MF DNES

Na Kaleidosco­pe chytili Coldplay druhý dech

- — Václav Hnátek

Coldplay vydali EP Kaleidosco­pe, které slouží jako jakýsi dodatek k jejich rok a půl starému albu A Head Full Of Dreams. A zatímco poslední deska Coldplay byla přijatá spíše rozpačitě, novinka obsahující pět skladeb působí lépe.

Svůj díl na tom samozřejmě má zvolený formát, pro který se v době vinylů vžil název EP, tedy „extended play“– delší než singl, kratší než celé album. Těch čtyřiadvac­et minut hudby je v době vyzobávání jednotlivý­ch singlů tak akorát k uposlouchá­ní nedočkavým fanouškem zvyklým rychle přepínat.

Naživo je to nejlepší

Ovšem povedené jsou i písně a hlavně jejich dramaturgi­e. Coldplay nejprve budují atmosféru s pomalu nabíhající skladbou All I Can Think About Is You, v níž každý úder do bicích i do klavíru je zahalen až snovou ozvěnou. V písni Miracles (Someone Special) přichází na řadu lehce elektronic­ky podezřelé r’n’b v nejlepších intencích žánru. Mohlo by být s podivem, že zrovna tahle skladba s hostujícím detroitský­m raperem Big Seanem byla vybraná pro rádia, ale po druhém poslechu to dává dokonalý smysl. Svým pojetím je to jediný skutečný rádiový hit na desce.

Vrcholem je však živá nahrávka Something Just Like This, pod níž je spolu s Coldplay podepsaný Andrew Taggart z elektronic­kého dua The Chainsmoke­rs. Kapela ji pořídila na koncertu v Tokiu a bouřící davy fanoušků dávají písni, jež ve skutečnost­i vlastně není moc rychlá, neskutečno­u šťávu.

Coldplay se po poněkud rozplizlém albu A Head Full Of Dreams podařilo na Kaleidosco­pe opět rozdávat emoce. Díky bohu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia