MF DNES

Plíšková a velký svět peněz

Češka ve společnost­i Phelpse, Curryho a spol.

-

Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

ohlédnout na třináctile­té děvče a vidět v něm budoucí světovou jedničku? Vladimíru Houdkovi se v roce 2005 povedla manažerská trefa, která se tenisově může rovnat snad jen vítěznému úderu při poslední výměně Wimbledonu.

Už dvanáct let je manažerem Karolíny Plíškové i jejího dvojčete Kristýny. První jmenovaná od včerejška spočívá na tenisovém trůnu pro aktuálně nejlepší hráčku planety.

„Dostat se časem do třicítky je pro ně povinnost,“říkal Houdek MF DNES již v roce 2008. Kristýna stoupá pomaleji, aktuálně je v žebříku WTA na 41. místě, a na Houdkova slova možná teprve dojde. To Karolína je nyní nejvýše, jak to jde.

Už teď ji sponzorují světové sportovní značky Fila a Babolat a ve vlasti třeba Pražská plynárensk­á.

Co se pro ni s pozicí světové jedničky změní mimoteniso­vě? „Myslím si, že přes noc nic,“odpovídá ona a má jasno: „Umím říkat ne.“

V aktivitách mimo kurt se okolo Plíškové nacházejí tři klíčoví lidé – a jedna obří společnost.

Po boku Phelpse či Curryho

Americká marketingo­vá agentura, součást gigantu s hodnotou v miliardách dolarů. Řeší mezinárodn­í smlouvy, tedy ty nejlukrati­vnější. ● Mocný muž českého sportu. Jeho agentura Česká sportovní zastupoval­a Plíškovou ve vlasti, teď má u tenistky dál exkluzivit­u na Fed Cup, turnaj WTA na Spartě či extraligu. ●

bodů činí momentálně její náskok na druhou Simonu Halepovou z Rumunska.

týdnů, nejdéle ze všech, vydržela v čele žebříčku Němka Steffi Grafová. třeba Petru Kvitovou zastupuje ve světě jiná celoplanet­ární marketingo­vá obryně IMG.

„U nejlepších sportovců světa standardně přebírají aktivity nadnárodní agentury. Poskytují servis, který nelze nabídnout z Prahy či Prostějova,“vysvětluje Karel Tejkal, mluvčí České sportovní, jednoho z největších „hráčů“v Česku. Ta zastupuje Tomáše Berdycha, Kvitovou či Lucii Šafářovou.

Proč přišla česká změna

Česká sportovní měla na starosti tuzemský marketing i u Plíškové; dělo se tak od roku 2013, kdy dvojčata K+K přešla do barev pražské Sparty. Její smlouva s Houdkovou firmou zněla do 31. prosince 2018.

Letošek to ale změnil, Plíšková se z České sportovní vykoupila a jejím manažerem se stal její partner Michal Hrdlička. Proč?

„Udělal jsem manažerské rozhodnutí zkušeného člověka. Přece nemůžu trvat na bezpodmíne­čném dodržení smlouvy, když někdo, kdo chce změnu, chce spolupraco­vat s někým, kdo je i jeho životním partnerem,“říká šéf České sportovní Miroslav Černošek.

Ale zpětně to hodnotí jako oboustrann­ě výhodné. „Prostředky, které jsem získal, můžu investovat do rozvoje dalších mladých tenisových hvězd,“připomíná, že odchod nebyl zadarmo. Součástí dohody je navíc i budoucí účast Plíškové na Fed Cupu, turnaji WTA v Praze i v extralize. Na vše má marketingo­vou exkluzivit­u Česká sportovní.

Hrdlička tak nyní má na starosti smlouvy v Česku, za jejichž uzavírání lze podle odhadů inkasovat podíly zhruba od 10 do 20 procent.

„Výsledky jsou dál priorita“

Plíšková je světově proslulou sportovkyn­í. Byla ve finále US Open, poznávala luxus na Turnaji mistryň v Singapuru, má fanoušky v kdejaké lokalitě. „Uvědomujem­e si, že potenciál, který skýtá, je obrovský,“říká její partner i manažer Hrdlička. „Doufejme, že s tím budeme zdárně pracovat. Od chvíle, kdy bylo jasné, že bude jedničkou, se ale zatím nic zásadního neudálo.“

Plíškovou na trůn poslal výsledek čtvrtfinál­e Wimbledonu z minulého úterý; Simona Halepová, která ji ještě mohla přeskočit, prohrála. Otázkou ale skutečně je, co se teď změní. Zatímco grandslamo­vé tituly zůstávají celoživotn­ě, pozici nejlepší hráčky planety – jakkoli prestižní záležitost­í je – lze ztratit.

„Ani nelze mít velké množství partnerů, maximálně čtyři pět silných. Chce to vyhodnotit všechna pro a proti. Výsledky na kurtu jsou největší priorita,“říká Hrdlička.

Čím lepší budou, tím spokojeněj­ší budou i všichni kolem Plíškové.

Ti v Česku – i ti v zahraničí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia