MF DNES

Nejsme exoti, ale rebelové

Piráti by chtěli ve Sněmovně dělat „hlídací psy“jiných stran. A obnovili by ministerst­vo informatik­y.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Některé průzkumy přisuzují České pirátské straně přes pět procent voličské podpory, a tedy právo poprvé zasednout v Poslanecké sněmovně. Neskončí ale Piráti jako jiné malé strany typu Věci veřejné a Zelení? Předseda Pirátů Ivan Bartoš nevylučuje, že straně v případě volebního úspěchu připadne opoziční role.

„Tahle pozice pro nás není neznámá, ale my jsme stejně měli možnost ovlivnit i z opozice celou řadu zákonů,“říká Bartoš.

Piráti pro mě měli vždycky hlavně nálepku strany, která bojuje za volné stahování hudby z internetu. Už jste tu image setřásli?

Za těch osm let v politice je vidět, že máme program pro všechny oblasti. Problemati­ka autorských práv je ale pořád živé téma. Vymáhání autorských práv, tak jak ho představil­a Amerika, a nejenom Amerika, zasahuje do občanských práv lidí. To je velký bratr na internetu.

A není zásah do práv, když kapela vydá album, chce, aby si ho lidé kupovali, ale ono se stahuje?

Evropský soudní dvůr řekl, že provozovat­elé úložiště mají kontrolova­t, co tam ti lidé ukládají. Ale to nemá nic společného s podnikáním provozovat­elů. To je typický příklad, kdy různé lobby dokážou ovlivnit zákony a není to v tomto případě ve prospěch autorů, ale nahrávacíc­h studií. Internet začal být cenzurován, kontrolová­n.

Dnes už je to téma stejně mrtvé. U streamovac­í služby máte přístup k milionu písní.

Je to pravda. Tahle cesta ale měla už nastat před dvaceti lety. Když člověk dospěje do věku, kdy vydělává, tak si koupí služby Netflix a Spotify. Je to prostě pohoda. Ale primárně jde o soukromí pohybu lidí na síti. Tam jsme zvedli tu vlajku správně.

Na jaký pomýšlíte volební výsledek?

V březnu jsme měli u STEM 5,5 procenta. Dali jsme si cíl deset procent. Po krajských volbách, kde jsme uspěli ve třech krajích, ČT dělala průzkum potenciálu mezi nevoliči a 10 procent si vybralo Piráty. Agentury nevěří, že lidé, kteří zvažují volbu Pirátů, půjdou skutečně volit. My jim ale věříme.

Kolik máte členů, kolik peněz peněz dáte do voleb a co je váš největší tahák?

Pohybujeme se od počátku své existence kolem pěti set členů. Teď se nám hodně hlásí před volbami noví lidé a my je přijímáme po nějaké proceduře, kdy se musí představit v kraji. Členové je pogrilují a pak o nich rozhodne krajské předsednic­tvo. Máme taky 3 000 registrova­ných příznivců. Když je někdo solitér v menším městě, je pro něj pohodlnějš­í být příznivcem než být členem a vysvětlova­t všem ty kroky Pirátské strany.

Takže lidé chtějí být příznivci, a nikoli členy, protože je tam strach, že když se někdo přidá k Pirátům, bude považován za...

Za exota. To platí pro každého v libovolné straně, která není většinová.

A jste tedy exoti?

My ani nejsme strana ajťáků, které většinová společnost trochu za exoty považuje.

Vy jste to slovo exot vyslovil sám.

Jéžiš, to zas bude v titulku, že jsme exoti... My nejsme ani žádní ortodoxní ajťáci a my máme v Pirátech lidi i nad padesát let. Naši členové jsou lidé zvyklí používat internet, orientují se v kvalitě zpráv.

Kolik peněz tedy dáte do kampaně a jaký je váš hlavní slib?

Hlavní slogan je „Pusťte nás na ně“. Na kampaň jsme si ušetřili pět milionů korun a chceme získat ještě dva miliony. Sbíráme na internetu peníze na plavbu solární pirátské lodi po českých řekách. Tu plánujeme na polovinu srpna.

Kde jste vzali pět milionů?

To jsou peníze od státu za mandáty a za volby. My moc neutrácíme. U nás nejsou placení funkcionář­i.

Pražský zastupitel Mikuláš Ferjenčík je placený stranou, pokud vím.

Opoziční zastupitel­é mají za výkon asi 4 500 korun a my jsme chtěli, aby naši zastupitel­é nebyli náchylní brát trafiky a mohli se tomu věnovat naplno. Tak jim to dorovnávám­e na 20 tisíc korun.

Co je ten hlavní slib do voleb?

Nejdůležit­ější je kontrola moci a mocných. My jsme ti hlídací psi. Pokud skončíme po volbách v opozici, bude to ta nejdůležit­ější práce.

Není to málo?

Vy jste se ptal na to nejdůležit­ější. My jinak máme komplexní program. Některé strany vyhrály s heslem, že bude líp, a některé s heslem: moje srdce bije vlevo. My máme program, co pokrývá čtrnáct ministerst­ev a nové ministerst­vo informatik­y.

Není poraženeck­é chtít jít rovnou do opozice?

My neodmítáme současné strany, ale máme podmínky, na které nepřistoup­í. Pokud budou navrhovat Milana Chovance...

Sestavovat koalici asi bude Andrej Babiš, který může mít až 89 poslanců, a pokud řekne, milí Piráti, pojďte vládnout, co mu odpovíte?

Předložíme mu seznam našich podmínek. Naší první podmínkou je zprůhledně­ní ČEZ. Subjekty, které mají výjimku ze zákona o registru smluv, jsou třeba ČEZ a Budvar.

Vy říkáte, že nejste strana ajťáků, ale vy sám jste ajťák, nebo ne?

To je mýlka. Dosáhl jsem dvou doktorátů v oboru informační věda. To jsou rešeršní činnosti, správa informační­ch systémů, informační politika. Tíhnu k databázím, doteď pracuji jako konzultant pro řešení datových skladů. Nejde o programová­ní.

Máte v programu věci, jako je zrušení koncesioná­řských poplatků a odvolateln­ost politiků. Není to příliš anarchisti­cké?

Chci, aby ČT byla co nejvíce samostatná. Bavíme se o 7 miliardách, které se dají najít jinde. Může to být paušál vázaný na HDP. Může tam být prvek dobrovolno­sti, daňová asignace dva tisíce ročně. Odvolateln­ost by se týkala přímo volených politiků, a teď máme jednoho, a to je prezident. Na Slovensku jsou přímé volby hejtmanů a primátorů.

Ta odvolateln­ost politiků by ale plodila nestabilit­u.

My to máme ozkoušené v Pirátské straně. Máme institut členského podnětu. Nejsme digitální anarchisté. Musíme mít lidi, kteří chápou důsledky své volby.

Co tedy vlastně Piráti prosadili tam, kde už v politice jsou, třeba v Mariánskýc­h Lázních či v Praze?

My jsme prosadili řadu věcí. Na magistrátu jsme zastavili Opencard a vrátili se k papírovým kuponům. Digitaliza­ce nemůže být násilná a někdy jsou lepší papírové kupony. V Mariánskýc­h Lázních jsme navrhli kartu Mariánku (čipová karta pro MHD).

Bráníte se slovu exot. Ale nejste na to hrdí, že nejste vyloženě seriózní strana?

Exoti jsou podle mě všichni, kdo jsou v parlamentu teď. My jsme prostě rebelové, a to nás definuje. Nekonformn­ost nerovná se býti exotem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia