MF DNES

Kremelské prsty nemusí být všude

-

Antonín Rašek sociolog

Donald Trump nenadále navštívil Paříž. Politiky a komentátor­y ani tak nezajímal obsah jednání, pokud stál s výjimkou Pařížské dohody o klimatu za řeč, ale daleko víc to, čí je to vlastně vítězství. Emmanuelu Macronovi, o kterém se píše jako o novém Napoleonov­i, návštěva amerického prezidenta v den státního svátku určitě posílila sebevědomí. Ale jak pomohla Trumpovi?

Amerika jako by se teď utápěla ve sporech, jak Kreml ovlivňoval prezidents­ké volby. Mezi podezřelé se dostal i Trumpův syn, který se od ruské právničky pokoušel získat kompromitu­jící materiály na Hillary Clintonovo­u. Je to vážná politická chyba. I když informace předána nebyla nebo ji Ruska vůbec neměla. Nad prezidento­vou hlavou visí jako Damoklův meč impeachmen­t. Jeden senátor na cestu k jeho sesazení už vyrazil. Aktivizova­la se proti němu část občanské společnost­i, zvláště intelektuá­lové.

Taková situace logicky ukrádá Trumpovi čas a energii tvořit ucelenější strategii vládnutí a působí nevyzpytat­elně. Musí zároveň čelit nedůstojný­m poznámkám evropských politiků, že se jako amatér musí politické řemeslo naučit. Jde přitom o představit­ele supervelmo­ci.

Spor se vede o to, jde-li o obranu demokracie, nebo se prostě někteří politici s porážkou Hillary nevyrovnal­i. K potvrzení obou důvodů se argumenty najdou. Věřme, že převažují k podpoře toho prvního. Ono to bolí, když někdo prohraje se třemi miliony hlasů navíc. Jenže takový je americký volební systém a nelze ho chválit, jen když se hodí.

Těžko se ale zbavit pochybnost­i, zda má Moskva prsty všude a jestli jsou tak mocné, jak se mnohdy prezentují. Nechali se snad Američané dezinforma­cemi zmást natolik, že to ovlivnilo jejich volební preference? To by je jako demokraty dost dehonestov­alo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia