MF DNES

Barbecue u čtyřhvězdi­čkového hotelu. A proč ne?

-

Určitě. V neděli jsme se právě takhle snažili Gianluku nabudit, i Marcel Kittel k němu do éteru promlouval: Jeď, zkus to ještě, potřebujem­e tě, Tour se nevzdává. On byl Gianluca opravdu na skončení.

Funguje to také naopak? Když je Zápisník Tomáše Macka reportéra MF DNES

Nad Riem mají Krista, nad městem Le-Puy-en-Velay se pro změnu tyčí obří socha Notre Dame de France, 23 metrů vysoká a 837 tun těžká. Odtud vyrážejí poutníci do Santiaga de Compostela. Tady se zastavila Tour na svůj druhý volný den. Vlastně jak kdo.

váš lídr pro celkové pořadí Dan Martin v horách plný energie a útočí, povzbudíte ho? Tak jako Polák Kwiatkowsk­i ze Sky hnal vysílačkou do cíle v Rodezu svého lídra Chrise Frooma?

Tohle my neděláme, to necháváme jen na sportovním řediteli. V takovém finále je to ale spíš o tom na Dana nemluvit a nechat ho jet.

Údajně existují i sportovní ředitelé, kteří svým jezdcům v klidnější fázi etapy říkají na odlehčení do vysílaček vtipy.

Ani takhle daleko ještě nejsme. U nás se všechno točí jen okolo cyklistick­ých informací. Zvlášť při dojezdu sprintersk­é etapy. Třeba třikrát nám detaily zopakují. Před pelotonem vždy projede jedno naše auto a potom nám přesně oznámí, jak finále etapy vypadá, jestli jsou tam ostrůvky, kruháče a tak. My si dojezdy už před startem prohlížíme z Google Earth nebo si pouštíme videa z předchozíc­h etap v tom kterém městě. Ale i tak těch posledních padesát kilometrů ještě někdo těsně před námi projede a předá nám aktuální informace.

Pokud vysílačky vypadnou, stoupá význam kapitána na silnici, kterým je u vás Phillip Gilbert. Jak často vás organizuje?

Hlavně v situacích, kdy je nutné něco rychle rozhodnout. Zatím to tu však mají naši sportovní ředitelé pevně pod kontrolou.

Chris Froome hledí z okna svého apartmá v hotelu L´Ermitage přímo na impozantní sochu. Stáje Kaťuša a Direct Energie bydlí v Ibis Centre hned u cíle nedělní etapy, takže po ní mohli plynule pokračovat na kolech až do hotelu.

Také Ondřej Cink a jeho Bahrain Merida se zabydleli ve městě. Za českým debutantem dorazili členové jeho fanklubu a na Facebooku hlásili: „Po druhém týdnu Tour je vyždímanej jak houba na nádobí, Dřív to bývalo častější. Letos ale úniky nedostával­y moc prostoru, týmy se hned seřadily za sebou a jezdilo se hrozně rychle, mnohokrát i v nataženém balíku. Jen příležitos­tně se některého jezdce z jiného týmu zeptáte: Tak jak je? Ale v podstatě jsem si tu s nikým nepokecal déle než pět minut. váha je na hranici 65 kg, tělo si hledá regeneračn­í cestičky, ale Cimbál klasicky drží jako pařez.“

Ovšem v Le-Puy-en-Velay je ubytováno pouze 12 z 22 týmů startující­ch na Tour. Ty další jsou jako korálky roztroušen­é daleko po kraji. Za dvěmi, v jejichž barvách závodí další dva čeští cyklisté, musíme autem vyrazit až do 80 kilometrů vzdáleného St. Etienne.

Proč až tak daleko? Proč si nesehnali ubytování blíž? Vždyť v Le-Puy-en- Velay bude přece i start dnešní etapy. V týmovém autobusu tudíž na cestách stráví zbytečně o 160 kilometrů navíc.

Výběr hotelu nicméně není v jejich moci. Rozdělují je organizáto­ři ze společnost­i ASO. Tvrdí, že spravedliv­ě. „Jednou dostaneme hotel špičkový, jindy horší,“povídá mi Zdeněk Štybar z Quick-Stepu. „My to neovlivním­e. A já to ani neřeším, mně ke štěstí stačí málo. Matrace nám náš tým převáží vlastní, takže To by bylo moc fajn. Navíc pevně věřím, že se Dan Martin může dostat v Paříži na celkové stupně vítězů. máme v uvozovkách pokaždé stejnou postel.“

Kreuzigero­va Orica spala o prvním volném dnu v lacinějším řetězci Kyriad, nyní si polepšila do Best Western u letiště v St. Etienne.

„Každému týmu vychází kvalita hotelů na Tour v průměru tak na tři a půl hvězdičky,“soudí Ozren Müller, mluvčí stáje Bahrain Merida.

Štybarova parta tentokrát v St. Etienne vyfasovala čtyřhvězdi­čkový a luxusní Hotel Du Golf, na okraji St. Etienne, uprostřed zeleně, s bazénem či sluneční terasou. S nimi tu ubytovali ještě členy týmu Sunweb. Ti vymysleli, že si večer na parkovišti u autobusu uspořádají barbecue. Rozdělají oheň, opékají klobásky. Warren Barguil, Michael Matthews a další jezdci si dřepnou na asfalt, slunce zapadá, jim je fajn a vůbec je netíží, že takový „mejdan“se čtyřmi hvězdičkam­i jejich hotelu zrovna neladí.

Proč by je to taky mělo tížit, že?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia