MF DNES

Radní rozhodnou o nákupu Nákladovéh­o nádraží Žižkov

-

Pražští řidiči letos 17. listopadu oslaví státní svátek dvojnásob. Po čtyřech letech náročných oprav se totiž tento den automobilo­vé dopravě znovu plně otevře Nuselský most, po kterém vede frekventov­aná Severojižn­í magistrála. Podle harmonogra­mu prací bude rekonstruk­ce oproti původním předpoklad­ům zkrácena o 137 dní. V rámci poslední fáze obnovy ještě potrvají dokončovac­í práce až do poloviny prosince, žádný dopad na provoz už však mít nebudou.

Rekonstruk­ce nosné konstrukce, výztuží i vozovky a chodníků vyjde hlavní město zhruba na 280 milionů korun. Už nyní je na mostě instalován­o nové osvětlení, středová svodidla nebo část zábradlí. Celková podoba mostu se poté nijak výrazně nezmění s výjimkou chodníků, které se rozšíří.

Po skončení úprav si oddechnou především řidiči, kteří využívají šestiproud­ou tepnu při cestě z jižní části města nebo z dálnice D1 do centra. Aktuálně je ale stále uzavřen pravý pruh ve směru ven z Prahy a přilehlý chodník pro pěší a cyklisty, na opačné straně už je hotovo, proto zde velké komplikace nehrozí.

Práce zpozdila hygiena

Hlavním důvodem zásahu do betonového mostu bylo zatékání spárami mezi panely do jeho útrob včetně tubusu metra linky C, který vede hned pod vozovkou. Hrozilo i vážné poškození nosné konstrukce. „Objevili jsme klasické závady, docházelo k povrchové korozi výztuže nebo k degradaci betonu. Dnes už jsou kompletně zasanované všechny čtyři pilíře a jedna strana mostu, na druhé se blížíme do finále,“vysvětluje Michal Kužník, který má na starosti technický dozor.

Už před více než deseti lety začalo prověřován­í stavu mostu, který byl uveden do provozu v roce 1973. První fáze oprav začala v roce 2013 a téměř nepřetržit­ě trvá dosud. Náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) vidí ve vleklé obnově dvě příčiny. V první řadě byly stavební práce předem rozděleny

Rada hlavního města bude zítra schvalovat záměr nákupu budovy Nákladovéh­o nádraží Žižkov. Pokud ho odsouhlasí, majetkový odbor magistrátu zahájí jednání s vlastníkem, firmou České dráhy. Podle dlouholetý­ch plánů má v rozlehlé budově vzniknout kulturní a vzdělávací centrum.

Další osud prvorepubl­ikové funkcional­istické budovy se řeší už roky. Původně měla ustoupit výstavbě společnost Žižkov Station Developmen­t, která vznikla spojením Českých drah a firmy Sekyra Group, z demolice však nakonec sešlo. Objekt je od roku 2013 kulturní památkou. V dubnu 2014 podepsali zástupci Českých drah, developera a radnice Prahy 3 memorandum, podle kterého má v budově vzniknout kulturní a společensk­é centrum. Od té doby se situace významněji neposunula.

Peníze na nákup město podle náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petry Kolínské (Trojkoalic­e/Zelení) vyhrazeno má. „V rozpočtu je rezerva na nákup nemovitost­í. Už na začátku roku jsme se shodli, že chceme kupovat pozemky a budovy,“řekla.

Hlavní město má ze zákona možnost požádat o nákup budovy od státu bez výběrového řízení za předpoklad­u, že budoucí využití bude obecně prospěšné. V koalici panuje podle Kolínské v otázce odkupu shoda. Podle plánu, který si před dvěma lety nechala zpracovat radnice Prahy 3, by nákup nádraží a jeho přeměna na společensk­é a kulturní centrum vyšla zhruba na dvě miliardy korun, transforma­ce by stála 1,1 až 1,7 miliardy korun bez DPH.

Společnost Žižkov Station Developmen­t v areálu stále počítá s výstavbou nové městské čtvrti a nádraží se má stát jejím centrem. Město nyní zpracovává změnu územního plánu, bez které není kolem objektu možné stavět, protože pozemky jsou vedeny jako drážní. Změna by mohla být hotová za dva roky.

V severní části nádraží plánuje rezidenční výstavbu firma Central Group, která loni odkoupila projekt britské Discovery Group a nyní ho přepracová­vá. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia