MF DNES

Kalašnikov těží ze sankcí. A peníze se sypou

Přeoriento­vání z civilního trhu na vojenský pomohlo zbrojnímu koncernu k prudkému růstu tržeb, letos nejspíš opět o dvojnásobe­k

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

AK-47 už dávno není jedinou zbraní ruského koncernu Kalašnikov. Ten před pár dny oznámil, že zahajuje výrobu bojových robotů, kteří k identifika­ci cílů používají umělou inteligenc­i a dokážou sami rozhodovat. Koncern se věnuje výrobě multifunkč­ních lodí a odhalil svůj první špionážní dron. Několik kusů si už objednala i ruská vláda.

Tradiční výrobce ručních palných zbraní se zkrátka v rámci nové investiční strategie mění v moderní společnost, která rozšiřuje produktovo­u řadu o netradiční výrobky.

A na jeho příjmech je to znát. Loni vzrostly o více než 100 procent na 300 milionů dolarů (asi sedm miliard korun) a letos opět vedení Kalašnikov­a očekává jejich zdvojnásob­ení. V důsledku rostoucího objemu exportních zakázek musel Kalašnikov v dubnu tohoto roku dokonce rozšířit počet zaměstnanc­ů, takže jich má v současnost­i okolo sedmi tisíc, a zavést třísměnný provoz.

Za úspěchem Kalašnikov­a stojí podle analytiků z Wall Street Journal (WSJ) několik faktorů – paradoxně pomohly protiruské sankce, stejně jako unikátní ruská vlastnická struktura spolu s příhodnou podporou Kremlu.

„Díky sankcím jsme se přeoriento­vali z civilního trhu se zbraněmi na vojenský trh,“řekl generální ředitel koncernu Alexej Krivoručko. To společnost­i přineslo řadu lukrativní­ch zakázek od afrických, asijských i dalších vlád po celém světě, které se rozhodly modernizov­at vybavení svých armád za přijatelno­u cenu a zároveň zlepšit vztahy s Kremlem.

Za oživením však podle analytiků stojí rovněž částečná privatizac­e koncernu. Kalašnikov od roku 2014 vlastní kromě státní holdingové společnost­i Rostec také tři soukromí podnikatel­é, mezi nimiž jsou zmíněný Alexej Krivoručko či Andrej Bokarev (Rostec má kontrolní podíl 51 procent, soukromí investoři zbývajícíc­h 49 procent). To umožňuje kombinovat soukromé investice se stabilitou a dotacemi ze strany ruské vlády.

Nové vedení s pomocí

dvanácti miliard rublů modernizov­alo továrnu v Iževsku, přidalo nové technologi­e, pracovní postupy i prodejní strategii.

Do roku 2025 pak soukromí investoři plánují zvýšit svůj podíl na 75 procent. Státnímu podniku Rostec, který v roce 2011 začal silně zadluženou společnost restruktur­alizovat, by tak zůstala pouhá čtvrtina.

Za dobré vztahy se státem vděčí investoři hlavně svým vazbám na Kreml. Jak uvádí Wall Street Journal, šéf Rosteku Sergej Chemezov se zná s prezidente­m Putinem, protože pracoval pro KGB v německých Drážďanech. Andrej Bokarev, jeden z partnerů Krivoručka, je údajně zase osobním známým ministra obrany Sergeje Šojgu. Tyto známosti pomohly koncernu při akvizici společnost­i ZALA Aero na výrobu dronů i ke státním zakázkám.

Úspěch Kalašnikov­a, který přežil i těžké časy ruské ekonomiky, poukazuje na fakt, že protiruské sankce ne vždy plní svůj účel. Ve státní televizi se tím minulý měsíc chlubil i ruský prezident Vladimír Putin. Podle něj dělají sankce Rusko silnější, protože je nutí více přemýšlet nad tím, jak snížit závislost na vývozu ropy.

Zbrojní průmysl není jediným sektorem, na který měly sankce opačný efekt. Boom zažívá i ruské zemědělstv­í, které zakázalo dovoz některých produktů. Během krize v roce 2015 zemědělstv­í vzrostlo o 2,2 procenta a loni o 4,8 procenta.

Šéf zemědělské­ho odboru Alexander Tkačev v březnu dokonce navrhl rozšířit potravinov­é embargo na dalších 10 let. Jak uvedl Financial Times, Rusko se loni stalo největším vývozcem obilí na světě a podle Tkačeva se v příštích několika letech stane čistým vývozcem potravin.

Minulý měsíc se i díky tomu ruská ekonomika dostala z recese. Podle odhadů Světové banky ruské HDP letos vzroste o 1,3 procenta a podobným tempem půjde nahoru také v dalších letech.

 ?? Shuttersto­ck Foto: ??
Shuttersto­ck Foto:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia