MF DNES

Bylo to správné rozhodnutí

-

Studenti zapojení do projektu Hodinový vnuk za seniory docházejí pravidelně. „Nejčastěji si jen tak povídáme,“říká studentka střední odborné školy sociální v Bohnicích Nikola Brchelová.

Jak jste se k projektu Hodinový vnuk dostala?

Studuji sociální školu v Bohnicích. Přišel tam za námi pan Sekanina s tímto projektem. Mě ta myšlenka nadchla, protože dobrovolni­ctví se věnuji odmala. Když jsme pak šli do domova za seniory poprvé, tak jsem věděla, že jsem se rozhodla správně.

U seniorů jste pravidelně vždy hodinu. Jak setkání probíhá?

Já osobně navštěvuji dvě seniorky. Ke každé z nich chodím pravidelně jednou týdně. Chodíme vždy ve dvojici s kamarádkou a čas trávíme hlavně povídáním. Záleží samozřejmě na tom, jakou má paní náladu, ale většinou tu hodinu proklábosí­me, což je hrozně zajímavé i pro nás. Díky vyprávění získáme nový pohled na některé věci ze života.

Připravuje­te se na setkání nějak? Vybíráte třeba dopředu, o čem se budete bavit?

To ani ne. Většinou to vyplyne z toho konkrétníh­o setkání. A záleží hodně na jejich náladě.

Máte od seniorek nějakou zpětnou vazbu?

Nejhezčí je, když tam přijdeme a vidíme, že z toho mají radost. Jedna z těch paní se nám třeba i dost otevřela.

V čem?

Vypráví nám o vztazích v rodině, které jsou u lidí v domovech pro seniory často komplikova­né. Rodina ji sice jednou měsíčně navštěvuje, ale bývá to pro ni náročné. Ona o nich hrozně hezky mluví, ale je ráda, když za ní přijdeme i my. Ráda si s námi povídá o mládí.

Jak vnímáte celý projekt?

Určitě mě velice obohatil a chtěla bych se na něm podílet dál. Ti lidé si zaslouží péči a úctu a také to, abychom jim dali najevo, že nejsou na obtíž. Díky Hodinovému vnukovi jsem si uvědomila, že lidé by ve stáří neměli zůstávat sami. (baj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia