MF DNES

Lhal jsem, hájil se muž, který bodal bezdomovce

-

Vraždit jsem nechtěl, lhal jsem vám, ale změnil jsem se. Tak včera přesvědčov­al senát Městského soudu v Praze šestadvace­tiletý někdejší student matematick­o-fyzikální fakulty Jan Mokrý. Mladík se domáhal, aby soudci obnovili řízení v jeho tři roky staré kauze vražedného útoku na bezdomovce u hlavního nádraží. Soud jeho žádost o nový proces odmítl.

„Jeho přístup k celé věci byl šokující. Postoj změnil, ale učinil tak až v okamžiku, kdy si uvědomil, že si přísný trest bude muset odpykat,“zdůvodnila zamítavé stanovisko soudkyně Kateřina Radkovská. Mokrého do věznice dostalo doznání i řetězec dalších důkazů. „V této věci nebyly zjištěny nové skutečnost­i. Změna výpovědi je účelová,“uvedla žalobkyně Jana Kadeřábkov­á. Před dvěma lety se student k vražedným plánům hrdě hlásil a žádal pro sebe nejtvrdší trest. Kromě toho se policistům „doznal“ke spáchání 96 vražd. Po prověření se zjistilo, že jde o lež.

Komplikova­ná osoba

Podle obhájkyně měl dostat šanci na nový proces. „Je to osoba komplikova­ná. V doznání byl tak přesvědčiv­ý, že zmátl i nás,“sdělila soudu advokátka Monika Jirásková. Ta požadovala vypracován­í nových posudků psychiatrů a psychologů.

Plány na odstranění bezdomovců z ulic metropole představov­aly podle nové Mokrého verze fantazmago­rie. „Rostlo mi tím ego a můj narcismus. Byl jsem v situaci, že jsem rád, protože si mne někdo konečně všímá,“zdůraznil. Všechny vražedné plány a výpovědi si prý vymýšlel. „Ano, lhal jsem vám, myslel jsem, že mne prokouknet­e,“argumentov­al.

V červnu 2014 u hlavního nádraží student zaútočil na bezdomovce, poranil mu tepnu na ruce. Čtvrt roku předtím v Libni napadl jiného muže bez přístřeší. Oba přežili. „Extrémní skutky a názory nejsou projevem duševní choroby. Léčení proto nenavrhuji,“uvedl psychiatr Petr Kubej.

Mokrý na jaře 2015 dostal u Městského soudu v Praze za pokus vraždy trest 17 a půl roku. Nejvyšší soud snížil trest na 15 let. Mokrý nejprve pobýval ve vyhlášené valdické věznici. Tady vyhrožoval spoluvězni a byl za to potrestán. Později jej Vězeňská služba přemístila na neméně proslulý Mírov. „Tady už je to v klidu,“popsal to odsouzenec. V pevnosti nyní sbírá prádlo, ale jak uvedl, mohl by v budoucnu i pomáhat spoluvězňů­m a podílet se na kurzech IT a španělštin­y. (boh)

 ?? Foto: MAFRA ?? Lhal jsem S takovou obhajobou vystoupil Mokrý.
Foto: MAFRA Lhal jsem S takovou obhajobou vystoupil Mokrý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia