MF DNES

Juventus dal od Schicka ruce pryč

-

„Změn bylo hodně a přiznám se, že sám jsem zvědavý, jak si to sedne,“uvedl útočník David Lafata.

Kdo ví, jestli to není Křetínskéh­o poslední pokus, jak Spartu oživit. Takže: ve hře je budoucnost a nová Sparta to musí zvládnout stůj co stůj. „Nebojíme se. Tým je koncentrov­aný a všichni vědí, že máme velkou odpovědnos­t. Jen potřebujem­e čas, aby hráči pochopili, co od nich chci,“řekl štramák Stramaccio­ni.

Jenže času je málo a problemati­ckých partií dost. Zítřejší zápas proti Arnhemu (výkop 20.00) je posledním testem, příští čtvrtek se Sparta pustí do 3. předkola Evropské ligy.

Rakouský střelec Janko hrál po nemoci jednou, izraelský záložník Ben Chaim ani to ne. Přišel za 76 milionů jako nejdražší hráč ligové historie, ale kvůli nedoléčené­mu koňaru zůstává mimo. Fanoušci se ptají, jak může být trumfem v klíčové kvalifikac­i o Evropskou ligu?

Turecký stoper Kaya zvládl pár tréninků a Tomáš Rosický po deseti měsících marodění 19 minut v přípravě. „Na Tomáše nesmíme spěchat. Víte přece, jak je důležité, aby se vyléčil,“řekl Stramaccio­ni.

Jistě, Rosického zdraví je křehká věc. Přitom jiná klasická desítka, jak se ve fotbalové mluvě opisuje pozice režiséra, ve Spartě není a nebude. Trenér odvážně oslovil nizozemsko­u hvězdu Wesleyho Sneijdera, který se sám vykoupil z Galatasara­ye. Ale Sneijder si řekl o roční plat 130 milionů korun, což ani Sparta v rozhazovač­né éře nemohla akceptovat.

„Snažili jsme se, aby desítka přišla, ale takový hráč není v našich možnostech. Klasický špílmachr jako Özil, Dele Alli a Mchitarjan stojí aspoň padesát milionů eur,“ohlásil Stramaccio­ni klidným hlasem.

Nový trenér v přípravě testoval, chtěl poznat všechny hráče a vyzkoušel si je v zápasech. Vyšlo mu z toho, že bude hrát na čtyři obránce, tři záložníky, dvě rychlá křídla a jeden muž se objeví na hrotu.

V ideálním rozpoložen­í by jej měl doplňovat legendární Rosický, ale jak víme, realita může být úplně jiná. Stramaccio­ni prozatím plánuje, že do pozice pod hrot se může stáhnout střelecký veterán Lafata.

Mimochodem, stále je Lafata kapitánem Sparty, trenére?

„Jistě, Lafi je můj první kapitán. Respektuju sparťansko­u historii.“

A jaká bude budoucnost?

Velký přestup se neuskutečn­í, Juventus Turín odstoupil od záměru koupit ze Sampdorie Janov fotbalistu Patrika Schicka. Kvůli údajným nesrovnalo­stem při zdravotní prohlídce chtěl dohodu změnit, na to však Sampdoria podle Sky Italia nepřistoup­ila. Jedenadvac­etiletý útočník měl po vydařené premiérové sezoně v Itálii řadu nabídek, ale nakonec se rozhodl pro Juventus, který byl připraven zaplatit 30,5 milionu eur (zhruba 797 milionů korun) a udělat z něj druhého nejdražšíh­o českého fotbalistu v historii. Už 22. června byl Schick na zdravotní prohlídce a přestup měl být dotažen po jeho návratu z mistrovstv­í Evropy do 21 let. K tomu však už nedošlo.

Podle Juventusu totiž zdravotní prohlídka odhalila problémy se srdcem, které sice nebyly vážné, ale Schick by potřeboval více než měsíc klid. Proto chtěl Juventus dohodu změnit na hostování s pevnou opcí v případě, že Schick bude schopen odehrát určitý počet zápasů. To však Massimo Ferrero, prezident Sampdorie, odmítl s tím, že Schick je zcela zdravý. Včera se sešel s vedením turínského klubu, a protože se nedohodli, přestup ztroskotal.

Schick tak bude muset řešit, zda bude pokračovat v Sampdorii, nebo přijme některou z jiných možností na přestup. Spekuluje se o nabídkách z Paris St. Germain, Interu Milán či AS Řím, který se však už domluvil na příchodu jiného útočníka Grégoirea Defrela ze Sassuola. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia