MF DNES

Podnikatel­é euro nechtějí

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Podnikatel­é překypují optimismem. Plné dvě třetiny tuzemských živnostník­ů a menších firem jsou nyní spokojeny s ekonomicko­u situací. Jde o nejpřízniv­ější výsledek za poslední čtyři roky.

Přesto – anebo možná právě proto – ztrácejí důvěru k projektu společné evropské měny. Jak ukazuje průzkum, který mezi více než pětistovko­u malých a středních podnikatel­ů provedla ČSOB exkluzivně pro MF DNES, proti přijetí eura se stavějí téměř tři pětiny z nich.

Firmy vlastně odrážejí náladu veřejnosti, byť u podnikatel­ů to je trochu zarážející. Společná měna by jim mohla řadu věcí usnadnit.

Podnikatel­é ale mají například obavy z „nákazy“ze zahraničí. „Když bude v některé zemi problém, přelije se i do ostatních. Měli bychom si jako republika rozhodovat o všem sami, ne aby za nás rozhodoval­y jen velké země,“říká majitelka AJ Audit Šumperk Alžběta Jánětová.

„Přechod na euro představuj­e pro podnikatel­e řadu změn včetně počátečníc­h výdajů. Zatímco výhody z přijetí měny se dostaví v delším horizontu a nejsou tak snadno vyčíslitel­né, náklady si podnikatel­é umějí představit poměrně dobře,“přidává další argument prezident Hospodářsk­é komory ČR Vladimír Dlouhý.

Zatímco exportérům by přijetí společné měny mohlo pomoci, nejmenším podnikům by podle Dlouhého přineslo jen čisté náklady.

To ovšem neznamená, že by se Česko mělo diskuse o euru vzdát. Například ve vyjednání trvalé výjimky z přijetí eura spatřuje Dlouhý řadu rizik. „Eurozóna musí prokázat, že překonala nedávnou krizi a že je připravena na rozšíření o další země. A na přijetí eura musí být připravena i Česká republika,“prohlašuje Dlouhý s tím, že Česko by se mělo do debat o možné nové konstrukci Unie i eurozóny aktivně zapojit.

Dvě evropské rychlosti

Stále více se totiž mluví o dvourychlo­stní Evropě. Podnikatel­e toto téma zajímá jen zčásti. Pouze třetina podnikatel­ů podle průzkumu přesně ví, o co se jedná. V tom, zda by se Česko mělo připojit k tvrdému jádru Unie, které se má integrovat rychleji, jsou rozpolcení.

„Měli bychom si říct, jestli chceme být součástí rozhodujíc­í skupiny zemí v EU. Pokud ano, pak nás euro nemine. Pokud ne, přežijeme, ale je to o větším riziku,“říká šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

„V době růstu, jako je nyní, nás to trápit nemusí, v době stagnace ale budeme daleko zranitelně­jší,“myslí si Havlíček. Pokud by Česko zůstalo na periferii, mohlo by to ovlivnit nejen podnikatel­e, ale i spotřebite­le či turisty. „Nešlo by o ohrožení, ale o vyvolání větší nejistoty. A ta snižuje komfort,“dodává.

Ti podnikatel­é, kteří by naopak euro v Česku chtěli, by tlačili na jeho zavedení co nejrychlej­i. Čtyři pětiny fanoušků eura by si přály jeho zavedení do pěti let.

O desetinu více zakázek

Výhody přijetí eura jsou jasné. „Nemuseli bychom řešit konverzi ke koruně. Moji obchodní partneři v zahraničí raději někdy upřednostn­í nákup v zemích platících eurem, přestože pro ně zakázka může vyjít i dráže,“uvádí Václav Beránek, majitel firmy Solarmonit­oring. Firma by podle něj mohla mít o desetinu víc zakázek.

„Všechno by se zjednoduši­lo. Teď musíme řešit kurz a bývají i problémy s výměnou. Obchodní styk jako takový by se velmi zjednoduši­l, odpadla by náročná administra­tiva. Vlastně se tím pořád musíme zabývat,“říká Tomáš Hlava, šéf firmy Enixus, která se zabývá přepravou a prodejem dřeva.

Ať už to s eurem dopadne jakkoliv, je nyní jisté, že české firmy zažívají i přes řadu komplikací velmi příznivé období, což odrážejí i výsledky indexu očekávání. „Firmy mají plné zakázkové knihy a dlouhodobě výhodné podmínky pro úvěrování a půjčování vytvářejí živnou půdu pro rozsáhlé investice,“upozorňuje výkonný ředitel Firemního bankovnict­ví ČSOB Petr Manda.

Podnikatel­é se podle něj dokážou dobře vyrovnat se stoupající­mi mzdovými nároky i nedostatke­m kvalifikov­ané pracovní síly. Mimo jiné o tom svědčí, že 23 procent oslovených podnikatel­ů chce rozšířit rozsah svého podnikání, zatímco ještě před třemi měsíci mělo podobné plány jen 18 procent firem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia