MF DNES

Tendry SŽDC: jediná nabídka a cena vyšší než rozpočet

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zrušila dvě velké veřejné soutěže na lepší zabezpečen­í tuzemské železnice. Nabídky totiž výrazně převýšily odhadovaný rozpočet. Projekt nyní čeká revize cen.

Jde o projekt dálkového ovládání železnice na trati z Prahy do Chebu v úseku Rokycany–Cheb za 181 milionů korun a instalaci bezpečnost­ního zařízení ETCS mezi Kralupy nad Vltavou a Kolínem za 266 milionů korun.

Do obou zakázek se přihlásila jediná firma: společnost AŽD Praha. V případě dálkového ovládání byla její nabídka o 30 procent vyšší než předpoklád­aná hodnota zakázky, bezpečnost­ní zařízení ETCS nabízela téměř o 90 procent dráže.

AŽD Praha nicméně odmítá, že by její nabídka byla příliš vysoká. Za velký rozdíl mezi předpoklád­anou cenou a hodnotou nabídky mohou podle firmy projektant­i, kteří k ceně nabídky dospěli.

„Neobvykle nízká cena projektant­a byla podle našich zjištění také důvodem, proč byla společnost AŽD Praha jediným uchazečem,“prohlásil generální ředitel AŽD Praha

Zdeněk Chrdle. A dodal, že v jiné soutěži – šlo o zajištění ETCS v úseku Kolín–Břeclav – bylo AŽD o polovinu levnější než společnost Ansaldo, která skončila na druhém místě.

Obě zakázky projektova­la společnost Sudop Praha. Její generální ředitel Tomáš Slavíček potvrdil, že o rozdílu v cenách ví.

„Zatím jsme neprověřov­ali důvody překročení očekávané ceny. Pokud bychom prověření měli provést, museli bychom jako podklad obdržet kompletní zadávací dokumentac­i a kopie podaných nabídek s rozpisem ceny,“upozornil Slavíček.

Správa železniční dopravní cesty provede podle svého mluvčího Marka Illiaše kvůli velkému rozdílu revizi propočtů. „Jakmile budeme mít konkrétní výsledky, zakázku vyhlásíme znovu,“dodal Illiaš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia