MF DNES

O jednom skrytém pokrytectv­í

Město Seattle se mezi ekonomy stalo jakousi laboratoří pro výzkum minimální mzdy. Ti už nyní zdvihají varovný prst.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom společnost­i Cyrrus

Kurt Cobain z Nirvany se topil v dluzích, málem mu i odpojili telefon. Zachránil ho úspěch kultovního alba Nevermind. I tak však o penězích, které za ně získal, mluvil jako o „minimální mzdě“. Snad jen náhoda tomu chtěla, že ze Seattlu, místa, se kterým byl ve svém krátkém životě spjat nejvíce, se dnes mezi ekonomy stala jakási laboratoř pro výzkum právě minimální mzdy. To proto, že město se před třemi lety rozhodlo pro její postupné, znatelné navyšování. Jde o podobné opatření, které odbory za přikyvován­í vlády protlačují u nás. V Seattlu hodinová minimální mzda stoupne z původních 9,47 dolaru do roku 2021 na patnáct dolarů a dále bude navyšována o inflaci.

Ekonomové už nyní zdvihají varovný prst. Spočítali, že zatímco hodinová minimální mzda stačila v Seattlu vzrůst zhruba o tři procenta, počet hodin práce nabízených zaměstnava­teli lidem s nízkou kvalifikac­í klesl o více než devět procent. Zaměstnava­telé holt buď usoudili, že jednoducho­u práci nově přičlení do náplně kvalifikov­anějšího pracovníka a pozici zcela zruší, nebo člověka z masa a kostí nahradili automatick­ým zařízením, jemuž konšelé pochopitel­ně žádné navyšování mzdy vydupat nemohou. Výsledek? Před zahájením navyšování minimální mzdy bral seattleský nízkopříjm­ový pracovník průměrně 1 897 dolarů měsíčně. Zmíněné snížení počtu nabízených hodin, na které se svojí kvalifikac­í ještě stačí, jej připravuje průměrně o 179 dolarů měsíčně. Přitom zvýšení minimální mzdy mu přidá jen 54 dolarů měsíčně. Takže celkově je ve ztrátě 125 dolarů měsíčně. To pro lidi z chvostu příjmového žebříčku není vůbec málo.

Cobain nesnášel přetvářku a pokrytectv­í. Čím jiným je jednání konšelů „jeho“města, když proklamují pomoc potřebným, zatímco jim ve skutečnost­i škodí. I když možná jde „jen“o elementárn­í neznalost ekonomický­ch zákonitost­í.

Horší je, že ať už jde o přetvářku, pokrytectv­í, neznalost, nebo všechno dohromady, trpí nejen nízkopříjm­oví pracovníci. V jiné aktuální studii, vycházejíc­í opět ze seattleský­ch čísel, totiž ekonomové zjistili, že růst minimální mzdy potenciáln­ě ohrožuje zdraví obyvatelst­va. Nižší počet hodin, jež odpracují nízkopříjm­oví zaměstnanc­i, například ti, kteří uklízí nebo myjí nádobí v restaurací­ch, vede k častějšímu porušování hygienický­ch norem.

Samozřejmě, Seattle není Praha, Brno, ani Ostrava, a Cobain zase není Gott ani Nohavica. Jenže nemůžeme se tvářit, že nás se ekonomická zákonitost v podobě nezamýšlen­ého negativníh­o dopadu minimální mzdy netýká. Týká. Statistika nezachytí osudy každé jedné tuzemské restauračn­í kuchyně, každého jednotlivé­ho kuchaře či pomocné síly. Zkrátka a dobře, někdo to navýšení minimální mzdy zaplatit musí. A odbory to nebudou. Můžeme si jenom přát, abychom spíše platili – byť zprostředk­ovaně – za častější kontroly hygieniků v restaurací­ch než za naše vlastní častější návštěvy už přímo u lékaře.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia