MF DNES

Jesenické „oko“

Atrakce i technický unikát – Dlouhé stráně

- Rostislav Hányš redaktor MF DNES

Pokud se chystáte do Jeseníků, rozhodně byste neměli vynechat návštěvu technickéh­o unikátu – přečerpáva­cí vodní elektrárny Dlouhé stráně, která nedávno oslavila 20 let od spuštění provozu.

Život jedinečnéh­o energetick­ého díla poznáte při exkurzi dokonale. Už jenom cesta podzemním tunelem je zážitek. Ten ještě umocňuje prohlídka technologi­ckého provozu v obrovské podzemní kaverně, která ohromí svými rozměry – je dlouhá téměř 90 metrů, široká přes 25 a vysoká 50 metrů. V návštěvnic­kém centru pak uvidíte poutavý dokument o unikátu zasazeném do jesenické přírody. Světelný model celého komplexu názorně ukáže, jak elektrárna pracuje, dozvíte se i další zajímavost­i. Největší zážitek ale čeká návštěvník­y po výstupu k horní nádrži, která leží v nadmořské výšce 1 350 metrů n. m. a je „vykutaná“v hoře Mraveneční­k. Pojme neuvěřitel­ných 2,7 milionu kubíků vody. Nádherně modrá hladina připomíná horské pleso. Navíc je odtud nádherný výhled, jako na dlani budou mít lidé vrchol nejvyšší jesenické hory – Pradědu. Ne nadarmo se elektrárna Dlouhé stráně a především její horní nádrž stala jedním ze symbolů Jeseníků, podobně jako Praděd či Petrovy kameny. V hlasování o Sedm divů Olomouckéh­o kraje Dlouhé stráně dokonce zvítězily a staly se nejobdivov­anější stavbou v regionu. Rovněž v celorepubl­ikovém měřítku skončily na horních příčkách mezi nejlepšími. V podobně laděné anketě na iDNES.cz slavila i celkové vítězství.

Ovšem i v energetick­é soustavě mají Dlouhé stráně nezastupit­elnou funkci. Horní nádrž totiž funguje jako zásobárna energie pro chvíle, kdy je jí v průběhu dne nedostatek. V době nedostatku elektřiny pustí dispečer vodu potrubím uloženým ve skále na turbíny v podzemí. Díky více než 500metrové­mu převýšení jedou turbíny během krátké chvíle na plný výkon. Voda potom odtéká tunely do dolní nádrže. Pokud je elektřiny v síti naopak nadbytek a je levnější, využívá ji elektrárna pro pohon turbín, které tentokrát fungují jako čerpadla, k vyčerpání vody z dolní do horní nádrže, kde opět čekají, až přijde jejich chvíle.

Stavba elektrárny byla zahájena v roce 1978 a dokončena s velkým zpožděním až roku 1996. Dlouhé stráně mají také tři rekordy: je zde největší reverzní turbína v Evropě o výkonu 325 MW, je přečerpáva­cí elektrárno­u s největším spádem (511 metrů) v Česku a s 650 MW má vůbec největší výkon u nás.

 ??  ??
 ??  ?? unikát v hoře Horní nádrž elektrárny Dlouhé stráně leží v nadmořské výšce 1 350 metrů nad mořem v hoře Mraveneční­k. Foto: Michal Růžička, MAFRA
unikát v hoře Horní nádrž elektrárny Dlouhé stráně leží v nadmořské výšce 1 350 metrů nad mořem v hoře Mraveneční­k. Foto: Michal Růžička, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia