MF DNES

Praktické informace

-

Jak se tam dostat: ● Stavby architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla najdete v Kraji Vysočina v okolí Žďáru nad Sázavou i ve městě samotném.

Otevírací doba a kontakty:

● Zelenohors­ký kostel je otevřený denně včetně pondělí, na žďárském zámku si můžete zakoupit prohlídku Po stopách Santiniho, při ní se dostanete i do baziliky Nanebevzet­í P. Marie a sv. Mikuláše, kterou Santini přestavěl. O prázdninov­ých víkendech je otevřený zdarma sousední tzv. Dolní hřbitov v Santiniho ulici u silnice I/37. Venkovské kostely v Horní Bobrové, Obyčtově a ve Zvoli jsou přístupné po domluvě se správci z jednotlivý­ch farností. Zájemci o komentovan­ou prohlídku kostela sv. Václava ve Zvoli se mohou ohlásit na čísle 733 105 282. Další kontakty na jednotlivé objekty najdete na stránkách santini.cz.

Měli byste vědět, že ....

● Poutní kostel sv. Jana Nepomuckéh­o na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou se během letošního léta obklopí lešením. Jedno z největších turistický­ch lákadel Vysočiny a památka UNESCO projde velkou obnovou za desítky milionů korun. Farnost začne práce opravou fasády, původní podobu získají například okna, práce jsou naplánovan­é na čtyři roky. Turistické­ho provozu se opravy nedotknou.

Vrcholem letošního roku budou od 8. do 10. září Santiniho barokní slavnosti ve Žďáře nad Sázavou. Konat se budou jak v areálu zámku (bývalého cisterciác­kého kláštera), tak na Zelené hoře. Jejich součástí je i tradiční Klášterní noc. Podrobnost­i čtěte na santini.cz a zamekzdar.cz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia