MF DNES

Po „Nuseláku“bez omezení

Po dlouhé opravě se Nuselský most otevře na podzim. Na jednom pilíři vznikne lezecká stěna

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

tak, aby mohl být po celou dobu zachován provoz na mostě alespoň částečně.

„Druhý důvod je ten, že hygienická stanice stanovila poměrně přísné podmínky pro ochranu lidí žijících v domech stojících pod mostem. Někde dokonce můžeme pracovat jen čtyři hodiny denně, což rekonstruk­ci rozhodně neurychluj­e,“vysvětluje Dolínek. Vybraná stavební firma na popud města v minulosti zkoušela opravy zintenzivn­it, výsledkem ovšem byly stížnosti místních obyvatel a následná pokuta od Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Komplikací byl také přístup k poškozeným částem mostu. Původně se uvažovalo o vybudování obřího lešení, které by stavbu po dobu opravy zakrylo. Nakonec se ale odborníci přiklonili k instalaci dvou posuvných třípatrový­ch lávek, které jsou zavěšeny z boku mostu a z nichž dělníci odstraňují narušený beton a části mostu následně obnovují. Lávky jsou dlouhé přibližně třicet metrů a na mostu visí už více než dva roky. Větší z nich váží 65 tun, menší má hmotnost poloviční. Výhodou je, že kvůli nim není nijak omezena automobilo­vá ani vlaková doprava v Nuselském údolí.

Pokud se v příštích letech neobjeví neočekávan­é problémy, měl by zde být na dlouhou dobu od stavebního ruchu klid. „Z hlediska životnosti nebude po dokončení nutné na Nuselský most minimálně příštích deset let sáhnout,“tvrdí stavbyvedo­ucí Karel Frankota. Přestože už byla podle něj oprava nutná, most byl před více než čtyřiceti lety postaven kvalitně.

Kromě úprav, které má na starosti Technická správa komunikací, si zároveň od roku 2013 nechává dopravní podnik sanovat stropní desku a římsy ve stanici metra Vyšehrad, která na most bezprostře­dně navazuje.

Vznikne nejvyšší lezecká stěna ve městě

Po skončení oprav čeká v příštím roce Nuselský most ještě jedna zajímavá novinka. Praha zde chce vybudovat nejvyšší horolezeck­ou stěnu ve městě. „Během podzimu připravíme

projekt, aby stěna mohla být na jaře instalován­a a od května začala fungovat,“slibuje Dolínek. Úchyty nebudou ukotveny přímo do jednoho z pilířů, ale do pláště, který ho překryje. Přístup k místu bude z parku Folimanka a pro veřejnost bude zdarma. Město pouze zajistí údržbu a kontrolu stěny.

Nuselský most je umístěn 42,5 metru nad zemí, dlouhý je téměř půl kilometru. V roce 2000 získal ocenění Stavba století v kategorii Dopravní stavby. Denně tudy projede 70 tisíc aut.

 ?? Foto: 2x Roman Vondrouš, ČTK ?? Beton odpadává Nuselský most prochází po čtyřiceti letech náročnou rekonstruk­cí. Špatný stav některých částí ukazuje Michal Kužník, který má na starosti technický dozor.
Foto: 2x Roman Vondrouš, ČTK Beton odpadává Nuselský most prochází po čtyřiceti letech náročnou rekonstruk­cí. Špatný stav některých částí ukazuje Michal Kužník, který má na starosti technický dozor.
 ??  ?? Díra uprostřed mostu Aktuálně stavební firma pracuje v pravém pruhu vozovky a na chodníku pro pěší a cyklisty ve směru ven z centra. V místě odkrytých panelů je vstup na posuvné lávky.
Díra uprostřed mostu Aktuálně stavební firma pracuje v pravém pruhu vozovky a na chodníku pro pěší a cyklisty ve směru ven z centra. V místě odkrytých panelů je vstup na posuvné lávky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia