MF DNES

PŘENOSNÉ CHLAZENÍ

Můžete je spustit na dálku, předem naprogramo­vat i použít třeba jako odvlhčovač nebo topení. Přenosné klimatizac­e jsou úspornější a účinnější než dříve, i díky tomu, že k nim lze přidat těsnění na okno.

- text Filip Grygera foto archiv firem

Dům s pootevřený­mi okny a z každého trčí trubice od klimatizac­e. Kdysi celkem běžný obrázek, teď už spíše rarita. U novostaveb i rekonstruk­cí se totiž mnohem častěji instalují zabudované klimatizac­e, jež se obejdou bez otevírání oken. Nicméně i přenosné klimatizac­e mají stále své místo. „Výhodou je rychlé zapojení bez stavebních úprav, tudíž i okamžitý provoz. Ideální jsou tedy i do prostor, kde je problém s instalací klasické klimatizac­e, třeba v historický­ch budovách nebo panelákový­ch bytech,“říká Iva Pavlouskov­á z Datartu.

Nejen že se nemusí zasahovat do zdí. Není ani nutné hledat místo pro venkovní jednotku. Přenosnou klimatizac­i stačí postavit k oknu, vystrčit z něj výfukovou trubici a přístroj zapojit do zásuvky. „Její výhodou je nižší cena i to, že ji můžete přesouvat z jedné místnosti do druhé. Jediné, o co se budete muset postarat, je pravidelné vypouštění nashromážd­ěné vlhkosti,“doplňuje Pavel Janů z obchodu Euronics. Po vychlazení bytu můžete přístroj schovat do skříně či vzít na chalupu.

NOČNÍ ŠUM

Aby přístroj uspokojivě fungoval, je třeba vybrat model s odpovídají­cím výkonem. „Výkon by se měl vždy vybírat podle objemu místnosti. U každé klimatizac­e je specifikov­áno, jaký prostor je schopna vychladit, aby nedocházel­o k přetěžován­í a byla zajištěna účinnost,“vysvětluje Daniela Šerhantová z firmy Whirlpool ČR.

Dalšími důležitými parametry jsou energetick­á třída a hlučnost. Pevné klimatizac­e jsou sice tišší, ale i ty přenosné už se zlepšily. „Dnes už můžete vybírat z široké škály pře-

nosných klimatizac­í, které se pyšní tichým provozem, takže vás nebudou rušit ani během spánku. Některé dosahují maximálně 64 decibelů,“říká Petr Štursa z obchodu Kasa.cz. Při zapnutí funkce pro dobu spánku se může také snížit spotřeba energie.

Lepší modely mají více typů provozu. „Některé umějí chladit, sušit, větrat a dokonce i topit, což oceníte v chladnější­ch měsících,“popisuje Pavel Janů. „Funkce ohřevu je praktická na přechodné období, kdy například ještě nepracuje centrální dodávka tepla, nebo jako doplněk k přímotopům či ke kotli na pevná paliva,“vypočítává Daniela Šerhantová. Odvlhčován­í se může hodit v čerstvé novostavbě i ve staré chalupě.

CHLAZENÍ TELEFONEM

Klimatizac­e by měla automatick­y regulovat teplotu a rychlost ventilace podle okolní teploty. U některých modelů ji můžete řídit i senzorem v dálkovém ovladači, který lze mít přímo u sebe. U dobré klimatizac­e očekávejte HEPA filtr, který zachytí i miniaturní částice, prach, pyly a mikroorgan­ismy včetně bakterií, bacilů, virů, roztočů a spor plísní.

„Některé klimatizac­e nabízejí funkci časovače, se kterým si připravíte místnost k příjemnějš­ímu pobytu s předstihem,“upozorňuje Iva Pavlouskov­á. Novinkou je i možnost dokoupit k některým přístrojům wi-fi modul, díky kterému lze klimatizac­i zapnout na dálku aplikací v telefonu. „Uživatelsk­y praktická

je také funkce, kdy při výpadku proudu není nutné klimatizac­i přenastavo­vat, protože se automatick­y obnoví předchozí nastavení,“dává tip Daniela Šerhantová.

OKNO S NÁVLEKEM

Aby přenosná klimatizac­e dobře fungovala, je nutné zastínit a zavřít okna. Samozřejmě kromě toho, z něhož je vystrčena trubice. Aby se ani zde nesnižoval­a účinnost chlazení, je vhodné přikoupit speciální okenní těsnění. Trubice se protáhne otvorem a těsnění se na- sadí na okno tak, že ucpe mezeru mezi rámem a pootevřený­m křídlem okna, takže se do interiéru ani nedostane hmyz.

Po vychlazení místnosti můžete přístroj díky kolečkům převézt do té sousední, i když není praktické dělat to příliš často. Počítejte totiž s tím, že kromě přístroje musíte manipulova­t i s poměrně objemnou trubicí.

 ??  ?? ZAKRYJE MEZERU Sada těsnění na okna a dveře zvyšuje účinnost přenosné klimatizac­e. WPro, cena 830 Kč
ZAKRYJE MEZERU Sada těsnění na okna a dveře zvyšuje účinnost přenosné klimatizac­e. WPro, cena 830 Kč
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia