osobně dotýkal.

Těžko za to však zaplatí někomu, kdo si postaví kampaň na myšlence, že voliče oholí o hlasy jako nemluvňata. Neoholí. Oholí jedině sebe.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia